Обратима ли е деменцията?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6984666 Обратима ли е деменцията? Обратима ли е деменцията? www.24chasa.bg
Доц. Олга Григорова

На читателския въпрос отговаря доц. д-р Олга Григорова, дм, Александровска УМБАЛ, Клиника по нервни болести

Деменция от латински означава “без ум, без разум”. Характеризира се с постепенно влошаване на редица мозъчни функции - нарушение на паметта (амнезия), на речта (афазия), на сложните двигателни умения, придобити в индивидуалния живот (апраксия), на разпознаването на зрителни, слухови и други стимули (агнозия). Прогресивният упадък на тези когнитивни функции води до изразени личностни промени, нарушава социалния живот и всекидневното функциониране на индивида. Заболеваемостта от деменция нараства с увеличение на продължителността на живота и се удвоява на всеки 5 години след 60-годишна възраст. Често доста трудно се прави разграничение между началните стадии на деменция и забравянето при нормално стареене. Деменцията е синдром, който се предизвиква от различни заболявания. Най-голям дял заема болестта на Алцхаймер (55%), следват съдовата деменция (15%), фронто-темпоралната деменция (10%), болестта с дифузни телца на Леви (10%). Дегенеративните деменции се разделят на корови (75%) и подкорови (5%), те са с неизяснена причина, прогресивен ход и липса на специфично лечение. Първи признаци на дегенеративна деменция са рязко

влошаване на

паметта за

близки събития

при относителна съхраненост на спомените от детството и младостта. По-малка част от деменциите се дължат на дефицит на витамин В12 или фолиева киселина, инфекции (луес, ХИВ), интоксикации (алкохол, лекарства, наркотици), черепно-мозъчни травми, хидроцефалия с нормално налягане, депресивно разстройство (псевдодеменция). При своевременна и точна диагноза тези деменции са потенциално обратими (5-10% от всички деменции).

Диагностиката на деменцията изисква комплексен подход - неврологично изследване, невропсихологично изследване със специални тестове за определяне степента на деменцията и на когнитивния профил, компютърна томография (KT) и магнитнорезонансна томография (МРТ) за разкриване на изразеността на мозъчната атрофия, наличието на вътрешна хидроцефалия, позитронно-емисионна томография (ПЕТ), изследване на кръв и ликвор, включително ниво на витамин В12 и фолиева киселина, липиден профил, маркери за болест на Алцхаймер и др.

Лечението при болестта на Алцхаймер и другите дегенеративни деменции води до забавяне на прогресията и до подобряване на всекидневното функциониране. Провежда се с инхибитори на ацетилхолинестеразата и с антагонист на т.нар. NMDA- рецепторите. При съдова и смесена деменция се препоръчват препарати с невропротективно, антиоксидантно и вазоактивно действие като гинко билоба, селегилин, алфатокоферол, пирацетам, пентоксифилин, винпоцетин, ницерголин и др.

Назначават се

витамин В12,

фолиева киселина, тиреоидни хормони и др. За профилактика на съдовата деменция е необходимо повлияване на рисковите фактори за сърдечносъдово заболяване и на мозъчносъдовата болест - артериална хипертония, захарен диабет, дислипидемия, затлъстяване, предсърдно мъждене, клапни пороци, повишен хомоцистеин, алкохолизъм, тютюнопушене. Следователно, ранното диагностициране, профилактика и лечение на мозъчносъдовата болест ще предотврати и забави развитиета на съдовата и смесената деменция. Пълното въздържание от алкохол за 6-12 месеца се последва от регресиране на алкохолната деменция. Спирането на лекарства с невротоксичен ефект и други интоксикации повлиява благоприятно когнитивните нарушения.

В напреднала възраст е необходима достатъчна физическа активност, поддържане на социалните контакти, рационална диета (средиземноморска диета), т.нар. гимнастика на мозъка – решаване на кръстословици, судоку, изучаване на чужд език.

В заключение диагнозата деменция невинаги означава лоша прогноза. При своевременна и точна диагноза и адекватно лечение може да се окаже, че се касае за обратима деменция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Експериментални лекарства дават шанс за живот на десетки тежко болни пациенти и у нас

Състрадателното лечение се прилага от години в над 20 страни от Европа Тежко болните пациенти у нас, страдащи от инвалидизиращо или животозастрашаващо заболяване, които не са включени в клинично проучване, наличните лекарства не им помагат и на практика всички възможности за лечение са изчерпани, ще имат достъп до експериментални медикаменти.

Случаите на морбили станаха 460, София-област излезе начело

Случаите на морбили у нас станаха 460 и около 100 от тях са в доимунизационна възраст. Това съобщи в дискусия за ваксинопредотвратимите заболявания проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към здравното министерство.

Сенната хрема често води до непоносимост към сурови плодове и зеленчуци

Това е кръстосана алергия на един и същи белтък, който се съдържа в полените и сурови плодове Сълзящи очи, течащ нос, кихане, кашляне - за страдащите от сенна хрема тези симптоми са в пика си. Има обаче и други прояви, съпътстващи пролетната алергия, а именно - подуване и изтръпване на устните, сърбежи, отоци, афти, дразнене в гърлото,

Не подценявайте риска по време на сън

Обструктивната сънна апнея е сериозно състояние, което може да доведе до животозастрашаващи усложнения, предупреждава срециалист от „Пълмед” Д-р Бисер Бонев завършва медицина в Медицинския университет в Пловдив през 2002 г. Специалност по неврология придобива през 2012 г. Има сертификати за електромиография и за Едно от най-честите нарушения на

По-вероятно е да ви удари мълния, отколкото шок от ваксина

Рискът е съответно 1:700 000 и 1:760 000, а леко неразположение, смятано от много хора за алергия, е знак за имунен отговор - организмът успешно си изработва защита срещу заболяването. Между епидемиите от морбили и неочаквано тежките случаи на грип тази година стана ясно, че малка, но нарастваща част от хората “не е в час” с ваксинациите.

Изключително важно е ранното диагностициране на пациентите с болест на Помпе

Безплатни прегледи за болест на Помпе в цялата страна до края на април На 15 април се отбелязва Световния ден на болестта на Помпе. По този повод разговаряме с Доц. Теодора Чамова, невролог в Неврологичната клиника на УМБАЛ“Александровска“. - Какво представлява болестта на Помпе и колко често се среща?

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Гответе се за свински грип Бризбейн, Канзас, Колорадо, Пукет

Това предупреди Световната здравна организация с прогнозата за чаканите щамове през новия грипен сезон. Епидемиолозите кръщават вирусите по твърди правила. Свински грип ще ни разболява и следващата зима. Това е превод на прогнозата на Световната здравна организация за преобладаващите щамове в следващата епидемия.

Кога след ухапване от кърлеж се пие антибиотик (списък с рискови места)

При 20% заразени кърлежи, е стандартът в САЩ. Карта на инфектираните кръвосмучещи в по-големите софийски паркове сочи между 7 и 33% рискови популации. Изненадващо най-много кърлежи - преносители на лаймска болест, в софийските паркове са установени  Докторската градина и парка на “Горна баня”, където заразените са 33 процента Това показва

Нарушенията в сексуалните функции могат да бъдат причинени от простатит

Успешно лечение с модерни иновационни практики в ОН КЛИНИК Простатитът е възпаление на простатата, което засяга около 25% от мъжете. Всяка година броят им нараства като по-засегнати са младите мъже. Специализираното отделение за мъжки проблеми в ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ провежда комплексна диагностика, ефективна терапия и профилактика на патологиите на

От втория ни мозък зависи не само здравето ни, но и усещането ни за щастие

Съвременният начин на живот е свързан с редица нездравословни хранителни навици. Но знаем ли каква вреда нанасяме с това на здравето си и защо е толкова важна правилната грижа за стомашно-чревния тракт. - Още преди 6000 години ришите, древните индийски мъдреци, са казали, че коренът на всички болести е в червата.

Ранната консултация с логопед е от голяма важност за развитието на детето - смята Цветелина Дакова, логопед в МБАЛ ВИТА

„Напоследък късното проговаряне при децата е все по-често срещано явление, затова Ранната консултация с логопед е от голяма важност за развитието на детето“ - смята Цветелина Дакова, логопед в МБАЛ ВИТА - В кой момент от развитието на детето то има нужда от консултация с логопед? - Все повече родители се сблъскват с въпроси от рода на: „Кога

Как лесно да се справим с постоянното изтощение и депресията

Успешни решения с природни средства при алергии, пролетна умора, бърнаут и интоксикация на тялото - Д-р Емрих, завършили сте Медицинския университет в Тюбинген. Как и защо започнахте да се занимавате с хомеопатия? - С хомеопатия се занимавам още от първите ми студентски години, а причините за това са лични. На 14 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber