В кой съд как да готвим, за да сме здрави

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6965089 В кой съд как да готвим, за да сме здрави В кой съд как да готвим, за да сме здрави www.24chasa.bg

Най-инертни са огнеупорните, вечен златен стандарт – чугунените, но и двата вида са трошливи и не понасят резки температурни амплитуди.

Разнообразието на съдове за готвене на пазара парадоксално затруднява избора ни – нови, по-нови технологии и материали от “утре” поставят на изпитание знанията дори на специалистите, защото бизнесът се старае да обогатява непрекъснато асортимента. А понякога и информираният избор може да бъде провален от пазаруване на нелогично евтини стоки без етикет.

Друг път човек може да вземе най-добрия съд със супервъзможности, но да го използва неправилно в ущърб на здравето на семейството си.

Как да се ориентираме в различните материали и технологии, как да ги използваме, питаме един от най-опитните специалисти в тази област - доц. Валентина Багдасарян от отдел “Материали за контакт с храни” в Националния център по обществено здраве и анализи. Наблюденията й на пазара и в кулинарните традиции на съвременното българско семейство показват, че през последните няколко десетилетия най-голям бум бележат съдовете за готвене с тефлоново покритие. Едва ли има домакинство без поне един такъв съд. Обяснимо е от практична гледна точка - политетрафлуороетиленът, по-известен като тефлон, доказано е най-хлъзгащият материал и не позволява на храната да залепва за съда. Свойствата на тефлоновото покритие обаче се променят при нагряване над 220 градуса. Това най-често се случва, ако съдът се забрави върху загрят котлон. Той прегрява само за няколко минути и едно след друго започва отделянето на различни вещества от състава на тефлона. С увеличаване на температурата на прегряване расте и броят на отделящите се токсични вещества. При около 300 градуса материалът изпуска до 6 токсични газа. Има изследвания, че например домашни любимци птички получават дихателни затруднения и някои дори умират от вдишаните отделени вещества от прегрени тефлонови покрития, обяснява експертката. При спазване на указанията за използване обаче тефлонът предоставя множество предимства – изолатор е, има устойчивост на разтворители, не поглъща влага и др.

За да се избегне прегряване на съда за готвене, може да се препоръча да използваме мазнината като практически ориентир за достигнатата температура. Най-масово употребяваното у нас слънчогледово олио кипи при 200-202° и при нормални условия на готвене тефлоновото покритие няма да достигне критично затопляне.

При закупуване на нов съд с такова покритие преди първото използване, освен да го измием с топла вода и малко неабразивен препарат, трябва да го подсушим напълно и да го намажем с мазнина, която да проникне в него и да образува защитен слой. Излишната мазнина се избърсва със салфетка и съдът е готов за използване. Върху повечето указания за употреба на новите съдове съветът е изписан, но често хората не четат етикетите, защото мислят, че всичко си знаят. Друго правило е при готвене

да се усвоява

цялата площ

на съда, а не например в широк тиган да приготвяме едно яйце на очи. Както и за разбъркване да се използват дървени и силиконови прибори, които няма да нарушат покритието и то да започне да отделя вредни вещества.

Дори при щадящо използване върху ранимото тефлоново покритие бързо се образуват видими следи от движенията на приборите, което не се получава при навлезлите по-отскоро съдове с керамично или каменно покритие. За да сме сигурни какво точно е покритието, трябва, първо, да четем етикета, и, второ, да купуваме съдове само от места, в които гарантирано се продават контролирани за качество стоки, защото понякога в магазини с много ниски цени се продават съдове, които външно изглеждат като квалитетните, но не са същите.

Керамичното и каменното покритие, получени чрез зол-гел технологията, са изключително инертни, при тях няма риск от отделянето на токсични вещества при загряване. В тези материали се съдържат основно 3 природни елемента – силиций, кислород и въглерод, които са и градивните вещества в пясъка. Това позволява безопасно използване на съдовете до 300-350°.

При всички съдове с покритие нарушаването му означава пряк контакт на храната с метала отдолу, който изгражда същинската част, а често той е алуминий заради бързото му загряване. Но дори да е друг, металът неслучайно е изолиран – не трябва да се допуска да прониква в храната, предупреждава доц. Багдасарян.

Керамичните и каменните покрития не са чувствителни на надраскване като тефлоновите, позволяват лесно използване и почистване. По-скъпите тигани и тенджери с керамично покритие, които са и с по-дебел изолиращ слой, имат продължителен живот. Но трябва да се съобразяваме с друга тънкост. Някои от покритията са цветни, но това атрактивно оцветяване идва от пигменти – минерали, които съдържат метали. За безопасност са създадени регулаторни норми, в които се обръща голямо внимание на съдържанието на олово и кадмий. Това също е аргумент защо трябва да купуваме съдове с етикети от надеждни магазини и да не се подвеждаме по необяснимо евтините стоки, в които нещата външно изглеждат като по-скъпите, но не са същите и може да не отговарят на всички изисквания за безопасност.

Още от времето на Втората световна война един метал става водещ в производството на съдове за готвене. В световен мащаб повече от половината са направени от алуминий, голяма част от съдовете с покритие - също. Металът е много атрактивен - евтин, нагрява се бързо, не загаря, но има съществените недостатъци да се натрупва в организма и да влияе неблагоприятно особено на мозъка, като се смята, че може да благоприятства развитието на паркинсон, алцхаймер и други болести. През живота си човек

кумулира по

различни пътища

алуминий,

защото той се използва не само за съдове, а и като средство за избистряне на питейна вода, в медикаменти, сред които са и лекарства за киселини и гастрит, в състава на дезодоранти за потискане на потенето. При готвенето в такива съдове без покритие алуминий преминава в храната. Това обяснява защо се препоръчва да не се използват съдове без покритие от този метал, а в противен случай в тях да не се приготвят кисели храни. Например

отделянето на

алуминий се

увеличава около

400 пъти

при приготвяне на доматен сос в такъв съд без покритие, дава пример доц. Багдасарян.

Алуминиевото фолио има същите качества и затова трябва да се ограничава при готвене на кисели продукти. Алуминий може да се отдели в кисели храни дори когато се използва само за съхраняване, макар и в по-малка степен.

Друг установен факт по отношение на алуминия е, че той дезактивира някои витамини, затова плодовете и зеленчуците, приготвени в алуминиеви съдове, губят много от хранителните си вещества.

Ако домакинството не се е отказало от алуминиевите тигани, тенджери, тави, се препоръчва веднага след приготвяне храната да се премества в стъклен или порцеланов съд. Сравнително по-безопасно е използването на новото поколение анодно оксидирани алуминиеви съдове, при които проникването на метала в храната е ограничено от покритието.

Неръждаемата стомана, която в масовите представи минава за най-добър материал за съдове за готвене, съдържа желязо, към което са добавени 18% хром и 8% никел, който е алерген. Това трябва да се има предвид от хора с непоносимост към никел.

Или да се търсят съдове от сплав, която не го съдържа и съдовете се описват на етикета си като свободни от никел.

В по-нискокачествените съдове от неръждаема стомана винаги има допълнителен риск да се съдържат и други цветни метали, които да се отделят в приготвяната храна, изтъква експертката. Но дори и при качествените в присъствие на кисели продукти се устаяновява отделянето на малки количества метали в ястията. Киселинността винаги оказва влияние на металните съдове. Съдовете от мед, алуминий, желязо без покритите винаги реагират с храните. Възможна е и появата на метален привкус.

Чугунените съдове са смятани от познавачите за златен стандарт в кухнята. Единственият им недостатък е малко по-трудната поддръжка, но при правилни грижи това са вечни съдове. След първото щателно измиване и подсушаване новият съд винаги се обработва със загряване на мазнина, намазва се и след всяка употреба, за да не се образува ръжда. Но дори и това да се случи, след почистването на кафявия слой – допустими са абразиви, и нанасянето на мазнина те стават като нови. Най-качествените са

с микропореста

структура,

с дебело дъно и стени, без елементи от други материали и могат да се използват не само на котлон, а и във фурна и за сухо загряване при използването им като плоча. Увреждаща може да е само рязка смяна на температурата или силен удар. Някои от новите модели са с покритие, което предполага да се третират не като чугунени, а в зависимост от контактния с храната слой. Познавачите казват, че хубавият чугунен съд няма нужда от покритие, защото то ги превръща в друг вид съдове.

Други “старомодни”, но всъщност изключително добри съдове за готвене са емайлираните. Тяхното покритие обаче на практика е стъкло и това го прави много уязвимо. При нарушаване на емайла храната контактува с метала отдолу, затова съдът не трябва да се използва след напукване или отлюспване на парчета от него.

Огнеупорното класическо стъкло също е много подходящо за готвене. Но такива съдове лесно се пукат при подлагане на големи температурни амплитуди – от хладилник директно в печка или от фурната върху студена повърхности или под студена вода.

Керамичните и порцелановите съдове имат различни характеристика в зависимост от състава на природните глини, от които се изработват. Не е препоръчително да се купуват от случайни места или крайпътни сергии, предупреждава експертката. Ако не е контролиран съставът на природния материал, той може да отдели в храната метали. Други рискове са керамиката да не е изпечена на достатъчно висока температура с цел икономии и

вместо с глазура

повърхността да

е покрита с лак или в цветните глазури да е вложен пигмент. Използваните пигменти трябва да са разрешени за контакт с храни. Ако съдът е изработен по правилата от разрешени глини, напукване или отчупването на парче от глазурата не би трябвало да го прави негоден за използване, смята експертката.

Силиконът е незалепващ материал, навлязъл през последните години много широко в кухнята. До 220-250 градуса той отделя токсични вещества, ако е от вида за контакт с храна и е произведен по правилата. За качеството му е важно и да бъде без пълнители – некачественият силикон може да съдържа химикали, които да не са одобрени за технологията на производство на съдове. Силиконите, които не са предназначени да влизат в контакт с храни, може да съдържат манган, силиций, стронций, никел, хром, волфрам, селен, кобалт, мед. Специфичен риск има и при подложките за печене от силикон – между горния и долния слой от силикон може да има пласт от фибровлакна, който лесно да се наруши от използването на режещи инструменти.

Силиконовите съдове са напълно

безопасни за

използване и в

микровълнови фурни, казва експертката. Промяна на цвета на силикона е възможна при приготвянето на ястия или печива, в които има съдържащи се в някои от продуктите силни натурални пигменти - например боровинки, куркума, червен пипер. Това не прави съдовете опасни, причината за оцветяването не е в резултат на промяна на качествата и безопасността на силикона, а просто следа от оцветяването с багрило от естествен произход.

В заключение трябва да правим информиран избор. Внимателно да подбираме домакинските си съдове с оглед предстоящата им употреба и винаги да четем внимателно етикетите, които съдържат данни за вида на материала, от който те са произведени, и съвети за тяхната употреба и поддръжка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Домът пази и разболява от грип

Подредбата на жилището гони вирусите и укрепва имунитета Заплахата за здравето ни през грипния сезон дебне не само в тролейбуса, магазина или офиса. Атмосферата вкъщи също може да ни разболее или да работи за укрепване на организма, пише руското издание “РосБизнесКонсултинг”. Според специалистите има 5 основни правила за организация на жилището в

Вадят цяло орехче от дроба на жена, тя не подозира – съмнявали се за рак

Д-р Асен Меджидиев от “Пирогов” спасява и мъж с част от химикалка на същото място, деца с батерии и играчки в носа и гърлото Белият дроб не е първото място, на което търсиш орех, капачка за химикалка или играчки, нали. Даже човек неволно се усмихва на идеята. Това обаче е част от рутинната работа в “Пирогов”.

Как да си осигурим щастие

12 стратегии, препоръчани от италиански експерти Какво ни пречи да бъдем щастливи? Много често това сме ние самите. Как да отстраним препятствията, които сме си поставили по пътя към щастието? Ето някои италиански стратегии – някои от тях ги препоръчва и в. “Кориере дела сера”. 1. Влюбете се без страх и без задръжки, дори да сте над 70-годишни.

Тежките грипни епидемии следват сухия въздух

Кръстосването на гени от човешки, птичи и свински вируси ражда чудовища. Последният прекаран грип винаги е най-лошият в живота ни. Причината според епидемиолозите е психологически феномен. Свежите спомени – за каквото и да е, са натоварен с повече емоция от сходни вече позабравени преживявания. През последните 10-ина година обаче се добавя още

Всяка втора проба вече показва грип, Силистра пред епидемия

Много болни и в София, Бургас, Пловдив, Смолян, Сливен. 5 пъти по-често усложненията са от новото поколение на свинския грип. Почти всяка втора изследвана проба от хора със съмнение за усложнение от грип вече потвърждава вируса. Доминират двата очаквани щама от тип А - A(H1N1)pdm09, известен като пандемичен или свински грип, и A(H3N2).

Опасни ли са операциите за отслабване?

Опасни ли са операциите за отслабване и имат ли рискови последици? Как протича лечението? Подобрява ли сексуалния живот? Има ли ограничения кой може да се оперира? Плаща ли се? Тази поредица от въпроси отправи читател от София на 40 г. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

2018-а: Откриха ни нов орган, бактерии в мозъка, пластмаса в акото

Въпреки милионите години еволюция тялото ни крие много тайни Човешкото тяло е невероятно сложно – напомня ни го непрекъснато с факта, че и след милиони години еволюция продължаваме да научаваме нови неща за себе си. През 2018-а бяхме изненадани от нов орган в човешкото тяло, откриване на колонии бактериите в мозъците ни,

Облогът е по-добрият новогодишен обет за здраве

Не веднъж, а 365 пъти в новата година имаме шанс за промяна - с мотивация, реалистични цели, респект пред умората на волята Половината от хората, които си поставят за цел през новата година да отделят повече време за себе си и своето здраве, са убедени в успеха. Но 88% от тези, които поемат обещания, се провалят, установява проф.

Диетата “Дюкан” - лишения без глад

Набляга на протеини за бързо отслабване, яростно я критикуват Прочутият Пиер Дюкан! През 2007 г. книгата му “Как да отслабнем завинаги” става бестселър у нас. Оглавява класациите и по света. Диетата на френския джипи е основана на принципа, че не броенето на калории, а наблягането на протеина е тайната на бързото отслабване.

6 антистрес техники за Коледа

Контролират преумората, прахосването на пари и време, свръхочакванията. По много причини последните 10 дни на декември са най-вълнуващото време на годината, но и период, в който стресът се покачва. Поне за ден в зимния празничен цикъл човек може да се почувства притиснат от неизпълнения списък с ангажименти, неудовлетворени очаквания,

За година диабетът убива повече хора от Първата световна

Водеща причина за бързото увеличаване на болните е пандемията от затлъстяване. Епидемията от затлъстяване е в дъното на бързото увеличаване на емблемата на метаболитните заболявания - диабета. Ако имаш нормална кръвна захар на гладно, мазнини в кръвта в референтни граници, кръвното ти налягане не е повишено и не пиеш лекарства,

Диета “Чистите 30” за блестяща кожа

Премахва вълчия глад и усилва имунната система Според създателите ѝ Whole30, или “Чистите 30”, не е диета или план за отслабване. Тя променя вашия живот, като премахва вълчия глад, балансира хормоните, регулира храносмилането, ликвидира възпаления, усилва имунната система и влива енергия. Според нейната философия всички проблеми с физическото и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber