Кои храни помагат за кръвно в норма?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6829655 Кои храни помагат за кръвно в норма? Кои храни помагат за кръвно в норма? www.24chasa.bg

Може ли с диета

човек да държи

кръвното си в

нормалните

стойности,

пита читателка от София.

“24 часа”

предоставя

мнението на популярни специалисти.

Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословния живот.

Можете да ги задавате на телефон

02 942 25 62

и чрез имейл

Lnikolaeva@24chasa.bg

Препоръките и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.

Ето отговорът на Д-р Лилия Пашова-Стоянова по темата как да се храним, за да подпомогнем поддържането на кръвното в норма: Високото кръвно налягане, известно в медицинските среди като хипертония или хипертензия, е едно от основните социалнозначими заболявания във връзка с голямата си честота, риск от усложнения и висока смъртност. В най-добрия случай всеки четвърти човек страда от високо кръвно, като тенденцията за близкото бъдеще е още по-тревожна. Често симптомите са неспецифични и може да бъдат причислени като заслуга на хроничния стрес Най-често това са главоболие, болки и напрежение в очите, тревожност, намалена работоспособност, сърцебиене и други, във връзка с което болестта е известна още и като тихия убиец, тъй като често протича подмолно и скрито в продължение на години.

Може да се

изяви за първи

път с някое

от своите

най-сериозни

усложнения (инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт).

За определяне на най-добрия терапевтичен подход при всеки конкретен пациент е необходимо съобразяване с неговите индивидуални особености. Да се отчита тежестта на уврежданията, наличието на рискови фактори, подлежащите заболявания, приемът на лекарства и много други.

Заболяването се причинява от многобройни фактори, като най-често виновници за това са нездравословното хранене, липсата на двигателна активност, наднорменото тегло, вредните навици (тютюнопушенето, системната злоупотреба с алкохол), приемът на някои лекарства и хормони (естрогени, кортикостероиди, антидепресанти).

Влияе и генетичната предразположеност (рискът нараства при наличие на родственик по първа линия с хипертония) и множество други.

Познаването на рисковите фактори има голямо значение за предприемането на адекватни своевременни профилактични мерки.

Ограничаването на пагубното им действие оказва забележимо директно влияние върху стойностите, които отчита апаратът за измерване.

Отслабване

Раздялата с един килограм от теглото води до намаление на кръвното налягане с около 1-2 мм живачен стълб.

В случай че сте с наднормено тегло или затлъстяване, свалянето дори само на 5 килограма ще се отрази благоприятно на показателите ви.

Тънка талия

Фактор с високо значение е обиколката на талията. Изложени на риск са мъжете, при които стойностите са над 102 сантиметра, и жените с талия над 89 сантиметра.

Натрупването на мазнини в областта на корема е независим рисков фактор за развитие на хипертония, като с напредване на възрастта става все по-трудно тяхното отстраняване.

Физическа

активност

С подходяща и редовна двигателна натовареност може да намалите стойностите на кръвното налягане със средно 5 до 10 милиметра живак.

Препоръчва се ежедневен спорт в рамките на поне 30 минути, съобразен с вашите индивидуални особености и предпочитания (дълги разходки в парка, каране на колело, плуване, гимнастика, йога, цигун, танци).

Промяна на

вредните навици

Ефект има ограничаването на алкохола до една бира, чаша вино или малко питие на ден. Намаляването на приема на кофеин и отказът от тютюнопушенето значително намаляват риска от сърдечносъдови инциденти и водят до цялостно подобрение на здравословното състояние.

Подходяща

диета

Един от основните фактори, с които може да постигнете значимо и драстично намаление на кръвното налягане с до 15 милиметра, е подходящото, здравословно, пълноценно хранене

Храненето не е просто безцелен акт на прием на вещества с цел задоволяване на елементарни, първични нужди, то е начин на живот и общуване, фактор, който оказва пряко въздействие върху цялостния здравен, психичен и дори емоционален статус.

По тази причина е редно доста по-често да се замисляме какво поставяме в чинията пред себе си.

Промяната в диетата е една от първите стъпки, които се предприемат при пациентите с висок риск от развитие на хипертония (като профилактична мярка) и при хора с лека степен на повишаване на кръвното (в този случай оказва лечебен ефект). 

При пациенти с умерена и тежка степен на хипертензия диетата е част от комплексното лечение и подпомага медикаментозната терапия. Така в много случаи може да се постигне използването на по-ниски дози от лекарствата (съответно рискът от нежелани ефекти, свързани с употребата им, става по-нисък).

При пациенти с високо кръвно се препоръчва разнообразно меню, което включва повече

храни, богати

на витамини,

минерали,

антиоксиданти,

флавоноиди и

фитохимикали

Особено благоприятен ефект оказват:

Калият

- есенциален (незаменим, не се произвежда от организма) макронутриент, който участва в регулацията на водния баланс, киселинно-алкалното равновесие, кръвното налягане и сърдечния ритъм, поддържа съдовия тонус, участва активно в мускулните съкращения и процесите на предаване на нервните импулси, подпомага мозъчната дейност. Препоръчителните дневни количества се изчисляват средно на 4 до 5 грама и се набавят основно с храната, като особено богати са бананите, кайсиите, авокадото (един плод снабдява организма с една трета от препоръчителните дневни количества), нар, пъпеш, портокали, спанак (една порция снабдява организма с една четвърт от дневната доза), моркови, ядки, мляко и млечни продукти;

Магнезий

Адекватният внос на минерала подпомага поддържането на нормално кръвно налягане и кръвна захар, подобрява съня, намалява стреса, релаксира мускулите, повишава имунната активност.

Препоръчителните дневни дози варират между 300 и 450 милиграма в зависимост от възрастта и пола, като се набавят основно с храната, а при изразен дефицит и с помощта на хранителни добавки. Богати на магнезий са зеленолистните зеленчуци, тиква, бобови растения, ядки, семена;

Витамин D

Този представител на мастноразтворимите витамини, известен още като слънчевия витамин, доказано понижава риска от развитие на хипертензия и предпазва от сърдечносъдови инциденти.

Необходимите количества се равняват на 400 до 600 международни единици дневно.

Богати източници са млечните продукти, рибено масло, тлъсти риби като сьомга, скумрия, риба тон, като се препоръчва ежедневен престой на слънце в рамките на поне 15 минути;

Витамин Е

Наричан е още токоферол и има роля на мощен антиоксидант, особено подходящ при лица с висок холестерол и триглицериди, атеросклероза, метаболитен синдром, затлъстяване (всички тези фактори повишават риска от хипертония), тъй като балансира нивата на холестерола, намалява нивата на вредните свободни радикали, предотвратява стареенето на клетките и предотвратява или забавя развитието на исхемична болест на сърцето, хипертония и съдови усложнения.

Препоръчителните дневни дози са от порядъка на 15 милиграма и може да се набавят чрез повишение на приема на растителни масла, ядки, шафран, авокадо, киви, боровинки, къпини;

Витамин С

Веществото е добре познато на всички поради неговите полезни ефекти върху организма,. Част от тях включват повишаване на устойчивостта на организма към вредни въздействия, подобряване на еластичността и здравината на кръвоносните съдове, намаляване на риска от сърдечносъдови инциденти и усложнения, като проявява и мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект.

Препоръчителните количества са средно между 70 и 120 милиграма дневно (по-високи са при пушачи, по време на бременност, през студените месеци ). Ценни източници на витамина са цитрусовите плодове, шипките, ягодите, киви, ананасът, гуавата, броколите, чушките, магданозът и други;

Омега-3 мастни

киселини

Тези есенциални полиненаситени мастни киселини набират все по-широка популярност поради многостранните си ефекти и натрупването на научни данни от проучвания, които доказват тяхната безспорна роля за поддържане на доброто здраве и кардиопротективен ефект.

Редовният прием намалява с до 30% нивата на триглицеридите, повишава добрия - HDL, холестерол, понижава риска от натрупване на атеросклеротични плаки и съответно увреждане на кръвоносните съдове.

Откриват се във високи количества в морските дарове, мазните риби, лененото масло. Често се предписват като хранителни добавки при рискови пациенти или на хора с хипертония.

За бързи и осезаеми ефекти по отношение на намаляване нивата на кръвното налягане се препоръчва придържане към разнообразното и пълноценно хранене.

Невинаги е лесно да подберем правилно храните в чинията си, но съществуват някои продукти, които специалистите наричат неслучайно топхрани при хипертония. При редовното им хапване (всеки ден или през ден) се наблюдава подобряване на дейността на сърцето, намалява рискът от високо кръвно или ако то вече е факт, се подпомага значително лекарствената терапия.

Част от храните с безспорна роля при понижаването на кръвното налягане са:

Целина

Съдържа фитохимикали, които намаляват нивата на стресовите хормони и съответно и на кръвното налягане.

Чесън

Благодарение на съдържанието на алицин доказано понижава кръвното, като стимулира производството на азотен оксид, който от своя страна разширява кръвоносните съдове.

Лук

Суров или под формата на сок проявява мощен антиоксидантен ефект и защитава кръвоносните съдовете от възпаления и натрупване на плаки.

Цвекло

Уникалният му състав благоприятства цялостно сърдечносъдовата функция, като определено се препоръчва консумация в суров вид (салата от цвекло) или под формата на сок (фреш от цвекло)

Лимон

Стартирането на деня с прясно изцеден лимонов сок в чаша с топла вода е чудесен навик, който ще ви се отплати в дългосрочен план. Той осигурява много витамин С и флавоноиди с изразен детоксикиращ ефект.

Поддържа сърцето във форма и подпомага допълнително раздялата с излишното тегло.

Риба

Редовната консумация на риба снабдява организма с така необходимите омега-3 мастни киселини. За оптимален ефект се препоръчва приготвяне на фурна, на скара или на пара - пържената или панирана риба не е здравословна опция.

Черен шоколад

Хапван в малки количества, горчивият шоколад снижава кръвното налягане поради съдържанието на флавоноиди, но имайте предвид, че прекаляването с шоколад - особено с обикновен, може да окаже обратен ефект поради съдържанието на захари и теобромин.

Ежедневното добавяне към менюто на различни

Лечебни

растения и

подправки

Те също оказва благотворен ефект по отношение на показателите на кръвното налягане. Особено полезни са босилекът, канелата, кардамонът, глогът, хибискусът, сминдухът, билките котешки нокът, хвощ и др.

За повишаване на ефективността от подобреното меню се препоръчва и достатъчен прием на вода. Адекватната хидратация на организма подобрява еластичността на кръвоносните съдове, подпомага детоксикацията и отстраняването на натрупаните в организма токсини.

Какво да избягваме?

В случай, че спадате към високорисковите пациенти или имате доказана хипертония, независимо от степента се препоръчва ограничаване на:

l богати на

натрий храни

като тлъсти меса, пушени меса, консерви, чипсове, снаксове, прекомерно посоляване на храната;

l фастфууд

мазни и солени сандвичи, пици, дюнери, както и закуски, изобилстващи от консерванти и празни въглехидрати;

l продукти,

богати на бяло

брашно и захар,

в целия им асортимент;

l субпродукти,

вътрешности - черен дроб, бъбреци, сърца;

l алкохол,

газирани

безалкохолни,

храни и напитки,

съдържащи

кофеин

като кафе, енергийни напитки, шоколад, редица сладкарски изкушения;

l някои билки

като ефедра, розмарин, женско биле, азиатски женшен.

Рядко се замисляме за здравословното си състояние, когато се чувстваме добре, но именно тогава трябва да положим основите за адекватна и оптимална превенция.

Малките промени в начина на живот и навиците могат да ни предпазят дългосрочно от развитието на хипертония и свързаните с нея усложнения.

В случай че не искате до края на живота си да пиете хапчета и да се сблъсквате с всевъзможните нежелани ефекти, неотлъчно свързани с тях, поемете инициативата и направете първите крачки към по-здравословно хранене и здравословен начин на живот като цяло.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Какво ядат милиардерите

Ричард Брансън се храни с чай, Бил Гейтс нагъва бургери и кока-кола Те нямат проблем да наемат лични готвачи и съветници по здравословно хранене. Но кулинарните вкусове на най-богатите и предприемчивите в света са ексцентрични и дори граничат с безумието, пише “Бизнес инсайдър”. Достатъчно е да споменем Ричард Брансън,

(Не) яж много, да станеш здрав и силен

Ново меню в детските градини ще бори наднорменото тегло.  По-малко калории, но по-качествени. Това правило е ръководило авторите на новите норми за хранене на децата от 3 до 7 години, които посещават обществени заведения. Здравното министерство пусна за обществено обсъждане ремонта на наредбата за здравословно хранене на децата в детски заведения.

Високите жени живеят по-дълго

Теглото, съчетано с упражнения, също влияе на дълголетието Учени установиха, че размерите на тялото – височина и тегло, съчетани с физическа активност, влияят върху дълголетието, съобщава Си Ен Ен. Според резултатите от изследването това важи повече за жените, отколкото за мъжете. Дамите, които доживяват 90 години,

Експерт: За хубава фигура яжте всичко, но по малко

Калориите не бива да се броят, вредно е да се тъпчеш след 21 ч Професор Джайс Йо пристига в бистро “Дъбът” в Кеймбридж на колело, преглежда менюто и си избира гъста супа от лобстер и печен телешки дроб. Поръчва си и чаша вино. “Рядко ям дроб, а тук го правят добре”, казва преподавателят по генетика и неврология в Кеймбриджкия университет.

Гените определят успеха в училище

Не се харчете за скъпи колежи, няма да подобрят постиженията на децата ви, казва известен професор Успехът в знанието на децата не се определя от това дали учат в престижни частни, или в държавни училища, а зависи единствено от тяхната ДНК. Това полемично твърдение отправи към родителите известният американски психолог и професор по поведенческа

Как да се избавим от целулита

По-малко въглехидрати, активен спорт и масажи е тайната рецепта Ако намалите консумацията на въглехидрати и се заемете по-активно със спорт в комбинация с масажи със специален крем, можете да се спасите от целулита. Такъв е съветът на руски експерти, които обясняват пред РИА “Новости” методите за борба с отпуснатата кожа на бучки,

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Стероидите удрят в секса всеки втори маниак, увреждат сърцето, психиката черния дроб – струва ли си?

За риска предупреждават ендокринолозите: Някои от злоупотребяващите се отървават без тежки последици, но не знаеш в кой процент ще попаднеш.  При 40 процента от злоупотребявалите със стероиди дори след прекратяването на “помпането” се установява намаляване на либидото, а при 25 на сто – еректилна дисфункция, при висок процент - агресия.

Защо солта е насъщна

Без нея не могат нито тялото, нито небцето, стига да се спазва баланс Никое млекопитаещо не може да оцелее без сол. Дивите кози катерят чукари, за да ближат солени скали. Най-старият праисторически град в Европа, открит в днешна България – Солницата край Провадия, се е родил при солни мини. Там през 4700 г. пр. Хр.

Судоку забавя деменцията с 8-10 години

Учени доказаха: Логическите игри с числа подмладяват мозъка Хората, които играят судоку всеки ден, имат шанс да забавят стареенето на мозъка с 8 до 10 години. Такъв е изводът от проучване сред 20 000 души на екип от университета в Ексетър и лондонския Кингс колидж. Учените вече са доказали, че решаването на кръстословици изостря и освежава

Нов, трети фактор за хипертония при децата: екранната “дрога”

Генерален рисков фактор за хипертонията е напредването на възрастта, но в последните две-три десетилетия се отчита повишаване на относителния дял на децата и юношите с високо кръвно налягане. Тенденцията е световна, България не прави изключение, съобщи кардиологът проф. Йото Йотов от варненската университетска болница “Света Марина”.

Голфът трови богаташите с пестициди

Скъпите морски деликатеси пък ги “снабдяват” с олово и арсеник Богатите хора имат голямо количество пестициди в кръвта, защото играят голф. Баровците се тровят и с живак повече от останалите, тъй като се тъпчат с морска храна.  Тези сензационни разкрития направи в британския парламент известният токсиколог Майкъл Дипледж.

Защо учените се тревожат от “секса” между оралните и гениталните херпес вируси

Продължаваща рекомбинация на ДНК може да направи половите лезии устойчиви на лечение. Според Световната здравна организация повече от две трети от населението на света се заразява с поне единия от двата вида много разпространени херпесни вируса. Всички те причиняват инфекции, но поразяват почти диаметрално противоположни зони в тялото.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber