Киселото мляко – суперхрана за сърцето и срещу килограмите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6904255 Киселото мляко – суперхрана за сърцето и срещу килограмите Киселото мляко – суперхрана за сърцето и срещу килограмите www.24chasa.bg
Най-добре е вместо да купувате плодови млека, сами да поставите пресни плодове върху киселото мляко. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Кофичка пълномаслен йогурт на ден пази от диабет, смъква кръвното, укрепва костите

“Един йогурт на ден държи доктора далеч от мен.”

Измислена за ябълката, тази сентенция с пълна сила важи и за киселото мляко, което укрепва здравето и помага за отслабване, показа ново изследване на американски учени от университета на Уискънсин.

Те наблюдавали група жени, които изяждали по купичка йогурт сутрин, преди да се натъпчат с питателна закуска – хотдог и картофени мекици с масло. Оказва се, че такива жени имат

два пъти

по-малко

киселини и

стомашни

неразположения

от онези, които не са яли кисело мляко преди закуската. А кръвната захар на затлъстелите участнички в опита спада.

Учените казват, че ферментиралото мляко образува слой в червата, който пречи на токсините от храната да навлязат в кръвоносната система. “Йогуртът е прост начин да подобрим храносмилането си и да намалим риска от сърдечни болести и нарушен метаболизъм”, казва един от учените, участвали в експеримента.

Тази суперхрана помага срещу широк кръг заболявания - облекчава симптомите на сенна хрема, укрепва костите, действа противовъзпалително и води до отслабване. А най-изненадващото е, че

колкото повече

мазнини има в

йогурта, толкова

по-добре

действа той.

Според професора по гастроентерология от Манчестър Питър Хоруел всеки трябва да изяжда по две купички от 150 г кисело мляко дневно. Това количество действа благотворно върху чревните бактерии, известни като микробиом, които вляят върху метаболизма, имунната система, настроението, стреса. По-добро е от пробиотиците на капсули и снабдява организма с протеини и калций, при това е вкусно, допълва проф. Хоруел. 250 г йогурт дневно намалява с 20 на сто риска да развиете диабет тип 2.

Млякото съдържа лактотрипептиди - подобна на протеин субстанция, която е страничен продукт от ферментацията му. Нови изследвания сочат, че лактотрипептидите смъкват високото кръвно налягане и пазят от инсулт.

Киселото мляко е особено полезно за жените в менопауза и риск от остеопороза, както и за младите момичета и за бременните. То е богат източник на хранителни вещества, които им липсват.

Снабдява

организма с йод,

необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Някои жени имат недостиг на йод именно защото избягват млечните продукти, страхувайки се да не напълнеят, пише “Дейли мейл”.

150 грама пълномаслен йогурт доставя 1/3 от дневната доза йод и укрепващите костите калций и фосфор, 15 на сто от нужния ни протеин, 20% от необходимото количество витамин Б12 и калий.

Екип от университета в Навара начело с испанския професор диетолог Мигел Анхел Мартинес-Гонсалес проведе 7-годишен експеримент сред 9000 испанци и установи, че тези, които ядат поне по една купичка кисело мляко на ден, не трупат килограми, а отслабват стабилно и могат да се похвалят с по-крепко сърце и общо здравословно състояние. Но

при едно условие

– млякото

трябва да е

пълномаслено,

а не диетично.

Нискомасленото кисело мляко, широко рекламирано като по-полезно срещу напълняване, не е помогнало на участниците да се вталят, обяснява проф. Мартинес-Гонсалес, който редовно чете лекции в “Харвард” като гостуващ преподавател.

За изследването са подбрани слаби хора, които в началото са попълнили анкета за начина си на живот и хранене, включително колко често ядат йогурт. В края на проучването над една пета от тях са натрупали толкова много излишно тегло, че били определени като затлъстели. Анализът показал, че консумиращите кисело мляко всеки ден са над 20 процента по-малко склонни към напълняване от онези, които се гощават с него под 2 пъти седмично. Едно от обясненията според учените е, че те ползват йогурта като десерт и затова по-рядко се тъпчат с пасти и други сладкиши. Второто е, че бактерията в млякото, известна като лактобацилус булгарикус, премахва онези микроорганизми в стомаха, които отделят подпомагащи затлъстяването токсини.

В процеса на ферментацията на киселото мляко участват Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Те се намират в симбиотична връзка, оцеляват и са ползотворни само когато са заедно. Под действието им настъпват промени в млечната захар, в белтъчните вещества и млечната мазнина на йогурта и се формират неговият вкус и аромат. Получените при ферментацията метаболити оказват благотворно влияние върху организма и имат редица здравословни ефекти. Млякото е биологично

средство за

борба срещу

хранителни

отравяния, има

антитуморно

действие,

тонизира организма.

Но тези ефекти се постигат само ако йогуртът е пълномаслен. Проф. Мартинес-Гонсалес не смята, че натуралното кисело мляко е вредно за килограмите, защото мазнините в него не са много и хората не го ядат в огромни количества. Той предупреждава, че

диетичният

йогурт съдържа

повече захар

от нормалния

Специалистът препоръчва да не се консумират плодови млека, а върху обикновеното кисело мляко да се слагат различни видове пресни горски плодове. Най-добре е да си го заквасвате сами у дома, за да контролирате процеса, пише в. “Дейли мейл”.

При изследването е доказано също, че ефектът на слабеене е по-силен, когато йогуртът е придружен със средиземноморска диета, богата на плодове и зеленчуци, зехтин, риба, зърнени и бобови храни. Испанският професор съветва пациентите да не спират да ядат плодове, смятайки, че йогуртът е достатъчен за десерт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Судоку забавя деменцията с 8-10 години

Учени доказаха: Логическите игри с числа подмладяват мозъка Хората, които играят судоку всеки ден, имат шанс да забавят стареенето на мозъка с 8 до 10 години. Такъв е изводът от проучване сред 20 000 души на екип от университета в Ексетър и лондонския Кингс колидж. Учените вече са доказали, че решаването на кръстословици изостря и освежава

Нов, трети фактор за хипертония при децата: екранната “дрога”

Генерален рисков фактор за хипертонията е напредването на възрастта, но в последните две-три десетилетия се отчита повишаване на относителния дял на децата и юношите с високо кръвно налягане. Тенденцията е световна, България не прави изключение, съобщи кардиологът проф. Йото Йотов от варненската университетска болница “Света Марина”.

Голфът трови богаташите с пестициди

Скъпите морски деликатеси пък ги “снабдяват” с олово и арсеник Богатите хора имат голямо количество пестициди в кръвта, защото играят голф. Баровците се тровят и с живак повече от останалите, тъй като се тъпчат с морска храна.  Тези сензационни разкрития направи в британския парламент известният токсиколог Майкъл Дипледж.

Защо учените се тревожат от “секса” между оралните и гениталните херпес вируси

Продължаваща рекомбинация на ДНК може да направи половите лезии устойчиви на лечение. Според Световната здравна организация повече от две трети от населението на света се заразява с поне единия от двата вида много разпространени херпесни вируса. Всички те причиняват инфекции, но поразяват почти диаметрално противоположни зони в тялото.

5 храни пазят очите здрави

Не само морковите са полезни за доброто зрение Сигурно са ви казвали, че ако искате да имате добро зрение, трябва да ядете моркови. Има известна истина – този зеленчук съдържа бета-каротин, който се превръща във витамин А, който е полезен за здравето на очите. Но има други, още по-необходими за това важно сетиво храни, пише сайтът “Фуд Привент”.

Безплатни консултации в София с водещ неврохирург от чужбина

На 20-21 май 2019 г. пациенти с мозъчни тумори и гръбначни заболявания ще имат възможността да се консултират безплатно в София с водещ неврохирург от Турция. Доц. д-р Зафер Оркун Токташ ще гостува у нас по покана на Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Резките промени на времето през пролетта влияят на кръвното като студа

Вдигането на артериално налягане през динамична пролет, като в момента, е най-изразено при хората над 60 г. Кръвното налягане обикновено е по-високо през зимата и по-ниско през лятото. Това е така, защото ниските температури карат кръвоносните съдове да се стесняват. Минавайки през по-тясно пространство,

Салмонелите поразяват с взрив от токсини

Салмонелата има много лица, най-популярното е неудържимото разстройство, но има и други разновидности. Поети с храната, салмонелите отделят взрив от токсини, които увреждат вътрешните органи и нервната система, в тежки случаи се стига до шок. Най-лека е субклиничната версия на болестта - човек няма симптоми, но е носител.

10 храни - яж и не дебелей

Разпознават ги по индекса на ситостта Звучи невероятно, но има храни, с които можете за утолите вълчия си глад, а да не сложите и грам на талията. Те са с голяма засищаща сила, но не ви тъпчат с калории. Можете да ги разпознаете чрез “индекса на ситостта” – мярка, въведена през 1995 г. чрез тест на 38 продукта – всичките на порции от по 240

Варените яйца издържат до 5 дни в хладилника

Ястията с белтъци може да са опасни, ако не са достигнали температура поне 72 градуса. Почти всеки човек яде яйца, но анкета в харесвана медия за здравни теми в навечерието на Великден показва голяма разлика в отговора на въпроса за трайността им. Параноичната версия слага лимит за безопасност само в рамките на празничната неделя.

От трилърите се затлъстява

Причините: стрес от ужасите и заседяване пред екрана с чипс и пуканки Седиш на дивана с часове, вперил поглед в телевизионния екран, механично нагъваш чипс и пуканки, а сърцето ти ще изскочи от напрежение при всяка екшън сцена на поредния страховит филм. Това може да е полезно за убиване на времето, но е вредно за килограмите,

Сърцето обича ли шафран?

Купуваме евтино шафран от съседна държава и много ни харесват вкусът и цветът, който дава на храната, чула съм, че подправката е и полезна, слагам я буквално на всичко. Но пък някои хора се опасяват от въздействието и върху сърцето. Mоже ли да обясните ефектите от шафрана и в какви количества подправката има полезно действие, пита наша читателка.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber