Успех: дете със залепено от секундно лепило око ще вижда

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6902704 Успех: дете със залепено от секундно лепило око ще вижда Успех: дете със залепено от секундно лепило око ще вижда www.24chasa.bg
Д-р Мария Праматарова СНИМКА: АВТОРЪТ

Д-р Праматарова от “Пирогов”: Трябваше да действам светкавично. Сложно беше и изваждането на 5-6-милиметрово парче от метален кол - беше пробол мъж през челюстта и синусите и стигнал до задната стена на окото.

Какво е най-странното нещо, което може да попадне в очите на човек? Списъкът няма граници, ще ви отговори всеки очен лекар.

Капки от мигновено залепващо лепило в окото на 12-годишно момиче са най-необикновеното предизвикателство, с което е трябвало да се справи през последните месеци д-р Мария Праматарова, офталмолог в университетската болница по спешна медицина в “Пирогов”. За щастие, случката има щастлив край, но когато детето влиза в кабинета след инцидента, ситуацията изглеждала повече от драматична. Клепачите са слепени и по никакъв начин не може да си отвори едното окото. Момиченцето разказва как в час при работа с моментално лепило по невнимание стиска силно тубичката и тя изстрелва съдържането си в лицето му.

“Трябваше да се действа много бързо, защото с всяка секунда лепилото прониква по-надълбоко. Упражнява и токсичен ефект и уврежда все повече клетки. Имаше реален риск за необратими поражения в очната ябълка - спомня си д-р Праматарова. – Много помогна издръжливостта на детето и че не се остави на паниката, а ми съдействаше в неприятните за него манипулации и дори държеше клепачите, за да не се налага да ползваме високи дози обезболяване.”

За около 40 минути д-р Праматарова успява с помощта на мехлем и внимателно използване на инструменти да отстрани опасното вещество и слепванията, за да се отворят клепачите. Прогнозите са добри, спасихме зрението, радва се офталмологът. Разбира се, част от веждата и миглите падат жертва, но месец след страшната случка израстват и козметичните дефекти също са забравени.

Най-често търсят помощ хора със съчетани травми от катастрофи или трудови злополуки, при които освен самото око при удар са засегнати няколко зони на лицето.

Друга голяма група пациенти са пострадалите от пробождане или срязване от летящи предмети, работници с попаднали в очите химикали или чужди тела - стружки, строителни материали, прашинки от различен произход, семена, части от растения и др.

На специфичен риск са изложени колоездачи и мотористи, които карат без очила – в очите им много лесно влизат чужди тела, които при по-голямата скорост се забиват като стрели.

Най-сложна е задачата на офталмолога, когато чуждо тяло е влязло зад очната ябълка. При последния сериозен случай в “Пирогов” лицево-челюстните хирурзи искат съдействие за изваждане от окото на мъж на 5-6-милиметрово парче, прилепнало към стената на очната ябълка от задната й страна. Станало, когато при инцидент тънък метален кол преминава последователно през брадата и синусите и достига окото на мъжа. Хирурзите извадили колчето, но на контролния скенер се видяло, че парче метал се е отчупило и е заседнало зад окото.

Към по-редките, но тежки случаи д-р Праматарова причислява нараняванията на очите при счупване на стъкло. Обикновено става при “минаване” през стъклена врата. Срязванията може да са много тежки, но дори и при сравнително малки травми ваденето на парченцата е трудно, защото са прозрачни и не се виждат.

При тежко нараняване обикновено веднага се търси лекар. По-леко пострадалите първо пробват сами да накарат нещото да излезе – с често мигане, като капят капки за очи или правят промивки. Това са и най-простите техники, които използва лекарят, но неговият шанс да успее е подсилен от професионалните му умения. При дълбоко засядане или забиване на чуждото тяло не е достатъчно, тогава офталмологът накапва упойка, за да обезболи окото, и използва специални инструменти.

Въпреки че “Пирогов” е синоним на спешна болница, д-р Праматарова е търсена и за заболявания извън този спектър – от банални конюнктивити до дегенеративни заболявания. Много често пациентите търсят мнението й за различни алтернативни методи. За съжаление, продукти или техники, обявявани за магически решения на здравословни проблеми, не доказват претенцията за дни да излекуват сериозно заболяване, казва очният лекар.

На монитор 

четем с

25 процента

по-бавно

Най-изумителното в съвършено измисления от природата механизъм на виждане е скоростта, с която протича. Процесът обаче зависи от много фактори. Например, когато четем текст на монитор, това отнема 25% по-продължително време. Самото виждане е сложен физиологичен алгоритъм, в който участват много различни части на окото.

Светлината първо преминава през външния му слой, наречен роговица, след това преминава през черния отвор в очите - зеницата, и след това през лещата на окото. Цветната част на окото - ирисът, има мускули, които контролират диаметъра на зеницата. Подобно на обектива на камера тези части на окото помагат да се фокусира и лимитира количеството навлизаща светлина. В ретината - клетки, които действат като светлочувствителна задна част на “камерата”, се формира изображението.

Информацията от ретината в крайна сметка достига мозъка, където тя се обработва и се стига до зрителното възприятие. Оптичният нерв обаче е един от най-чувствителните и това го прави труден за лечение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Стигат ли 2 метра дистанция? Дори лек бриз пренася слюнка на 6

Стигат ли 2 метра дистанция? Дори лек бриз пренася слюнка на 6

Дори с лек ветрец от 4 км/час малките капчици слюнка изминават докъм 6 метра за 5 секунди, доказват проф. Димитрис Дрикакис и д-р Талиб Дбук от кипърския Изследователски институт за отбрана и сигурност в Никозия. Изследването им е публикувано в последното издание на списанието “Физика на флуидите”. Авторите смятат

Проф. Костадинов: Още не знаем окончателната цена на усложненията в белия дроб

Проф. Костадинов: Още не знаем окончателната цена на усложненията в белия дроб

Но тежки фиброзни промени означава повече хора с нужда от трансплантация, казва в интервю за в. "24 часа" проф. д-р Димитър Костадинов, дм, ръководител на Катедрата по белодробни болести към Медицинския факултет на Медицинския университет – София, от 2012 г.  и началник на Бронхологичното отделение на УМБАЛББ “Св

СНИМКА: Pixabay

Юношите у нас на първите места по пушене, алкохол, канабис и ранен секс

Доклад на Световната здравна организация за здравното поведение на 11-15-годишни в Европа разкрива, че българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това съобщиха екипът на организацията от офиса в София. Докладът “На фокус: здравето и благополучието на юношите“

Ку-треската се причинява не от вирус, а от бактерия, хващаме я от животни

Ку-треската се причинява не от вирус, а от бактерия, хващаме я от животни

По време на пандемията всяка симптоматика с температура и признаци на респираторни инфекции е аларма да се заподозре новата коронавирусна болест. Но сходни оплаквания се появяват и при други инфекции, включително при ку-треската. Такова огнище се е появило у нас, каза на брифинга на националния щаб в неделя проф

Доц. ЖАНА КАЗАНДЖИЕВА

На 9 минути от меланом умира един човек, кой е в риск и как да се пази

При съмнение за меланом 49% отлагат прегледа 3-6 месеца, а до 54% от смъртността от този най-агресивен рак със склонност към разсейки е предотвратима, ако човек потърси навреме медицинска помощ По това време на месец май от 15 г. над 200 български кожни лекари благотворително преглеждат за ранни признаци на рак на кожата и консултират как да бъде

Почистват се обществени асансьори и автобусни спирки.

В асансьора винаги сам!

Ако може, не ползвайте асансьор, или най-много в едната посока, никога с други хора. Ако някой ви се натрапи, просто слезте Появи се една снимка, постната от евродепутата Иво Христов, на която се виждат отбелязани крачета в двата ъгала на асансьора на европарламента. Крачетата са така разположени, че лицата в асансьора трябва да са с гръб един към

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Д-р ДИМИТЪР ВАЛЕРИЕВ

Как оздравя от COVID-19 лекарят от първа линия в “Пирогов” д-р Димитър Валериев

Докато бяха зле пациентите, им ограничавахме разговорите по телефона – задухът им се влошаваше дори от говоренe Вече съм с два отрицателни теста, успокоих се още като си видях рентгеновата снимка без патологични промени Готов съм след карантината да се върна да работя в “средата” Д-р Димитър Валериев е специализант по кардиология в “Пирогов”

Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни, според учените?

Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни, според учените?

Нашата имунна система е естественият щит на тялото ни и е от огромно значение за общото ни здраве, особено в днешни дни. Учените казват, че около 80% от имунната система на човек е в стомаха му. Затова решихме да помолим д-р Антон Койчев, асистент към Медицинска академия, Катедра по обща хирургия, да ни разкаже как да запазим висока имунната си

Преизчислиха: 50% не разбират, че носят вируса

Преизчислиха: 50% не разбират, че носят вируса

Това прави още по-наложително слагането на маски на обществени места Вероятно всички вече са чули, че има много хора, които обикалят наоколо и имат COVID-19, но нямат представа, че разпространяват вируса. Вероятно и тайно се надявате вече да сте го минали по същия безсимптомен начин. Но със сигурност се питате какво по-точно означава “много хора”

Полк. доц. д-р Любина Веселинова: При продължително седене болката е последната аларма на тялото да се раздвижим

Полк. доц. д-р Любина Веселинова: При продължително седене болката е последната аларма на тялото да се раздвижим

Упражнения като “котешки” гръб и детската игра “сол/пипер” в обедната почивка у дома рестартират тялото, казва началникът на Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА Полк. доц. д-р Любина Веселинова, д.м. е специалист по физиотерапия, курортология и рехабилитация. Началник е на Първа клиника по физикална и рехабилитационна

Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

Болница „Пълмед” в Пловдив е една от най-чистите и безопасни в България, уверява той Д-р Атанас Гюлев е е началник на отделението по УНГ болести в Университетската болница „Пълмед“ в Пловдив. Той е завършил Медицинския университет в Пловдив през 2004 г. и до 2014 г. е работил в УМБАЛ Свети Георги" в Пловдив Трето поколение специалист по

Високата температура е насоващ общ симптом, диагнозата се прецизира с електрокардиограма и изследвания.

Вируси и бактерии отключват болестта на Кавазаки

При ранна диагноза и овладяване на възпалението на артериите рядко остават трайни щети Болестта на Кавазаки е възпаление на кръвоносните съдове с инфекциозен произход, което засяга предимно деца до 5-годишна възраст. Всяка вирусна или бактериална инфекция може да бъде причина за развитие на заболяването

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber