Може ли да си махна бързо татуировките - ще ходя на важно интервю?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6977403 Може ли да си махна бързо татуировките - ще ходя на важно интервю? Може ли да си махна бързо татуировките - ще ходя на важно интервю? www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Предстои ми финално интервю за работа в престижна институция, но с доста консервативни представи за външния вид на служителите, а имам 3 привличащи вниманието татуировки по видимите части на тялото. По какъв начин може бързо и изцяло да се премахнат, без да остават белези? Това пита 28-годишна читателка от София.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани със здравословния живот.

Можете да ги задавате

на телефон 02 942 25 62

и чрез имейл

Lnikolaeva@24chasa.bg

Съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не са предназначени за диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.

На въпроса за възможностите за премахването на татуировки отговаря доц. Жана Казанджиева: 

За съжаление, отговорът засега е “не”. Съвременната медицина все още не разполага с перфектен метод за премахване на татуировки, с който без следа и само с един сеанс да се унищожи вкараният в кожата пигмент.

В цялата световна история успоредно с модата на татуировките се е развивало и изкуството за тяхното изличаване. Рецепти на лекари и лаици се появяват в медицинската литература още през първото християнско столетие и се усъвършенстват повече от 2000 години. Отначало са пробвали с различни смеси от киселини и тайнствени мехлеми, после се появило механичното дермабразио и хирургичното премахване. В повечето случаи тези методи оставяли трайни и неестетични белези, особено при татуировки с по-големи размери.

Демонстрацията на премахване на татуировки с рубинов лазер през 1963 г. събужда нови надежди. Днес всички смятат, че лазерите са като магическа пръчка или гумичка - с 1 процедура всяка татуировка изчезва безследно. Истината е съвсем друга. В последвалите десетилетия лазерите се усъвършенстваха много, но все още сме далеч от откриването на перфектна машина за “изтриване” на татуировки. Трудностите в премахването се дължат на много фактори. Ще изброя по-важните от тях.

Дълбочина и плътност на разположение на пигмента

Накратко: колкото по-дълбоко е разположен татуировъчният пигмент, толкова по-трудно е премахването му. Важен е методът на направа – професионален или аматьорски. Най-лесно се отстраняват аматьорските произведения – те са по-повърхностни и не толкова плътни. Проблемът при тях е, че пигментът е на различна дълбочина поради използваната примитивна техника и при премахване остава дълбоко разположената част. При професионалните татуировки пигментът е на едно ниво, но количеството черна, червена или синя боя е много повече и следователно много по-трудно се унищожава. Обратно на общоприетото схващане, лазерът не изпарява и не изкарва пигмента навън от кожата. Голяма част от татуировъчното багрило остава вътре, но се разпръсква на много малки невидими частици. Ясно е, че колкото повече пигмент има първоначално в кожата, толкова по-трудно ще се осъществи “раздробяването” му.

Ако трябва да формулираме правила за премахване на татуировките, то първото гласи: колкото по-голяма и по-тъмна е рисунката, толкова по-трудно е изличаването й.

Размер на пигментните гранули

Всички смятат, че татуировките се състоят от еднакви по големина зрънца пигмент, които са разположени на еднакви разстояния едно от друго.

Истината е съвсем различна. Големината на пигментните частички варира страшно много – от 4 до 4000 нанометра. Тази разлика прави работата на лазера невероятно трудна.

Лазерите унищожават най-добре пигментните гранули с големина около 40 нанометра. Затова при премахване на големи татуировки често остава видима една част от рисунката.

Цвят на татуировката

Най-лесно и бързо се заличават черните и тъмносини татуировки. За тях са предназначени и основната част от лазерите, които са на пазара. Въпреки масовата заблуда един лазер няма как да бъде ефективен за заличаване на всички цветове.

Лекарите, които премахват татуировки, са добре запознати с така нареченото колело на цветовете, което показва кой цвят от татуировката с каква дължина на вълната на лазера трябва да се премахне.

За съжаление, при някои разцветки (например жълто или оранжево) от другата страна на колелото няма съответен лазер – тоест останалата част от татуировката може да се премахне, но частта в жълто ще остане върху кожата.

Вид на лазерите

Татуировки не се премахват с всякакъв вид лазери.

За да е успешна процедурата, е необходимо лазерите да произвеждат наносекундни или пикосекундни пулсове енергия (1 билион или 1 трилион от секундата). Дори при тези специализирани технологии резултатите не са перфектни и почти винаги от татуировката остава малко пигмент или на мястото се образува белег.

В повечето случаи първо се прави тест с лазера, за да се определи неговата мощност и ефективност. Въпреки това е възможно образуване на белег, бяло или тъмно петно на мястото на татуировката.

Време на премахване

Само малките татуировки може да се премахнат в 1-2 сеанса.

Има специална скала, по която се пресмята колко процедури ще са необходими за заличаване на татуировката.

При нея се сумират фототипът на човека; мястото на татуировката (например за шия – 1 точка; за крайници – 5 точки), цветът (например само черно – 1 точка; многоцветна – 4 точки) и количеството пигмент (аматьорска татуировка – 1 точка; многократно повтаряна професионална – 4 точки).

Трябва да се съобрази и какви белези има вече човекът. Процедурата се отказва при склонност към образуване на надигнати белези (така наречените келоидни цикатрикси).

Важно е и дали под татуировката няма предишна.

След това доста сложно изчисление обикновено излиза, че броят на сеансите при средно голяма татуировка е между 10 и 15, като по медицински съображения те обикновено се назначават през един-два месеца.

Може да обобщим, че най-подходящи за премахване със специализиран лазер са малките, черни или тъмносини татуировки.

При големи, плътни и цветни татуировки рисковете за оставане на част от пигмента, белези или петна по кожата са много сериозни. При такива татуировки, ако имате интервю за работа - както в случая на читателката, която задава въпроса, или специален повод, при който не искате да се вижда кожната рисунка, най-добре използвайте професионален камуфлажен грим.

В подобни случаи нямате нито време, нито гаранция, че лазерите ще се справят успешно с нежелания пигмент в кожата ви.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Как да си осигурим щастие

12 стратегии, препоръчани от италиански експерти Какво ни пречи да бъдем щастливи? Много често това сме ние самите. Как да отстраним препятствията, които сме си поставили по пътя към щастието? Ето някои италиански стратегии – някои от тях ги препоръчва и в. “Кориере дела сера”. 1. Влюбете се без страх и без задръжки, дори да сте над 70-годишни.

Тежките грипни епидемии следват сухия въздух

Кръстосването на гени от човешки, птичи и свински вируси ражда чудовища. Последният прекаран грип винаги е най-лошият в живота ни. Причината според епидемиолозите е психологически феномен. Свежите спомени – за каквото и да е, са натоварен с повече емоция от сходни вече позабравени преживявания. През последните 10-ина година обаче се добавя още

Всяка втора проба вече показва грип, Силистра пред епидемия

Много болни и в София, Бургас, Пловдив, Смолян, Сливен. 5 пъти по-често усложненията са от новото поколение на свинския грип. Почти всяка втора изследвана проба от хора със съмнение за усложнение от грип вече потвърждава вируса. Доминират двата очаквани щама от тип А - A(H1N1)pdm09, известен като пандемичен или свински грип, и A(H3N2).

Кетонната диета - сит си, но отслабваш

Лишен от въглехидрати, организмът разгражда мазнините Кетонната диета е класирана от специалистите на последно място – поражда много “за” и “против”. Принципът ѝ е горене на тлъстините. При нея целта е бързо да отслабнеш, а същевременно да се чувстваш сит, пълен с енергия и в добро настроение.

Опасни ли са операциите за отслабване?

Опасни ли са операциите за отслабване и имат ли рискови последици? Как протича лечението? Подобрява ли сексуалния живот? Има ли ограничения кой може да се оперира? Плаща ли се? Тази поредица от въпроси отправи читател от София на 40 г. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси,

Облогът е по-добрият новогодишен обет за здраве

Не веднъж, а 365 пъти в новата година имаме шанс за промяна - с мотивация, реалистични цели, респект пред умората на волята Половината от хората, които си поставят за цел през новата година да отделят повече време за себе си и своето здраве, са убедени в успеха. Но 88% от тези, които поемат обещания, се провалят, установява проф.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Диетата “Дюкан” - лишения без глад

Набляга на протеини за бързо отслабване, яростно я критикуват Прочутият Пиер Дюкан! През 2007 г. книгата му “Как да отслабнем завинаги” става бестселър у нас. Оглавява класациите и по света. Диетата на френския джипи е основана на принципа, че не броенето на калории, а наблягането на протеина е тайната на бързото отслабване.

6 антистрес техники за Коледа

Контролират преумората, прахосването на пари и време, свръхочакванията. По много причини последните 10 дни на декември са най-вълнуващото време на годината, но и период, в който стресът се покачва. Поне за ден в зимния празничен цикъл човек може да се почувства притиснат от неизпълнения списък с ангажименти, неудовлетворени очаквания,

За година диабетът убива повече хора от Първата световна

Водеща причина за бързото увеличаване на болните е пандемията от затлъстяване. Епидемията от затлъстяване е в дъното на бързото увеличаване на емблемата на метаболитните заболявания - диабета. Ако имаш нормална кръвна захар на гладно, мазнини в кръвта в референтни граници, кръвното ти налягане не е повишено и не пиеш лекарства,

Диета “Чистите 30” за блестяща кожа

Премахва вълчия глад и усилва имунната система Според създателите ѝ Whole30, или “Чистите 30”, не е диета или план за отслабване. Тя променя вашия живот, като премахва вълчия глад, балансира хормоните, регулира храносмилането, ликвидира възпаления, усилва имунната система и влива енергия. Според нейната философия всички проблеми с физическото и

Рестартирай тялото си с шейкове

Важно е не колко калории приемате, а откъде идват те Никакви физически упражнения не могат да оправят пораженията, които нанасяте на тялото си с вредните храни. Важното е не колко калории приемате, а откъде идват те. 1400 калории от бял хляб например не могат да се сравнят със същото количество от сьомга. И не забравяйте разнообразието.

2 щама грип: единият по-лош за младите, другият - след 55 г.

Усложненията при Н1N1 по-често са неврологични, при H3N2 - белодробни. На въпроса кои хора са по-уязвими за тръгналите 2 щама на грип у нас черният хумор отговаря: има за всички. И двата са от А тип. Преведено в практическа мярка, тези вируси са с потенциала да пораждат пандемии. В исторически план това се случва 3-4 пъти за столетие и винаги

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber