Човешки папиломни вируси се откриват при няколко вида рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6971603 Човешки папиломни вируси се откриват при няколко вида рак Човешки папиломни вируси се откриват при няколко вида рак www.24chasa.bg

Изследване сред жени у нас установи 30% инфектирани

Ракът на шийката на матката е второто най-често онкозаболяване при българките до 59 г. след рака на гърдата. Всеки ден той убива една жена у нас, а на 3-4 се поставя такава диагноза. И почти винаги ракът на маточната шийка е свързан с човешки папиломни вируси (ЧПВ). Това съобщи проф. д-р Стефан Ковачев, началник на Клиниката по обща и онкологична гинекология във Военномедицинска академия в София.

В търсене на причините за рака на маточната шайка през 60-те години учените забелязват нещо странно за тогавашното ниво на медицината: цервикалният рак е по-често заболяване сред жените, които започват сексуален живот на по-ранна възраст или които са имали множество сексуални партньори. Почти 30 г. по-късно се установява, че при голямата част от болните жени се установява някой от типовете папиломен вирус. Но и до днес не е уточнен напълно механизмът, по който те променят клетките в злокачествени.

Тези вируси са

много

разпространени

- намират се

буквално навсякъде,

според някои източници - дори в реки. Което обяснява и защо се откриват при над 90% от хората.

Половото предаване не е единственият начин за заразяване, защото може да стане и при директен допир на кожа или на лигавица, а напоследък се дискутира и възможността за предаване при кръвопреливане.

Вирусите от тази група са над 200 типа, означавани с числа. Може да се срещнат и изписани с абревиатурата HPV - от английското human papilloma virus, което е масово използвано от лекарите и лабораториите.

Между 30 и 50 разновидности на човешкия папиломен вирус имат

потенциал да

предизвикат рак

- основно на маточната шийка. Но имат принос като фактор и за онкологични заболявания в други органи като влагалището, пениса, гърлото, ларинкса, ануса, кожата. В научни лаборатории по света онколози и инфекционисти търсят и връзка с някои форми на рак на белите дробове. Логиката за такава хипотеза например е рискът от вдишването им по време на изгаряне на генитални брадавици (кондиломи).

По-голямата част от папиломните вируси причиняват лечими заболявания или организмът се самоочиства от тях, преди да провокират болест. Но онкозаболяванията, свързани с най-агресивните типове, имат лоша прогноза особено при късно установяване на тумора. Главната причина за откриване в напреднал стадий е, че заболяването

може да се

развива дълго

без симптоми

Така е и при рака на маточната шийка.

Данните за разпространението на гениталната HPV инфекция в България все още не са достатъчни като обем пациенти, като стандартизирана методология и вид на изследването. Това е трудността пред категорична оценка на епидемиологията на тази вирусна инфекция у нас, обясни проф. Ковачев. Според негово ново 8-годишно проучване, обобщено през 2017 г., сред 5277 жени от София, Пловдив, Варна, Бургас Плевен и Видин, почти 30% са инфектираните с HPV.

Това ни поставя над средното за Европа, където се отчитат 21-22% инфектирани във възрастта под 25 г.

Не всяка среща с агресивните видове на вируса е равна на рак.

При около 80% от

хората имунната

система се

справя с вируса

и организмът се самоочиства от патогена. Но при останалите расте рискът за рак. Това е причината да се препоръчва ваксиниране преди сексуалния дебют. Допълнителен аргумент е, че така намалява рискът не само от рак на маточната шийка, а и от другите видове тумори, свързани с папиломните вируси.

Проучването на проф. Ковачев потвърждава световната тенденция за пик на инфекцията с HPV сред жените във възрастта 20-24 години.

Към момента медицината квалифицира като

високорискови

типове 16, 18,

31, 33, 35, 39,

45, 51, 52, 56,

58, 59, 66, 68

Среднорискови са според науката типове 53, 73, 81 и 82, а 6, 11, 42, 43, 44, 40, 61, 54, 55, 70, 57, 71, 72, 84 и 26 се смятат за нискорискови.

Тревожното е, че в новото изследване на жени от София и още 5 големи града най-често се изолира високорисковият HPV16.

От нискорисковите преобладава HPV6.

Въпреки че по-голяма част от сексуално активните възрастни ще бъдат заразени с HPV поне веднъж в живота си, сексуално активните жени под 25 г. поддържат най-висок процент на инфекцията, обясни онкогинекологът.

Данните от тестовете показват, че почти при 12% от всички изследвани се установява инфекция с 2 типа папиломни вируси. Близък е делът на заразените с 1 тип от вирусното семейство - 10,4%, но около

2 на сто пробите

са показали

между 4 и 7

генотипа

едновременно

у една жена

Когато първичната ваксинална профилактика е пропусната, за ранно откриване на риска от рак на маточната шийка се разчита основно на профилактични прегледи по желание.

У нас най-често при тях се препоръчва и ПАП тест, известен като цитонамазка - взетите клетки се оглеждат под микроскоп от специалисти, които определят дали има отклонения от нормата.

Другите начини за контрол на риска са колпоскопските прегледи - оглеждане със специален апарат за мощно увеличение, което дава възможност да се забележат невидими с просто око промени по шийката на матката.

Последно навлезлият скринингов метод за ранно откриване са

HPV тестовете -

стандартно се

използват за

профилактика в

Турция, Дания,

Австралия,

въвежда ги в момента

Нова Зеландия,

обясни проф. Ковачев.

Преди седмица канаднско изследване съобщи, че методът показва потенциал за по-ранно откриване на риска от цервикален рак в сравнение с цитанамазнака. На тази основа учените предлагат да се премине към новия тест за скрининг.

Цената на такава профилактика обаче по цени у нас би била 10 пъти по-висока от таксата за цитонамазка.

Според онкогинеколога проф. Ковачев златният стандарт, който позволява на лекаря да каже със сигурност на една жена, че няма риск от рак за определен период напред, е комбинацията от трите метода.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Тежката трихинелоза застрашава сърцето, мозъка, белия дроб

На едно от първите места сме в ЕС, и сега има взривове. За взривове на трихинелоза и повишено внимание към безопасността на дивечовото месо и домашното свинско предупреди Министерството на здраевеопазването. България заема едно от водещите места по заболяемост от трихинелоза - пред нас са Полша и Румъния.

Американска награда за Клиниката по кардиология в “Александровска”

Награда за научен принос от световно известната Американска сърдечна асоциация (American Heart Association - AHA) получи екипът на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Александровска”, начело с доц. Добрин Василев, съобщиха от болницата. Българските кардиолози са отличени за два абстракта, представени на изданието на форума на AHA през декември. Доц.

Новият грип удря децата в ушите

Отитите са много болезнени и бързо се установяват, при бебе е по-трудно - сигналите може да са само нервност, въртене на главата, плач Откакто се увеличават случаите на грип, видимо зачестяват отите сред децата. Това каза за “24 часа” д-р Асен Меджидиев, завеждащ отделението по болестите на ушите,

Много деца с кънтяща кашлица, 39-40°, повръщане и пълна немощ. Грипът "сграбчва" за 2 часа

2 основни грешки: да боледуваш на крак или другата крайност - антибиотик от първия ден. Пуснаха в грипна ваканция и учениците в Силистра и Шумен. Децата до 4 г. и учениците до 18 са най-многобройната група болни с респираторни инфекции. Това се усеща и в Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести.

Кога да сваляме температурата на дете?

2 пъти по-често боледуват записаните на ясла и детска градина. Покачването на температурата е най-честият повод родителите да водят детето на лекар. А най-честият въпрос на майките в социалните медии от няколко дни: при колко градуса трябва да се дават лекарства. Стотици коментари пораждат постове за поддържане дни наред на 39-40 градуса и

Спиналната атрофия при децата спешно влезе в списъка на редките заболявания след настояване на родители (Видео)

Здравното министерство осигурява до месец безплатно лечение с ново лекарство Спиналната мускулна атрофия при децата спешно влезе в списъка на редките заболявания след недоволство на родители. Министър Кирил Ананиев в късния следобед в четвъртък е издал заповед и по този начин здравното министерство ще осигури до месец ново лекарство за

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Как се установява безспорно хеликобактер пилори?

Как се установява безспорно бактерията хеликобактер пилори, може ли заради различни критерии у нас и в САЩ резултатът от изследване да е различен, пита читателка на вестника. Отговаря д-р Никола Станчев - специалист по вътрешни болести, гастроентерология и диететика в Клиника по пропедевтика на вътрешните болести на Александровска

Лекарствата с рецепта ще имат баркод с 4 елемента на опаковката

Новата система не е свързана с промени в цените за клиента. Лекарствата, отпускани с рецепта, вече ще имат уникален баркод върху опаковките си. Така ще се проверява произходът им и ще се гарантира, че не са фалшифицирани. Баркодът се въвежда като част от системата за верификация на лекарствата, която става задължителна за България и останалите

Предозирането с витамини е опасно за здравето

Твърде много витамин А може да намали здравината на костите Няма съмнение колко са важни витамините и минералите за правилното функциониране на всички органи в човешкото тяло. Дори и напълно здрави, хората прибягват до прием на хранителни добавки, за да подпомагат имунната си система. Употребата им се засилва особено през по-студените месеци.

Д-р Стоянова: Ако грешно комбинираме храните, ни е тежко и от малка порция

Неподходящи са пържола с пържени картофи, джолан със зеле, яйца с бекон, казва консултантът по хранене и диететика - Д-р Стоянова, все повече хора постят – някои с душа и тяло, повечето с прагматичната идея да поотслабнат или за детокс, но от Коледа насам сред тях като че има най-много хора, които се оплакват от проблеми с храносмилането.

Учени откриха връзка между свръхактивната имунна система и хроничната умора

Това дава възможност заболяването да се хване в ранен стадий Връзка между свръхактивната имунна система и появата на синдрома на хроничната умора откриха британски учени от Института по психиатрия, психология и неврология към Кингс Колидж в Лондон. Това станало, след като провели изследване сред 55 пациенти с хепатит С.

Спестете си личен опит в синдрома празнично сърце

Д-р Борислав Ацев: Ускорен пулс по време на гощавката е първо предупреждение Американски кардиолози са установили 10-15% нарастване на случаите на сърдечни кризи в периода между Коледа и Нова година. У нас сметката е по-груба - с толкова горе-долу се увеличава работата в специализираните клиники през зимата.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber