Д-р Ангел Кунчев: Вредните храни - без промоции плати 2, вземи 3

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6935738 Д-р Ангел Кунчев: Вредните храни - без промоции плати 2, вземи 3 Д-р Ангел Кунчев: Вредните храни - без промоции плати 2, вземи 3 www.24chasa.bg
Д-р Ангел Кунчев СНИМКА: Десислава Кулелиева

За хората над 65 г. ще има безплатна ваксина срещу грип, казва главният  държавен здравен инспектор

- Д-р Кунчев, какво ще ядат децата в яслите, детските градини и училищата от есента?

- Храната няма да е много по-различна от това, което и сега ядат. Новите сборници с рецепти, които вече издадохме, не са драстично променяни. Единствената идея е те да бъдат обновявани на определено време, така че готвачите в яслите, детските градини и училищата да имат голям набор от възможности какво да приготвят, както и да са съобразени с новите продукти, които излизат на пазара. От тази гледна точка сме заложили да се включат и някои по-екзотични продукти като авокадо, киви, които не са характерни за нашата кухня. Но те са единствено като възможност за разнообразяване и присъстват в около 5-6 от наличните 430 рецепти.

- Има ли други промени?

- Има малки промени в нормативите. За някои възрасти

с малък процент

е намален

дневният прием

на въглехидрати

При по-голяма консумация те имат сериозна роля по отношение на наднорменото тегло и затлъстяването, така че ги коригираме леко надолу за сметка на белтъчини и мазнини. Това е заложено предимно в менюто на децата в училище. За всички възрасти е намалено количеството на сол, захар и вредни мазнини.

- Отпадат ли някои храни?

- Не, няма да отпадне нищо. Ние вече сме извадили колбасите от менюто на децата, защото са с високо съдържание на мазнини, забранили сме и пържените храни заради преработени мазнини, голям процент от които са наситени. Не може да се ползват и някои продукти с трансмазнини, тъй като те имат голяма роля в патогенезата на сърдечносъдовите заболявания. Това важи и за солта.

Благоприятствани сме като страна, защото имаме достатъчно количество плодове, зеленчуци, зърнени храни и млечни продукти. Набавянето им не е проблем, и то на разумни цени, така че да е възможно изпълнението на рецептурниците, защото има определен размер на средствата за това и трябва да се съобразят с тях.

- Включването на екзотични храни ще вдигне ли таксите?

- Не, не мисля. Цената им не е много по-различна от българските плодове например, а и присъстват в много малко от рецептите. Ние не искаме да избягаме от това, с което се храни традиционно българинът. Дори са

запазени някои

традиционни

закуски като

баничките,

в които мазнината е в по-голямо количество, оставили сме и типични наши десерти с повече захар. Те не трябва съвсем да отпадат от менюто, но се поднасят в количества, които не заплашват здравето на децата.

- Рецептурниците приети ли са от здравното министерство и всички ли са задължени да ги спазват?

- Рецептурниците са готови, но още не са официално приети от здравното министерство. Има процедури по обсъждане с други министерства, обществени обсъждания, за да сме сигурни, че всеки си е казал мнението и са отчетени предложенията. Очакваме от есента да влязат в сила.

Всички ясли,

детски градини

и училища са

длъжни да

готвят според

рецептурниците

Законът е единодушен, без значение каква е формата на собственост.

- Приема ли индустрията новите изисквания?

- Когато преди 10-15 г. започнахме да говорим по темата за намаляване на вредните хранителни вещества, нямаше никакво разбиране от страна на индустрията и желание за промяна на техните рецептурници. Сега са много по-отворени и склонни да работят за развитието на здравословни продукти, защото виждат, че има търсене. Особено по-младите хора държат да знаят с какво се хранят - то да е правилно, да е здравословно, тенденцията е в тази посока.

- Преди седмица ЕК прие насоки за ограничаване на рекламата на вредни храни. Какво целят те?

- Идеята е чрез директивата за средствата за масова информация Европейската комисия да разшири обхвата на ограничителните мерки за реклама на вредни храни. Да се обхванат не само радио, телевизия и печат, но и всичко, минаващо през интернет – социални мрежи, информационни сайтове.

Ще се ограничи и продуктовото позициониране във филми, сериали и предавания, използването на популярни личности, както и

скритата

реклама под

формата на

промоции

Фирмите, които предлагат нездравословни храни, няма да могат да пускат и промоции тип “три на цената две”.

- Кога ще влязат в сила тези правила?

- Няма да стане веднага, процедурите в Европа са бавни. Освен това ние не искаме война с индустрията, а тя да осъзнае своята роля. Ще дадем достатъчно време на производителите да пренастроят машините, да променят рецептурниците и етикетите си, така че да отговарят на всички ограничения. Идеята не е да ги накараме да губят, а постепенно да минат към новите изисквания.

Горди сме, че успяхме в рамките на европредседателството да сложим на масата препоръките за ограничаване на вредните хранителни вещества и на рекламата и всички страни да ги приемат. Не е лесно това да се случи. Приемането става с консенсус, а не с мнозинство. Дори една страна да не е съгласна с един термин, не може да стане.

Оттук нататък всяка държава може да изработва вътрешни политики на тяхна база и да прави съответните стъпки. Но ЕК може да предприеме мерки, които да наложи като директива, и те да са задължителни и да важат за всички страни в ЕС.

- Каква е ситуацията със заболеваемостта от скарлатина и варицела у нас?

- Варицелата и скарлатината са масово разпространени детски шарки. Няма особена регионалност, места със значително повече заболели. И двете са инфекции, които се развиват по естествен път.

У нас няма ваксина срещу тях, което води до постепенно нарастване в броя на болните, стига се до епидемия, преболедува се и когато се родят нови деца, които нямат изградения имунитет, ситуацията започва да се повтаря.

Още в началото на годината казах, че се очаква да се надскочат миналогодишните бройки. Сега случаите на варицела са над 16 400 - със 100 - 200 повече от 2017 г. Подобно е при

скарлатината,

където болните

са с 300-400

повече,

общо вече са около 2600. Това беше една от причините да искаме да включим ваксина срещу варицела в имунизационния календар. Това е най-леката детска шарка. В повечето случаи преминава без последствия за здравето, но има 2-3% усложнения, които са характерни за нея. За миналата година близо 460 деца са били приети в болница с усложнения от варицела. Имаме, за съжаление, и 2 смъртни случая. САЩ използват ваксината вече 20 г. и постигнаха 80% намаление на заболеваемостта и смъртността от варицела.

У нас обаче тя може да се включи най-рано след 1,5 - 2 г., защото няма свободни вече произведени количества. Ваксините се изработват само когато се поръчат. Идеята е да не бъде в задължителния имунизационен календар, но да е част от национална програма. Така родителите, които желаят, ще може да я направят безплатно на децата си.

- Предвиждат ли се други промени в имунизационния календар?

- Искаме да включим ежегодна ваксина срещу грип на хората над 65 г. Единствената страна сме, която все още не го прави, а това е най-уязвимата група. Всяка година от усложненията умират 3000-5000 възрастни. Надяваме се ваксината да е безплатна най-късно от следващия сезон.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

В "Св. Екатерина" отстраниха рядък тумор - знае се за 5-6 досега

Изключително рядък богато кръвоснабден (васкуларизиран) тумор отстраниха хирурзите в университетската болница " Света Екатерина", съобщиха от ръководената от проф. Генчо Начев болница.  От 7 години 32-годишният Н.Й. страдал от рядка форма на разстройство в обмяната на фосфора с тежка клинична изява на рахит и чернодробна стеатоза,

Проф. Тодор Попов: Стайният аеропланктон събужда зимните алергии

Вирусите влошават астмата и алергичния ринит, сред фините прахови частици най-злосторен потенциал имат продуктите от изгарянето на дизелово гориво, казва проф. Тодор Попов - алерголог в Клиниката по професионални заболявания в Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Свети Иван Рилски” в София. - Проф.

Подозират химикали в сапуни, шампоани, гелове за ранния пубертет

Ефектът засягал само момичетата и зависел от “дозата”. Проучване в САЩ намери възможно обяснение защо момичетата днес влизат по-рано в пубертета. Проектът проверявал за връзка между фталатите, парабените, фенолите и др., налични в продукти за лична хигиена, и старта на пубертета. Въпросните съставки се откриват в много шампоани, душгелове, парфюми,

Русе е четвъртият град, в който тръгна грип

Засега всички изолирани разновидности са от А група. Русе е четвъртият град с доказани случаи на грип. До четвъртък се знаеше само за болни в София, Силистра и Стара Загора. Засега от всички градове се изолират вируси от група А, защита от които е предвидена във ваксините. Последната изследвана проба от тежко боледуваща жена от Русе доказа грипен

Предлагат национален съвет по психично здраве на пряко подчинение на премиера

Нарушаване на човешките права, неприемливи условия както за пациентите с психични заболявания, така и за медицинските екипи, разпокъсани грижи и липса на съвместно планиране и отчетност, оскъдно финансиране - това са само част от констатациите на експертите на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА),

Отличиха учители и визионери в педиатрията

“Пирогов” взе приз за социално отговорна мисия в детското здравеопазване, Александровска - за клиника. Трима доайени и лекари с принос в модерното лечение на децата - визионери в медицината, отличи Българската педиатрична асоциация. Гилдията връчи приз за цялостен принос на трима от учителите на поколения педиатри - проф. Валентина Цанева, проф.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Нови лекарства? Забавено договаряне на отстъпки може да спре достъпа

Забавяне на договарянето на отстъпки може да спре достъпа до нови лекарства през 2019 г. За тази възможност предупреди Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България, по време на дискусия за клиничните изпитвания. Сред очакваните терапии са медикаменти за онкологични и други тежки

Ставното протезиране помага да си върнете активния живот

Д-р Владимир Иванов е завеждащ отделението по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Софиямед“. Топспециалистът трупа опит на различни позиции в структурата на Военно медицинска академия, като от 2004 г. е началник отделение КОТРХ. Придобива правоспособност „Ендопротезиране на стави“ в Медицинския университет в София и притежава свидетелство за

Д-р Мариана Контева, управител на "Аджибадем Сити Клиник Бургас", и д-р Самуил Казаков, завеждащ Отделението по кардиохирургия: За 8 години спасихме над 2000 души след миокарден инфаркт

Ограничихме "здравния туризъм" от Бургас, при нас вече идват пациенти от други краища на страната - Изминаха 8 години, откакто "Аджибадем Сити Клиник" стъпи в Бургас. Имате ли статистика дали и с колко е спаднала смъртността в региона благодарение на навременната намеса на вашите екипи при сърдечно-съдовите заболявания? - М.

Пациент №1 с ХИВ у нас е жив, нови терапии държат вируса на ниво незаразен

Почти 40 милиона души живеят с ХИВ днес, но смъртните случаи, свързани със СПИН са намалели почти наполовина от 2005 г. Това се дължи на програмите за ранно откриване на инфекцията и нова генерация лекарства, които държат вируса под контрол в изключително ниски граници, при които инфектираните не развиват СПИН и не са заразни за околните.

Как се установява с абсолютна сигурност бащинство?

Може ли да се установи абсолютно сигурно бащинството, прави ли се такова изследване по желание, има ли значение възрастта на детето, какво е нужно за изследването, къде се извършва и поема ли се от здравната каса? Тези въпроси поставя читател на вестника, пожелал анонимност. Подробен отговор дава доц.

Доц. Герганов: Случайно открит тумор в мозъка невинаги трябва да се оперира

Като изкуство на ръцете на оператора мозъчната неврохирургия е достигнала своя връх, казва доц. Венелин Герганов. Той е старши лекар в Клиниката по неврохирургия на Международния институт по невронауки в Хановер, Германия, където е един от най-близките ученици и сътрудници на световноизвестния проф. Маджид Самии.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber