Хаосът в живота се лекува с баланс

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6948951 Хаосът в живота се лекува с баланс Хаосът в живота се лекува с баланс www.24chasa.bg
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Как да постигнем съвършените пропорции между работа, почивка, развлечение

Казват, че идеалният живот се крие в изкуството да го балансираш, да улучиш съвършените пропорции между работа, почивка, развлечение. Но на практика това не може да се постигне. Животът тече в свои собствени, трудно управляеми от нас посоки. Набелязал си например подробна програма за деня или седмицата. Но миялната машина се чупи, в службата изниква неочаквана задача или децата се разболяват. И целият ти план се обръща с краката нагоре.

Това не значи, че не бива да се стремим да балансираме живота си, но същевременно трябва да се научим в различни моменти да даваме приоритет на различни негови аспекти. Един месец може да се посветим изцяло на важен работен проект, а на следващия – да отидем на романтична почивка с гаджето или да наблегнем на фитнеса, пише в. “Индипендънт”.

Истината е, че абсолютният баланс никога не се постига. Но можем да си изработим навици, които да попречат на махалото да се отплесва силно в една посока, казва Мари Кондо – японска експертка по организация на живота и автор на няколко книги по темата. Ето някои идеи:

Правилото на 2-те минути

То е създадено от консултанта по продуктивност и създател на метода за управление на времето Дейвид Алън и важи за хора, които са склонни все да отлагат нещата. Свежда се до следното: ако установим, че една задача може да бъде свършена за две минути или по-малко, по-добре да го направим веднага, а не да прахосваме време да я планираме, премисляме и оставяме за по-късно. Експертът акцентира върху ефективното използване на онези малки прозорци от време, които често ни остават между задачите.

“Да кажем, че имате няколко минути между два важни телефонни разговора. Използвайте ги, за да изчистите спама от електронната си поща – нещо, което отдавна се каните да направите”, обяснява той. Друг пример - когато видите нов имейл в пощата си, запитайте се можете ли да отговорите за две минути и ако е така – да отметнете задачата.

За по-сложни и плашещи ангажименти си отделете 5 минути, а не ги оставяйте за друг път – ще се претрупате и изнервите. Преодолейте първоначалната неохота да се захванете с дадена работа и дори и да ви отнеме повече от 5 минути, ще я свършите и ще се отървете от мисълта за нея.

Магията на подреждането

- изхвърляйте

В един идеален свят бихме сложили цялата къща в ред наведнъж. Но в реалността силата едва ни стига да подредим чекмеджето с чорапите. Ако организацията на дома не е силната ви страна, изберете бавен и методичен подход към хаоса, казва Мари Кондо. Тя съветва разчистването да става по категории, а не по помещения. Добре е да се захванете веднъж с книгите, друг път с дрехите, след време с електрониката и т.н.

“Прочиствайки къщата, навремето правех следната грешка – избирах нещата, които да хвърля. А трябва да отделяш онези, които искаш да си оставиш и които ти доставят наслада (на японски “токимеку”). Изберете им място и ги подредете методично в опразнения гардероб или шкаф и занапред поддържайте този ред”, казва тя. За да успеете да го сторите, при покупка на нещо ново трябва да изхвърлите нещо старо, за да не се задръстите отново.

Прочистващият метод на Кондо, известен като “КонМари”, се състои в това да струпаш всички неща от един вид, да ги огледаш и да запазиш само онези, които те кефят, а останалото да хвърлиш. “Това е магията на подреждането и тя променя живота”, казва авторката, чиято книга “Японското изкуство да оправяш безпорядъка” е издадена в милиони екземпляри в над 30 страни.

“Времева кутия”

Онези, които срещат трудности да управляват времето си, вероятно са чували за Първия закон на Сирил Норткот Паркинсон: “Работата се разраства до запълване на наличното време”. За да не попаднете в този капан, опитайте да фиксирате периода за изпълнение на дадена задача. Това е изпитана техника за планиране, известна като timebox - “времева кутия” на активностите. Тя означава да си поставите точен срок и да ограничите работата до предварително определени часови интервали. Времевата кутия предпазва от протакане и отвличане на вниманието от настоящия ангажимент – дори и той да е приготвяне на вечерята. Поглеждайте часовник, така ще имате ясна представа за времето, което ви остава, за да се вместите в графика.

Трикове за четене и

отслабване

Ако обичате да четете, но нямате време, вземайте си книга, когато излизате от вкъщи сутрин. Ще се изненадате колко времеви прозорчета ще ви се отворят, за да прехвърлите няколко страници. Това може да стане на спирката на автобуса, докато чакате пред кабинета на лекаря, в обедната почивка или в обществената пералня.

Диетите са плашещи за заетите хора, особено когато трябва да броим калории и да подбираме хранителните групи. Затова ги отлагаме за по-нататък, когато мислим, че ще имаме време и енергия да ги спазваме. Ако сте твърде ангажирани, за да сваляте килограми по план, пробвайте принципа на Конфуций – яжте всичко, но “след всяко хранене стомахът трябва да е само 80% пълен”. Няма да отслабнете за седмица, но в дългосрочен план ще има ефект без диктатурата на сложните диети.

Опитайте се да сложите финансов ред и да постигнете

равновесие

в харченето на пари,

като следвате съвета на милиардера Уорън Бъфет. Първо заделете това, което искате да спестите, после харчете останалото, а не обратното. Така правят и финансовите магнати. Да си пръскаш парите и да се надяваш, че все нещо ще ти остане за черни дни, обикновено означава празен джоб.

Балансът е много важен и в интимните отношения. Ако пренебрегвате партньора си, защото сте много заети, планирайте събития, които не можете да отмените – купете например билети за кино или театър, запазете място в ресторант и ангажирайте гледачка за детето.

В петък след обяд посветете няколко минути, за да нахвърлите програмата за следващата седмица. Така уикендът ви ще бъде спокоен и приятен, а в понеделник сутрин ще сте с ясна представа какво ви очаква.

Намерете своя икигай,

което според японците е да разбереш за какво си на този свят. Това е тяхната тайна за дълъг и щастлив живот. Икигай означава да откриеш пресечната точка на нещата, които обичаш, на тези, които умееш най-добре, на тези, за които ти плащат, и на онова, от което се нуждае светът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Световната мания НАПРАВИ СИ СЛАЙМ добавя нови алергии

Свръхреакцията към текстилни бои дръпна до 2-о място lпо честота сред контактните алергии, измести кобалта. Ако нямате дете в начална училищна възраст, ще се изненадате, че в топ 3 на търсенията в интернет “Как да си направя... ?” се нарежда слаймът, популярен у нас като желе за игра. Към момента след въпроса излизат над 100 милиона отговора Никой

Как да укрепим имунитета си за студения сезон?

Трябва ли да се вземат витамини за по-добра защита от болести, как да укрепим имунната си система в навечерието на идващите студени месеци, пита читателката ни София Н. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.

А защо и непушачи се разболяват от рак на белия дроб?!

Поради рискове, които не могат да избегнат за разлика от цигарите - един съзнателен избор, обясняват лекарите. В Световния месец за борба с рака на белия дроб най-честият призив на лекарите към пушачите е да спрат цигарите като начин да избегнат един предотвратим фактор за лошото заболяване. И най-честият отговор в България е,

Сурова храна бори рака

Научната основа на диетата поставя швейцарец, който се лекувал от жълтеница с ябълки Суровоядството се практикува от древността, но научната му основа през XIX век поставя швейцарският лекар Максимилиан Оскар Бирхер-Бенер. Лекувайки се от жълтеница, той известно време яде главно ябълки и разбира ползата от храненето със сурови плодове и

Шофирай по-кротко - местим стрелките

Това е свързано с повече катастрофи. Ново проучване предупреди за още един риск: при загуба на светли часове се увеличават депресиите.  Най-често задаваният въпрос в последната неделя на октомври ще бъде колко е часът. Въпреки автоматичната промяна на часа на смартфони, компютри и всякакви умни вещи в домовете ни,

Скуката е полезна

Развива абстрактното мислене и помага да опознаем себе си Чакате асансьора и трескаво ровите из джобовете си за телефона? Сядате в метрото и веднага започвате да шарите по екрана на мобилния? Със сигурност за повечето хора е така. Съвременният човек не понася скуката и в днешната дигитална епоха може лесно да се спаси от нея.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Има дъвка, от която мозъкът ви работи като двигател на “Ферари”

Специална закваска повишава концентрацията и намалява умората Как се вземат 12 изпита, сред които фирмени финанси, икономика, търговско право, математика, и се защитава дипломна работа в милански университет само за 392 дни?  С дъвка в устата, или по-точно, дъвчейки три на ден. Те обаче не са какви да е.

Доц. Сотир Марчев: По-важно от избора летен - зимен часовник е как менажираш времето си

Природата ни е разделила нарочно на чучулиги и сови, това обяснява защо двете мнения какво да изберем като държава се конкурират, казва доц.д-р Сотир Марчев, дмн. Той е директор на Българския кардиологичен институт. Републикански консултант по кардиология. Има две специалности - по кардиология и по вътрешни болести.

Палео – диетата на пещерните хора

Отхвърля култивираните култури Как са се хранили хората преди 10 000 години в епохата на палеолита? С месо от лов и листа и корени на диворастящи растения. Това е принципът и на палеодиетата, която отхвърля култивираните зърнени и бобови култури, захарта, млякото, преработените продукти, защото не са част от естествената човешка храна,

Как да се държим с близък човек в депресия?

Как да различим депресията от лошо настроение? Как да се държим с близък човек с депресия, пита читателка от Ихтиман.  “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси на телефон 02 942 25 62 и чрез имейл Lnikolaeva@24chasa.bg Съветите и позициите на специалистите, които четете,

Каква защита от облъчване да изискваме при рентгенова снимка?

Често ми се налагат рентгенови снимки на зъбите и чак като се появи наскоро нов лаборант, разбрах, че досега не съм защитавана от облъчване на други части. Какви мерки трябва да изисква човек при снимки на различни органи, пита читателка от София. "24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти.

Проф. Алексей Савов: Стареенето е заложено във всяка клетка на човека

Неинвазивният раненпренатален тест, който Националнатагенетична лаборатория предлага,има чувствителност над 99% и освенсиндром на Даун включва скринингза още два рискови синдрома. Българите сме многохетерогенни – генетичните дефекти,свързани с дадено заболяване,при нас са много на брой.Човешките гени не се появявати не изчезват,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber