Обратима ли е деменцията?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6984666 Обратима ли е деменцията? Обратима ли е деменцията? www.24chasa.bg
Доц. Олга Григорова

На читателския въпрос отговаря доц. д-р Олга Григорова, дм, Александровска УМБАЛ, Клиника по нервни болести

Деменция от латински означава “без ум, без разум”. Характеризира се с постепенно влошаване на редица мозъчни функции - нарушение на паметта (амнезия), на речта (афазия), на сложните двигателни умения, придобити в индивидуалния живот (апраксия), на разпознаването на зрителни, слухови и други стимули (агнозия). Прогресивният упадък на тези когнитивни функции води до изразени личностни промени, нарушава социалния живот и всекидневното функциониране на индивида. Заболеваемостта от деменция нараства с увеличение на продължителността на живота и се удвоява на всеки 5 години след 60-годишна възраст. Често доста трудно се прави разграничение между началните стадии на деменция и забравянето при нормално стареене. Деменцията е синдром, който се предизвиква от различни заболявания. Най-голям дял заема болестта на Алцхаймер (55%), следват съдовата деменция (15%), фронто-темпоралната деменция (10%), болестта с дифузни телца на Леви (10%). Дегенеративните деменции се разделят на корови (75%) и подкорови (5%), те са с неизяснена причина, прогресивен ход и липса на специфично лечение. Първи признаци на дегенеративна деменция са рязко

влошаване на

паметта за

близки събития

при относителна съхраненост на спомените от детството и младостта. По-малка част от деменциите се дължат на дефицит на витамин В12 или фолиева киселина, инфекции (луес, ХИВ), интоксикации (алкохол, лекарства, наркотици), черепно-мозъчни травми, хидроцефалия с нормално налягане, депресивно разстройство (псевдодеменция). При своевременна и точна диагноза тези деменции са потенциално обратими (5-10% от всички деменции).

Диагностиката на деменцията изисква комплексен подход - неврологично изследване, невропсихологично изследване със специални тестове за определяне степента на деменцията и на когнитивния профил, компютърна томография (KT) и магнитнорезонансна томография (МРТ) за разкриване на изразеността на мозъчната атрофия, наличието на вътрешна хидроцефалия, позитронно-емисионна томография (ПЕТ), изследване на кръв и ликвор, включително ниво на витамин В12 и фолиева киселина, липиден профил, маркери за болест на Алцхаймер и др.

Лечението при болестта на Алцхаймер и другите дегенеративни деменции води до забавяне на прогресията и до подобряване на всекидневното функциониране. Провежда се с инхибитори на ацетилхолинестеразата и с антагонист на т.нар. NMDA- рецепторите. При съдова и смесена деменция се препоръчват препарати с невропротективно, антиоксидантно и вазоактивно действие като гинко билоба, селегилин, алфатокоферол, пирацетам, пентоксифилин, винпоцетин, ницерголин и др.

Назначават се

витамин В12,

фолиева киселина, тиреоидни хормони и др. За профилактика на съдовата деменция е необходимо повлияване на рисковите фактори за сърдечносъдово заболяване и на мозъчносъдовата болест - артериална хипертония, захарен диабет, дислипидемия, затлъстяване, предсърдно мъждене, клапни пороци, повишен хомоцистеин, алкохолизъм, тютюнопушене. Следователно, ранното диагностициране, профилактика и лечение на мозъчносъдовата болест ще предотврати и забави развитиета на съдовата и смесената деменция. Пълното въздържание от алкохол за 6-12 месеца се последва от регресиране на алкохолната деменция. Спирането на лекарства с невротоксичен ефект и други интоксикации повлиява благоприятно когнитивните нарушения.

В напреднала възраст е необходима достатъчна физическа активност, поддържане на социалните контакти, рационална диета (средиземноморска диета), т.нар. гимнастика на мозъка – решаване на кръстословици, судоку, изучаване на чужд език.

В заключение диагнозата деменция невинаги означава лоша прогноза. При своевременна и точна диагноза и адекватно лечение може да се окаже, че се касае за обратима деменция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Проф. Кадурина: Зимата е подходящото време за отстраняване на рискови бенки

При гранични или съмнителни образувания е лоша идея те да се стопяват с лазер - може да се отложи откриването на рак, предупреждава проф. Кадурина. Проф. Мирослава Кадурина е специалист по дерматология и естетична медицина. Консултира и провежда терапии в “Сити клиник - Онкологичен център” и в Медицински център “Евродерма”.

Отличиха учители и визионери в педиатрията

“Пирогов” взе приз за социално отговорна мисия в детското здравеопазване, Александровска - за клиника. Трима доайени и лекари с принос в модерното лечение на децата - визионери в медицината, отличи Българската педиатрична асоциация. Гилдията връчи приз за цялостен принос на трима от учителите на поколения педиатри - проф. Валентина Цанева, проф.

Нови лекарства? Забавено договаряне на отстъпки може да спре достъпа

Забавяне на договарянето на отстъпки може да спре достъпа до нови лекарства през 2019 г. За тази възможност предупреди Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България, по време на дискусия за клиничните изпитвания. Сред очакваните терапии са медикаменти за онкологични и други тежки

Ставното протезиране помага да си върнете активния живот

Д-р Владимир Иванов е завеждащ отделението по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Софиямед“. Топспециалистът трупа опит на различни позиции в структурата на Военно медицинска академия, като от 2004 г. е началник отделение КОТРХ. Придобива правоспособност „Ендопротезиране на стави“ в Медицинския университет в София и притежава свидетелство за

Д-р Мариана Контева, управител на "Аджибадем Сити Клиник Бургас", и д-р Самуил Казаков, завеждащ Отделението по кардиохирургия: За 8 години спасихме над 2000 души след миокарден инфаркт

Ограничихме "здравния туризъм" от Бургас, при нас вече идват пациенти от други краища на страната - Изминаха 8 години, откакто "Аджибадем Сити Клиник" стъпи в Бургас. Имате ли статистика дали и с колко е спаднала смъртността в региона благодарение на навременната намеса на вашите екипи при сърдечно-съдовите заболявания? - М.

Как се установява с абсолютна сигурност бащинство?

Може ли да се установи абсолютно сигурно бащинството, прави ли се такова изследване по желание, има ли значение възрастта на детето, какво е нужно за изследването, къде се извършва и поема ли се от здравната каса? Тези въпроси поставя читател на вестника, пожелал анонимност. Подробен отговор дава доц.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Доц. Герганов: Случайно открит тумор в мозъка невинаги трябва да се оперира

Като изкуство на ръцете на оператора мозъчната неврохирургия е достигнала своя връх, казва доц. Венелин Герганов. Той е старши лекар в Клиниката по неврохирургия на Международния институт по невронауки в Хановер, Германия, където е един от най-близките ученици и сътрудници на световноизвестния проф. Маджид Самии.

Доц. Николай Цветков: Персонализираното лечение на рака на кръвта е все по-успешно

Анемия, понижени тромбоцити, кървене – от венците и подкожно, може да са симптоми на остра левкоза, казва доц. Николай Цветков. Доц. д-р Николай Цветков, дм, е роден в Русе. През 1980 г. става носител на статуетката „Златен Хипократ” за най-добър студент по медицина в България. Започва работа в Клиника по хематология през 1981 г. От 2006 г.

Предупредиха за ново опасно усложнение при грип

Учени предлагат белодробната аспергилоза да се добави към рисковете от грипа Тежкият грип изненадващо се оказва свързан с повишен риск от системна белодробна аспергилоза. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Първа национална програма за превенция от хепатит В и С стартира догодина (Обзор)

Обсъждат въвеждане на домашни тестове за ХИВ Първа национална програма за превенция и контрол на хепатит B и C подготвя здравното министерство. Целта е да се засилят профилактиката, ранното откриване на вирусните заболявания, а и вниманието на хората заради нарастващия брой заболели в Европа. Това обяви зам.

Проф. Ренато Еспозито: „За мен беше чест да асистирам на български лекари“

Известният италиански професор бе за втори път в България, за да асистира на български екип лекари при поредните иновативни операции с EchoLaser в МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" Монтана На 26 септември 2018 г., в МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" Монтана, се извърши първата по рода си в България, а и в цяла Югоизточна Европа,

Грешка е сами да си изписваме пробиотици

Доц. д-р Миглена Георгиева е началник на Втора детска клиника в Университетска болница “Света Марина” в гр. Варна, педиатър и детски гастроентеролог. - Доц. Георгиева, напоследък много се говори за значимостта на чревния микробиом на човека. Каква е връзката между състоянието на стомашно-чревния тракт и цялостното ни здраве?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber