Доц. д-р Цветомир Димитров: Още от 2-3-годишни децата трябва да носят слънчеви очила

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6970222 Доц. д-р Цветомир Димитров: Още от 2-3-годишни децата трябва да носят слънчеви очила Доц. д-р Цветомир Димитров: Още от 2-3-годишни децата трябва да носят слънчеви очила www.24chasa.bg
Доц. д-р Цветомир Димитров

За 10 г. от лечебно заведение пред фалит превръщаме “Първа МБАЛ - София” в първата общинска университетска болница, казва в интервю изпълнителният директор на "Първа МБАЛ - София" ЕАД

- Д-р Димитров, в сезона на отпуските какви съвети ще дадете как да пазим очите си?

- Отпускарският период е свързан с море, басейни, пътувания и контакти с много хора. Трябва да се внимава, ако се появят симптоми като парене, глождене, сълзене. В такава ситуация трябва веднага да се потърси специалист, защото вероятно става дума за вирусно или бактериално заболяване, което по принцип е заразно, пренася се лесно и трябва да се реагира бързо с лечение.

- А от слънцето? Нужно ли е например и бебетата да носят слънчеви очила?

- Малките деца - да, още от 2-3-годишни. Хубаво е да ходят с качествени слънчеви очила през лятото. Както кожата се пази от силното слънце със защитни фактори, така и очите трябва да се защитават с качествени слънчеви очила.

- По-рано ли слагат очила децата заради лаптопите и таблетите?

- За съжаление, практиката показва, че

децата вече

слагат по-рано

корекционни очила

Естествено, повечето диоптри, които те имат, са генетични, но начинът на живот “благоприятства” тяхното развитие. Ползването на компютри и таблети влияе на очите и тенденцията е възрастта на децата, които носят очила, да намалява. Затова е важно да се ходи на редовни профилактични прегледи и най-вече позволеното време пред компютъра вкъщи да се намали. Моят син също е пред компютъра и се борим с това всяка вечер. За съжаление, е много трудно, защото дигитализацията е навсякъде.

- Много хора напоследък прибягват до лазерна корекция при късогледство и астигматизъм. Има ли рискове?

- Това е модерен метод, един от най-добрите начини за премахване на диоптъра, който улеснява хората с такива проблеми и те махат очилата. Затова го препоръчвам. Медицината е много напреднала в офталмологията. Има модерни клиники, които разполагат с най-добрата апаратура.

- Хората, които работят на компютър, често ползват изкуствени сълзи за уморените очи. Опасни ли са те и може ли да се използват всеки ден?

- Рискове има винаги, когато лекарствата се използват безразборно и по-конкретно в случая капки за очи. Трябва да се направи очен преглед, след който да се послуша специалистът, а не човек да отива в аптеката, да взема някакви капки и да ги ползва. Минава време, някой път настъпват усложнения. И тогава се търси специалист, но лечението вече става по-трудно.

- Какво трябва да правим, за да отпочинат очите след цял ден пред компютъра например?

- Има правила за работата с компютър. Най-важното е да се спазва правилото -

2 часа работа с

компютър -

15 минути гледане

в далечината,

за да починат очите. И това не важи само за компютър, а и за видеодисплеи и други монитори. Хубаво е да се слагат предпазни екрани, да се носят антирефлексни очила, които пазят очите. Но най-важното е почивката на всеки 2 часа.

- Имахте идея да купите робот “Да Винчи”. Какво стана?

- Имахме срещи с посланици на много европейски страни и те обещаха подкрепа. Идеята остава, не сме се отказали, но проблемът са прекалено големите за нашите възможности средства, които са нужни за този апарат. Опитахме и да кандидатстваме по европейски програми за финансиране. Бъдещето е роботизираната хирургия и телемедицината и не сме се отказали.

- Какви ремонти предстоят и ще купувате ли нова апаратура?

- Столичната община гласува сериозни средства за ремонти и апаратура за всички общински болници. Ще купим гастроскоп, колпоскоп, апаратура за ендоскопска хирургия и ще ремонтираме отделения. Всяка година се опитваме да обновяваме болницата и да купуваме нова апаратура.

- “Първа МБАЛ - София” ще е първата общинска университетска болница. Какво означава това?

- 9.9Все още сме в процедура. Предстои решение на Министерския съвет до месец-два. Този статут ще позволи на младите ни лекари да се развиват научно, инвестициите в болницата ще се повишат и ще се отворят много хоризонти. Няма в страната общинска болница, която да е университетска, надявам се, че нашата ще е първата.

- Проблемът с липсата на лекари и медицински сестри е сериозен. Какво е решението?

- Този статут ще ни помогне да задържим кадрите. Водещото, разбира се, е заплащането. И това е естествено. Борим се да увеличаваме възнаграждението на специалистите ни. Всички искат да се развиват и академично и се надявам, че ще им го предложим като университетска болница. Това важи и за медицинските сестри. Повечето ни медицински сестри учат, а някои вече преподават.

- Доста общински болници в страната са пред фалит. Преди 10 г. и “Първа МБАЛ - София” беше с огромни дългове. Как преодоляхте този проблем и какво ще посъветвате директорите на закъсалите общински болници?

- Изненадан съм, че помните, защото тези неща се забравят. Бяхме сред най-задлъжнелите болници, когато поех управлението. Имахме много тежък период. Въпросът е и малко личен, защото това бяха едни от най-тежките ми месеци. Имахме близо 8 млн. лв. задължения, сметките на болницата бяха блокирани. Предприехме антикризисни мерки, които съгласувахме с общината и Столичния общински съвет. Спазвахме стриктна финансова политика, съкратихме администрацията с 30%. Основните ни дългове бяха за лекарства - 6 млн. лв. Направихме нови процедури, явиха се 16 фирми и намалихме сериозно цената на лекарствата.

Затворихме

кранчетата за

изтичане и

болницата

тръгна нагоре

Сега за поредна година сме на печалба. Звучи малко като приказка, но от болница пред фалит преди няколко години, сега се борим да сме първата общинска университетска болница. Това се постига с много труд, внимание, контрол и добър синхрон с принципала.

- Тече дебат за допълнително здравно застраховане. Какво мислите?

- Това е начинът да се получи по-добра услуга, по-високо платен консуматив и др. С допълнителното здравно осигуряване доплащанията ще спрат. Това е бъдещето, но трябва да стане постепенно и да е съобразено с доходите на хората. В здравеопазването не може да има резки промени. Твърдя, че здравеопазването ни е добро. Трябва да отбележа, че Столичната община е една от малкото, които финансират лечението на пациенти без здравни осигуровки. Обслужваме бездомни хора и социално слаби. Така че общинските болници имат и важна социална функция, те са първият стълб на здравеопазването.

CV

Доц. д-р Цветомир Димитров е изпълнителен директор на “Първа МБАЛ - София” ЕАД от 2009 г. Той е офталмолог. Завършил е медицина в Медицинския университет в София през 1995 г. Специалист по очни болести и по здравен мениджмънт. Преподава в Медицинския университет в София.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Тежката трихинелоза застрашава сърцето, мозъка, белия дроб

На едно от първите места сме в ЕС, и сега има взривове. За взривове на трихинелоза и повишено внимание към безопасността на дивечовото месо и домашното свинско предупреди Министерството на здраевеопазването. България заема едно от водещите места по заболяемост от трихинелоза - пред нас са Полша и Румъния.

Американска награда за Клиниката по кардиология в “Александровска”

Награда за научен принос от световно известната Американска сърдечна асоциация (American Heart Association - AHA) получи екипът на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Александровска”, начело с доц. Добрин Василев, съобщиха от болницата. Българските кардиолози са отличени за два абстракта, представени на изданието на форума на AHA през декември. Доц.

Новият грип удря децата в ушите

Отитите са много болезнени и бързо се установяват, при бебе е по-трудно - сигналите може да са само нервност, въртене на главата, плач Откакто се увеличават случаите на грип, видимо зачестяват отите сред децата. Това каза за “24 часа” д-р Асен Меджидиев, завеждащ отделението по болестите на ушите,

Много деца с кънтяща кашлица, 39-40°, повръщане и пълна немощ. Грипът "сграбчва" за 2 часа

2 основни грешки: да боледуваш на крак или другата крайност - антибиотик от първия ден. Пуснаха в грипна ваканция и учениците в Силистра и Шумен. Децата до 4 г. и учениците до 18 са най-многобройната група болни с респираторни инфекции. Това се усеща и в Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести.

Кога да сваляме температурата на дете?

2 пъти по-често боледуват записаните на ясла и детска градина. Покачването на температурата е най-честият повод родителите да водят детето на лекар. А най-честият въпрос на майките в социалните медии от няколко дни: при колко градуса трябва да се дават лекарства. Стотици коментари пораждат постове за поддържане дни наред на 39-40 градуса и

Спиналната атрофия при децата спешно влезе в списъка на редките заболявания след настояване на родители (Видео)

Здравното министерство осигурява до месец безплатно лечение с ново лекарство Спиналната мускулна атрофия при децата спешно влезе в списъка на редките заболявания след недоволство на родители. Министър Кирил Ананиев в късния следобед в четвъртък е издал заповед и по този начин здравното министерство ще осигури до месец ново лекарство за

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Как се установява безспорно хеликобактер пилори?

Как се установява безспорно бактерията хеликобактер пилори, може ли заради различни критерии у нас и в САЩ резултатът от изследване да е различен, пита читателка на вестника. Отговаря д-р Никола Станчев - специалист по вътрешни болести, гастроентерология и диететика в Клиника по пропедевтика на вътрешните болести на Александровска

Лекарствата с рецепта ще имат баркод с 4 елемента на опаковката

Новата система не е свързана с промени в цените за клиента. Лекарствата, отпускани с рецепта, вече ще имат уникален баркод върху опаковките си. Така ще се проверява произходът им и ще се гарантира, че не са фалшифицирани. Баркодът се въвежда като част от системата за верификация на лекарствата, която става задължителна за България и останалите

Предозирането с витамини е опасно за здравето

Твърде много витамин А може да намали здравината на костите Няма съмнение колко са важни витамините и минералите за правилното функциониране на всички органи в човешкото тяло. Дори и напълно здрави, хората прибягват до прием на хранителни добавки, за да подпомагат имунната си система. Употребата им се засилва особено през по-студените месеци.

Д-р Стоянова: Ако грешно комбинираме храните, ни е тежко и от малка порция

Неподходящи са пържола с пържени картофи, джолан със зеле, яйца с бекон, казва консултантът по хранене и диететика - Д-р Стоянова, все повече хора постят – някои с душа и тяло, повечето с прагматичната идея да поотслабнат или за детокс, но от Коледа насам сред тях като че има най-много хора, които се оплакват от проблеми с храносмилането.

Учени откриха връзка между свръхактивната имунна система и хроничната умора

Това дава възможност заболяването да се хване в ранен стадий Връзка между свръхактивната имунна система и появата на синдрома на хроничната умора откриха британски учени от Института по психиатрия, психология и неврология към Кингс Колидж в Лондон. Това станало, след като провели изследване сред 55 пациенти с хепатит С.

Спестете си личен опит в синдрома празнично сърце

Д-р Борислав Ацев: Ускорен пулс по време на гощавката е първо предупреждение Американски кардиолози са установили 10-15% нарастване на случаите на сърдечни кризи в периода между Коледа и Нова година. У нас сметката е по-груба - с толкова горе-долу се увеличава работата в специализираните клиники през зимата.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber