Грипната карта като мозайка: 5 области "светят" червено - в Перник епидемия, 4 са на път

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6661602 Грипната карта като мозайка: 5 области "светят" червено - в Перник епидемия, 4 са на път Грипната карта като мозайка: 5 области "светят" червено - в Перник епидемия, 4 са на път www.24chasa.bg

H1N1 поваля по-лесно пълни, бременни, деца. H3N2 - хора с хронични заболявания и възрастни.

Подем на случаите и мозаечна карта на разпространението на грипа показват данните за болните в страната, съобщи за “24 часа” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология към Министерството на здравеопазването. Симптомите са много сходни независимо от конкретния вирус, който ги причинява, но уточняването му в референтната лаборатория към НЦЗПБ е важно за

прогнозите за

епидемията и

разграничаване

на рисковите

групи,

за да са подготвени лекарите и болниците какви пациенти да очакват, допълни той.

Към момента в България категорично преобладават случаите на грипен вирус от тип В от т.нар. линия “Ямагата”. Поради географското си място на произход в публикациите може да се срещне и като японски грип. С напредването на епидемията през последните 5-6 години връх вземаха А грипните вируси - H1N1 (пандемичен, добил популярност като свински) или H3N2, вероятно е и този сезон да има подобно развитие. В САЩ и Европа това вече се случва и медиите цитират тревожни прогнози за тежка епидемия с H3N2, който наричат и австралийски заради многото случаи, които бяха съобщени оттам през последния сезон.

“Активна

циркулация на

H3N2 у нас имаше

миналия сезон

В момента в Перник, Сливен, Пазарджик, Благоевград и др. градове, в които грипът е в подем, към 20% от случаите са от H1N1, пандемичния грип. H3N2, който в момента подклажда епидемиите в САЩ и Западна и Централна Европ, няма принос за увеличаването на случаите у нас”, обясни проф. Кантарджиев.

Прицелната група на H1N1 са пълни хора, бременни, деца. А доминиращият в момента извън България H3N2 по-лесно разболява възрастни и хора с хронични заболявания – сърдечносъдови, дихателни, захарен диабет и др. Като първи симптоми и протичане двата вида нямат голяма разлика и човек сам не може да прецени какъв е вирусът. В професионален план двата типа епидемии се различават по това, че

при А вирусите

епидемиите

по-бързо набират

скорост,

поясни националният консултант.

Особеното в България в първите 10 дни на годината е голямата разлика в заболеваемостта в отделните области. Перник вече обяви грипна епидемия. На фона на силно завишени случаи в част от областите (вижте картата с последните данни в НЦЗПБ от районните здравни инспекции) в столицата, Варна, Русе и други области не се съобщава за значително нарастване на болните.

Проф. Кантарджиев оценява болните за последната седмица на около 45-48 хиляди като абсолютно число. Очаква се след обобщаването на данните за последните дни и събота и неделя сред областите с голямо увеличение да влязат още няколко.

При достигане на 250-300 болни на 10 хиляди души население разпространението се смята за епидемично. Това предполага хората да мобилизират усилията си за избягване на заболяване. За болните – отговорност да си останат вкъщи и да спазват правилата на добрата хигиена. Това включва и една много проста, но ефективна мярка:

при симптоми

на грип да не се

запътиш към

лекар с градския

транспорт, а да

му се обадиш

по телефона

и той да прецени какво трябва да е поведението и как да се осъществи преглед, съветва проф. Кантарджиев. “При голямо увеличение на болните от грип правилата за здравите са често съобщавани, но практиката показва, че трябва да се напомнят. Основните са: никакви контакти с болни, избягване на събития с много хора, често миене на ръцете, а когато това е невъзможно – използване на мокри кърпички, редовно проветряване и влажно почистване.”

РЗИ правят предложенията за обявяване на епидемия. Ръководят се от броя на болните и как това се отразява на отсъствията от училище и работа.

Грипът и усложненията му вдигат смъртността през зимата с 20-30 хиляди

България няма официална статистика за починалите от грип и усложненията му. Обикновено стават известни единичните случаи на скоротечно фатално протичане. Десетки пъти повече са жертвите на пневмонии и други усложнения.

През зимата смъртността се увеличава и грипът и последиците му са сред основните причини.

“Грипът не трябва да се подценява – всяка година от него умират 20-30 хиляди души у нас. Той е сред основните причини за увеличената смъртност при възрастни хора през зимата”, изтъкна експертът. Уточни, че не трябва да се разбира като нещо, което ще се случи катастрофално от единия ден за следващия. “Пиковият период ще е след около месец, докогато болните ще са се увеличили много и вече ще са налице и усложнения.”

Колкото повече хора чуят съветите за предпазване сега и ги спазват отговорно, толкова по-голям е шансът да ограничим епидемията, свързаните с нея усложнения и смъртността. Затова и не отказвам да обяснявам пред медиите как всеки лично, като общество и с усилията на системата можем да се погрижим да са по-малки числата в черната статистика, обясни националният консултант.

Висока температура, внезапно начало

В основата на грипа и на настинката са вируси, симптомите са сходни, но тежестта на грипа е несравнимо по-голяма. Внезапно начало - човек може с точност до 1-2 часа да каже кога се е разболял, е една от отликите на грипа.

Втори белег с диагностична стойност е високата температура - обикновено над 38 градуса. Лекарите обаче предупреждават, че във възрастта над 65 г. стойностите може да са по-умерени. (Температурата е проява на борбата на имунната система с причинителя на болестта, а с напредването на годините имунитетът на човек отслабва.)

Типична проява на грипа е голямата отпадналост - човек тотално губи сили и жизненост, болят го всички мускули, обикновено го мъчи и главоболие, светлината го дразни, връхлита го суха, дразнеща, непродуктивна кашлица.

Разбира се, при всеки човек оплакванията и протичането може да имат индивидуална специфика, всяко по-тежко състояние или влошаване трябва да се консултира с лекар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Проф. д-р Жанет Грудева-Попова: Големият пробив в онкохематологията позволява днес и живот без терапия

Предизвикателство остават острите левкемии, но и при тях ново таргетно лечение намалява с 20-23% риска от фатален изход, казва проф. д-р Жанет Грудева-Попова, дм. Тя е началник на Клиниката по клинична хематология в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, зам.-директор по диагностично-лечебната дейност на болницата.

Грипът дебютира като тип В, в пика - А щамове, които бързо разгръщат епидемията

Водещият аргумент за прогнозата: в последните години преобладават случаите на заразени с В щамове и повечето хора имат някакъв имунитет. В 10 държави в Европа вече са изолирали грипни вируси, но България е сред 32-те, в които още не са доказани. Първите случаи се очакват в края на месеца. Вероятно някои от щамовете от тип В ще се появят за начало,

Само 7% оцеляват при спряло сърце, сърдечен масаж спасява още 400

Всяка минута без помощ топи шанса за живот с 10% Внезапната сърдечна смърт - сърдечен арест, е един от най-смъртоносните инциденти. Ако се случи извън болница, оцеляват средно 7 от 100 души. Шансът може да стигне 33%, ако веднага започнат усилия за поддържане на кръвообращението чрез сърдечен масаж или с автоматичен дефибрилатор.

Имам вагинални сърбежи, дали е от диабета?

На читателския въпрос отговаря д-р Иван Диков, управител на Медицински център към “Майчин дом” Всички ние носим по тялото си и в нас пожизнено стотици видове микроорганизми. Без някои не би могла да се поддържа нормалната функция на организма - например сложните процеси на усвояване на хранителни вещества в червата.

Д-р Цветко Георгиев е “Лекар на 2018 г.”, още 10 с приз в различни категории (Обновена)

“24 часа” с отличие за принос за авторитета на съсловието. Столичната лекарска колегия на БЛС по идея на своя председател д-р Асен Меджидиев връчи за първи път годишни награди за лекари в девет категории. Отличията са по повод Деня на българския лекар, който се отбелязва на 19 октомври, когато православният свят отдава почит на светеца Иван

Акад. проф. Лъчезар Трайков: неврологът, от когото мозъкът има малко тайни

Известният невролог съветва да не се пазим от умствени дейности - държат ума свеж. Четенето е най-полезно за поддържане на ума в добра форма. Десетина години преди дори най-близките да забележат, че човек в семейството губи от силата на ума си, един български невролог с международна известност може да предрече с научни методи проблема.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Домашен орален тест за 20 минути проверява за ХИВ

Всеки 20-и от изследвалите се мъже, които правят секс с мъже, е с положителен резултат за инфекциятаСлед модерното лечение не се открива вирусен товар в кръвта Наблюдаваме нова, тревожна тенденция благодарение на това, че достигаме до “скритата” гей общност – все повече инфектирани мъже, които правят секс с мъж, са достигнали до СПИН,

Контрол върху спирачките на имунитета донесе Нобелова награда на двама учени

Японец и американец откриват как Т-левкоцитите да разпознават и контролират раковите клетки, които се изхитрят да имитират нормалните, за да не са атакувани. Представяме си имунната система като невидима вътрешна стража, която ни пази от болести, и логично на този образ я натоварваме с очакването да си върши по-добре работата,

Какъв модел на здравно осигуряване? Коментарите на Деян Денев и Светла Несторова

Здравният министър даде символичен старт на реформата, покани в работна група лекари, бизнес и пациентски организации. На кръгла маса в НДК здравният министър Кирил Ананиев представи в края на септември два варианта за реформа в здравноосигурителния модел, който според всички от години не работи, но и никой не опитваше да го промени.

Какъв да бъде новият модел на здравно осигуряване?

На реформата в здравноосигурителния модел у нас бе даден символичен старт в сряда. На кръгла маса в НДК здравният министър Кирил Ананиев представи подробно два варианта за това. Те включват отпадане на монопола на здравната каса и вкарването ѝ в конкуренция наравно с още няколко частни застрахователя при запазване на 8% здравна вноска.

Мариета: от “лимфом на Хичкок” преди 10 г. до “щастлива съм, помагам и на други да се справят с рака на кръвта”

Над 90% от хората с нейната диагноза живеят нормално след лечението Началните симптоми при рак на кръвта са много общи. Това е основната причина в повечето случаи да минава доста време до поставянето на диагнозата и започването на лечение. Но дългото търсене на причината не е български феномен. Според проучване на Българското сдружение “Лимфом”

18 бъдещи акушерки започнаха преддипломен стаж в родилното отделение в Търново

805 бебета са родени за 9 месеца в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” 18 бъдещи акушерки трупат практически умения и опит в Отделението по акушерство и гинекология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. Те са от първия випуск на филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново и имат шанса да преминат задължителния си държавен преддипломен стаж

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber