350 града са топлинни острови, сред тях ли е вашият?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6951826 350 града са топлинни острови, сред тях ли е вашият? 350 града са топлинни острови, сред тях ли е вашият? www.24chasa.bg
Търсете сянка, водни площи, зони с растителност - те са най-доброто място в града през лятото. СНИМКА: РОЙТЕРС

Всеки трети е в риск това да го разболява.

Градският топлинен остров не е място с много хора във възрастта на горещите вълни, както се шегуват някои. А наложило се понятие за на пръв поглед странен климатичен феномен на повишената температура на градските райони в сравнение със зоните край тях.

При определени условия и по изключение това може да бъде всяко урбанизирано селище, но универсалният критерий е броят на хората, които живеят в него. Градът със сигурност се превръща в топлинен остров, ако има над 1 милион души население. По последна оценка това са около 350 града в света, сред които се нарежда и София.

Разликата в

температурата

град - околност

може да бъде

и 10 градуса,

обясни главният асистент Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи.

Маржът е значителен и сам по себе си, но жегата става нетърпима в горещите периоди. В такива дни прогнозата за времето буквално може да се приеме и като прогноза за здравето. Горещите вълни стават по-продължителни и по-чести през последните десетилетия и се очаква тенденцията да продължи.

Има много причини, поради които градовете са по-горещи. Всички тези хора, сгради, автомобили, бетон, асфалт създават топлина.

Например само

масовото

навлизане на

климатика вдига

температурата на

града с поне 1°

според изследователи от държавния университет в Аризона, САЩ.

Градският топлинен остров става особено неуютен в периодите на антициклонална метеорологична обстановка. Тогава времето обичайно е безоблачно или небето едва-едва е нашарено от леки облаци, но като цяло имаме спокойно безветрено време и стабилна атмосфера, обясни експертката.

Градусите са най-високи в централната част на топлия остров в града. С отдалечаване към периферията намалява плътността на застрояването и населението, разтоварва се транспортният трафик. В крайните квартали има и повече растителност, която увеличава изпареението и понижава температурата.

Рискът от фатални инциденти поради високите температури е реален за около 30% от хората. Те живеят в

риск от

екстремни

температури

през поне 20 дни

от годината

До края на века се очаква почти всеки втори човек - 48% от глобалното население, да трябва да се адаптира към опасни за здравето температури за все по-продължителни периоди.

Най-уязвими са работещите на открито или в неклиматизирани помещения, децата, хората над 60 г. и живеещите на последните етажи в бетонната джунгла.

Като по-скромен голям град София е пощадена поне от рисковете на т.нар.

стрийт каньони,

които образуват

високите сгради

В теснините топлинната енергия, излъчвана от сградите, се натрупва бързо, без възможност да бъде “отнесена” лесно от движението на въздуха, както се случва в “отворени” градски пространства.

Специалистката цитира Камило Мора от Хавайския университет, че от друга страна, дори наличието на климатик не решава проблема. В най-хубавия сезон, подходящ за контакт с природата,

екстремните

жеги ни правят

затворници в

собствените

ни домове,

а повишеното използване на климатици води до сривове в електрическите мрежи. Най-пресният пример е кризата в Ню Йорк.

Горещите вълни са периоди от поне 5 последователни дни с максимална дневна температура на въздуха с 5° над средния дневен максимум за сезона.

В градовете топлинни острови дори нощите не носят осезаемо облекчение. Причината е, че нагретите през деня сгради, пътни трасета, тротоари, съоръжения са натрупали топлина. По естествен начин тя продължава да се излъчва почти през цялото време, в което слънцето не грее. Това се случва и в малките топлинни островчета по време на екстремно затопляне. Като цяло най-рискови за нахлувания на топъл въздух региони в България са областите

Благоевград,

Пловдив, Русе,

Хасково, Ямбол,

Кърджали, Стара

Загора, Плевен,

Велико Търново

Бетоните мегаполиси застрашават здравето чрез напрягането на всички органи и системи. Те се конкурират за енергия за нормалната си работа с генералното усилие на организма да поддържа постоянната температура на тялото в рамките на нормалното. Паралелно

топлинният

остров влошава

качеството на

въздуха и водата

- високите температури благоприятстват замърсяването им. Това прави удара двоен. Но пак не се изчерпват неблагоприятните ефекти. Хипержегата доказано влияе върху емоциите, психическата устойчивост, интелектуалната форма, общуването със заобикалящите ни и социалното поведение.

Когато към по-високите градски температури се добави и нахлуването на горещи вълни, престоят на слънце натоварва организма с усилена терморегулация. При свръхзагряване на тялото лесно се стига до топлинен, а под лъчите - и до слънчев удар.

В съвместен проект на НЦОЗА и Световната здравна организация Зорница Спасова установява любопитни факти в тази посока. В допълнение към физическия стрес прекомерната топлина причинява психологически стрес до степен да повлияе на поведението, и е свързана с увеличаване на конфликтите - както между отделните хора, така и на обществено ниво. Растат и случаите на агресия и насилие.

В миналото белгийски математик формулира зависимост, която нарекъл Термичен закон в криминалистиката. Според него през зимата има пик на престъпленията срещу имуществото, а през лятото се увеличават посегателствата и насилието срещу хора. Днес този закон е проверяван не само спрямо сезоните, но и в зависимост от температурата. Проблемът е бил по-сериозно дискутиран от учените след серия от бунтове в южните щати на САЩ през 70-те години. И ако това е само повод за размисъл от разработката на центъра по обществено здраве и СЗО, то в нея се цитират проучвания, които установяват

увеличаване

на трудовите

злополуки

и болничните във връзка с професионални заболявания в периодите на екстремни горещини. Логично най-застрашени са

работещите на

открито - рискът

за здравен

проблем от

жегата е

4 пъти по-висок

Страдат и хората, които живеят без климатик.

Какво може да се направи? Ето съветите на НЦОЗА и СЗО:

• Стойте в най-хладното помещение в дома.

• Ако не е възможно да си осигурите вкъщи хлад, търсете го за по няколко часа в климатизирани магазини или обществени сгради.

• Не излизайте в най-горещото време.

• Избягвайте интензивен спорт и усилена физическа работа при високи температури.

• Търсете сенчести места и прохладата на водни площи в паркове и озеленени терени.

• Не оставяйте децата и животните в паркираните автомобили.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Проф. Кантарджиев: Грипът може да се появи до 10-ина дни след застудяването

l При ниски температури сме уязвими заради намаляването на кръвта в лигавиците – имунните клетки също намаляват. l Тревожен симптом при грип е синкав оттенък на лицето. l Ваксините поевтиняват, ако се купят на едро и се пакетират на място. l Грипът се различава от другите зимни вирусни инфекции по бързината, с която сваля на легло, треската,

Световната мания НАПРАВИ СИ СЛАЙМ добавя нови алергии

Свръхреакцията към текстилни бои дръпна до 2-о място lпо честота сред контактните алергии, измести кобалта. Ако нямате дете в начална училищна възраст, ще се изненадате, че в топ 3 на търсенията в интернет “Как да си направя... ?” се нарежда слаймът, популярен у нас като желе за игра. Към момента след въпроса излизат над 100 милиона отговора Никой

Как да укрепим имунитета си за студения сезон?

Трябва ли да се вземат витамини за по-добра защита от болести, как да укрепим имунната си система в навечерието на идващите студени месеци, пита читателката ни София Н. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.

А защо и непушачи се разболяват от рак на белия дроб?!

Поради рискове, които не могат да избегнат за разлика от цигарите - един съзнателен избор, обясняват лекарите. В Световния месец за борба с рака на белия дроб най-честият призив на лекарите към пушачите е да спрат цигарите като начин да избегнат един предотвратим фактор за лошото заболяване. И най-честият отговор в България е,

Сурова храна бори рака

Научната основа на диетата поставя швейцарец, който се лекувал от жълтеница с ябълки Суровоядството се практикува от древността, но научната му основа през XIX век поставя швейцарският лекар Максимилиан Оскар Бирхер-Бенер. Лекувайки се от жълтеница, той известно време яде главно ябълки и разбира ползата от храненето със сурови плодове и

Кои са полезните домашни туршии?

Всяка година правим туршии, по кои рецепти са най-полезни, пита читателката ни Екатерина Димитрова. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло. Можете да ги задавате на телефон 02 942 25 62 и чрез имейл Lnikolaeva@24chasa.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Скуката е полезна

Развива абстрактното мислене и помага да опознаем себе си Чакате асансьора и трескаво ровите из джобовете си за телефона? Сядате в метрото и веднага започвате да шарите по екрана на мобилния? Със сигурност за повечето хора е така. Съвременният човек не понася скуката и в днешната дигитална епоха може лесно да се спаси от нея.

Има дъвка, от която мозъкът ви работи като двигател на “Ферари”

Специална закваска повишава концентрацията и намалява умората Как се вземат 12 изпита, сред които фирмени финанси, икономика, търговско право, математика, и се защитава дипломна работа в милански университет само за 392 дни?  С дъвка в устата, или по-точно, дъвчейки три на ден. Те обаче не са какви да е.

Доц. Сотир Марчев: По-важно от избора летен - зимен часовник е как менажираш времето си

Природата ни е разделила нарочно на чучулиги и сови, това обяснява защо двете мнения какво да изберем като държава се конкурират, казва доц.д-р Сотир Марчев, дмн. Той е директор на Българския кардиологичен институт. Републикански консултант по кардиология. Има две специалности - по кардиология и по вътрешни болести.

Палео – диетата на пещерните хора

Отхвърля култивираните култури Как са се хранили хората преди 10 000 години в епохата на палеолита? С месо от лов и листа и корени на диворастящи растения. Това е принципът и на палеодиетата, която отхвърля култивираните зърнени и бобови култури, захарта, млякото, преработените продукти, защото не са част от естествената човешка храна,

Как да се държим с близък човек в депресия?

Как да различим депресията от лошо настроение? Как да се държим с близък човек с депресия, пита читателка от Ихтиман.  “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси на телефон 02 942 25 62 и чрез имейл Lnikolaeva@24chasa.bg Съветите и позициите на специалистите, които четете,

Каква защита от облъчване да изискваме при рентгенова снимка?

Често ми се налагат рентгенови снимки на зъбите и чак като се появи наскоро нов лаборант, разбрах, че досега не съм защитавана от облъчване на други части. Какви мерки трябва да изисква човек при снимки на различни органи, пита читателка от София. "24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber