Мозъчен тумор - симптоми, диагностика и лечение

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6846790 Мозъчен тумор - симптоми, диагностика и лечение Мозъчен тумор - симптоми, диагностика и лечение www.24chasa.bg

Всеки мозъчен тумор е сериозно живото-застрашаващо заболяване. Дори и малък, туморът може да има сериозни последствия.

Мозъчните тумори обединяват голяма група заболявания на неконтролирано развитие на клетки от самият мозък, черепно-мозъчните нерви, обвивките на мозъка. Повечето мозъчните тумори възникват спонтанно и медицината няма конкретно обяснение за причините. Някои от често обсъжданите фактори са: излагане на радиация и токсини, възрастта – децата под 8 годишна възраст и хората над 60 години заболяват по-често от мозъчни тумори. Фамилна обремененост се показва при заболявания като централна неврофиброматоза, туберозна склероза, синдрома на Von Hippel-Lindau.

Видът на мозъчния тумор зависи от неговия произход, местоположение, обем, ход на протичане и т.н. Първичните тумори - глиоми (астроцитоми, глиобластоми, олигодендроглиоми), невриноми (шваноми), произлизат от мозъчната тъкан, обвивките на мозъка и черепно-мозъчните нерви. Друга група тумори се развиват в съседни тъкани и органи (око, ухо, лицеви кости, кожа) и прорастват в мозъка. Метастатичните тумори произлизат от органи и тъкани извън мозъка и го достигат по-кръвен път. Не редки са случаите, когато диагностиката и лечението на мозъчен тумор води до откриване на първичния тумор в бял дроб, стомашно-чревен тракт, отделителна система и т.н.

Симптоми и диагностика

Мозъчните тумори причиняват оплаквания заради притискането на мозъчната тъкан или увреждане на черепно-мозъчните нерви. Често първите симптоми са главоболие, неподатливо на обезболяващи медикаменти, причиняващо скованост във врата, сутрешно гадене и повръщане, смущения в зрението, говора, вкуса, обонянието или в хормоналния баланс на организма, емоционална лабилност и свръх-реактивност, нарушена памет и неадекватност в обичайни ситуации, епилептични припадъци, тремор, изтръпване на крайници или на половината тяло. Но сходни симптоми има и при множество психични и неврологични заболявания.

Неврологичният медицински преглед не може да определи дали си касае за мозъчен тумор или друго неврологично заболяване. За поставяне на точна диагноза е задължително да се направи образна диагностика с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) или компютърна томография (КТ), мозъчната ангиография. Други диагностични методи са биопсия, лумбална пункция, хормонални изследвания като метод за диагноза, така и като метод за проследяване на еволюцията на заболяването при определени видове тумори.

Лечение на мозъчни тумори

Лечението на мозъчните тумори е комплексно и обхваща: неврохирургическа операция, лъчелечение, химиотерапия, рехабилитация и ресоциализация.

Хирургичното отстраняване на тумора се счита за най-ефективния метод на лечение. За да достигне до тумора в началото на операцията се изрязва част от черепа (краниотомия или трепанация). По време на операцията се използват операционни микроскопи с филтри за флуоресцеин, невроендоскопия, невронавигационна апаратура, интраоперативен невромониторинг за прецизна и безопасна работа на неврохирурга. В края на операцията се извършва пластично възстановяване на черепните кости.

Лъчелечението и химиотерацията се ползват като част от комплексното решение за лечение, което се взема от мултидициплинарен екип специалисти в зависимост от вида, разположението и големината на тумора, възрастта и състоянието на пациента.

Много важно съпътстващо лечение, облекчаващо страданието на пациента е лечението на мозъчния оток. До оток на мозъка може да доведе, както и самият тумор така хирургическата операция и лъчелечение. Терапията против оток на мозъка е задължителна и се осъществява с кортикостероиди и антиконвулсанти.

Прогнозата при мозъчните тумори е строго индивидуална. Само добре подготвен в областта на невроонкологията специалист може да прецени каква е възможната еволюция на заболяването.

Департаментът по неврология и неврохирургия на Анадолу Медицински Център се състои от две специализирани отделения, които работят в тясно сътрудничество. Предлагането на комплексни грижи за пациента е основен принцип за нас, тъй като в практиката се срещат припокриващи се симптоми и заболявания, към които следва да се подходи цялостно.

Отделението по неврохирургия е специализирано в лечението на тумори на мозъка, мозъчно-съдови лезии, двигателни разстройства, заболявания като менингомиелоцеле, хидроцефалии, церебрални болести и др., които се наблюдават при раждане, както и други болести на детското развитие.

Нашата цел е да предложим на своите пациенти най-модерните диагностични и терапевтични методи, заедно с първокласно здравно обслужване, сравнимо със световните стандарти в областта. Чрез прилагане на най-модерните постижения на медицината се стремим не само към лечение, но и към подобряване на качеството на живот на пациентите.

Повече за Анадолу Медицински Център можете да прочетете тук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анадолу Медицински Център

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Анадолу Медицински Център

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber