Доц. Сотир Марчев: Пулс над 100 + задъхване по стълби говори за сърдечен проблем

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6635469 Доц. Сотир Марчев: Пулс над 100 + задъхване по стълби говори за сърдечен проблем Доц. Сотир Марчев: Пулс над 100 + задъхване по стълби говори за сърдечен проблем www.24chasa.bg
Доц. Сотир Марчев: Пулс над 100 + задъхване по стълби говори за сърдечен проблем

Ако човек изкачва 4-5 етажа без проблем, вероятно тахикардията е временно явление

- Доц. Марчев, колко е пулсът на здравия човек?

- В границите от 50 до 100 удара в минута пулсът е в норма.

- Повечето хора мислят, че прагът е 60 в минута.

- Нормите са като разрешената скорост по магистралите. Някога беше 120, сега е 140. Погледната в нейната същност, нормата е консенсус между група хора. За хората, които търсят да си намерят някакъв проблем, долната граница може да бъде 60 и нито удар под това, за лекарите, които не искаме да си отваряме излишна работа, тя е 50.

- Опасна ли е тахикардията?

- Когато ускореният пулс е резултат на приятни емоции, не е опасен. Но когато при мен идва мъж, който разказва, че пуши по 2 кутии на ден, и се чуди защо пулсът му е ускорен, отговорът е ясен. Казвам на такъв пациент да спре цигарите, но понеже опитът ме е научил, че това рядко се случва, му давам и лекарства.

- От коя граница нагоре ускореният пулс става много рисково състояние.

- Ритъмните нарушения на сърцето са нещо като температурата - дали е доброкачествена, или злокачествена, зависи от това какво я причинява. Ако тя е следствие на шарка например, ще мине, прогнозата е добра, ако съпътства тумор, прогнозата е лоша. Подобно е с тахикардията - ако е елемент от любовна треска - дай боже всекиму. Ако се дължи на обезводняване, пак не е много лоша - ще пие човекът повече вода и ритъмът ще се регулира. Опасна е, когато например е ефект от сърдечна недостатъчност или на миокардна исхемия. Причината определя каква ще е прогнозата на ритъмното нарушение.

- Практически как може да се ориентира човек дали ускореният му пулс е “доброкачествен”?

- Ако изкачва 4-5 етажа без проблем, най-вероятно тахикардията е временно явление, но ако за 1-2 етажа трябва да спре да си почива, е много вероятно да има сериозен проблем.

- Много хора са убедени, че пулс под нормата е по-малкото зло, прави ли са?

- Както за тахикардията, така и при брадикардията причината може да е доброкачествена – например т.нар. спортно сърце, или да е лоша, ако е резултат на долен миокарден инфаркт.

- Спортното сърце не е ли само по себе си неблагоприятно състояние?

- Спортното сърце, освен че по-мощно се съкращава, и по-лесно се разпуска. Принципно кардиолозите препоръчваме всеки да е активен физически и да спортува с умерени натоварвания.

Високите спортни

постижения в

никакъв случай

не са

здравословни

за самия спортист. Когато един спортист е във върхова спортна форма, той е в едно много “чупливо” състояние. Типичен пример е Дан Колов. Бил е най-силният мъж на планетата, никой не е можел да го победи, а някаква си туберкулозна бактерия го е убила - бактерия, с която и аз, и вие може би сме се срещали и организмът ни се е справил, а имунитетът на Дан Колов не е успял. Докато един спортист е съсредоточен в постигането на върхово майсторство, организмът му е в много неустойчиво състояние и той е много податлив на различни инфекции. По принцип спортът е хубаво нещо и до сериозен проблем стигат само част от спортистите, които тренират екстремално по 10-12 часа всеки ден. Опитът ми показва, че

сърцето на

50-годишен човек,

който спортува, е

много по-младо

от сърцето на неговия връстник, който “тренира” само натискане на дистанционното за телевизора. На всеки съвременен човек препоръчвам да спортува. Разбира се, не под палещите лъчи в най-топлата част на деня.

- Макар че с горещините май трябва да свикваме?

- Според нов съвместен доклад на Световната здравна организация (СЗО) и Световната метеорологична организация (СМО) глобалната промяна на климата е факт и трябва да се съобразяваме с нея. В доклада се напомня, че горещините са смъртоносно природно явление, което често хората подценяваме, защото не е така зрелищно като бурите и земетресенията.

По време на

горещи вълни

загиват повече

хора, отколкото

при някои трусове Да речем, през 1995 г. само в района на Чикаго починаха над 500 души, в Индия при последното екстремно затопляне жертвите на температурата бяха няколко хиляди. А прогнозите са, че отсега нататък ще има все по-чести, по-дълги и по-екстремни затопляния, каквито не сме виждали. На 54-ия си рожден ден на 4 август 2015 г. американският президент Барак Обама обяви, че според него най-голямата реална опасност пред човечеството са климатичните промени.

- Как може да се намалят драматичните ефекти върху здравето?

- В глобален план това кара градоустройствените институции и архитектите да се съобразяват с явлението при добавянето на нови обекти в селищата.

Всеки човек също

вече се

съобразява с

глобалното

затопляне при

строежа на дом

или при ремонт, при подреждането на приоритетите за покупки на уреди за дома, където климатикът още отсега все по-често излиза напред. В доклада на СЗО и СМО има много добра медицинска част с практическа насоченост. В коментара за електрическите вентилатори например се напомня, че когато температурата около нас е под нашата телесна, вентилаторът ни помага, разхлаждайки ни. Като насочва въздушната струя към нас, той подпомага изпаряването на потта и така улеснява терморегулацията ни.

 

Когато обаче в стаята е 35-37 градуса, вентилаторите насочват въздух, който е топъл колкото нас и ни загряват. Така че в много горещи помещения вентилаторите по-скоро вредят, полезен може да е само климатикът.

Друго нещо, което много хора забравят, е да пият достатъчно вода. Привърженик съм на принципа човек да проповядва, каквото прави, и да прави, каквото проповядва. Това се отнася и за съвета ми да се пие повече вода в горещините. На мен често ми се налага да пътувам между Плевен, където работя, и София, където е семейният ни дом. Винаги имам шише с вода в колата, но през лятото тя задължително е в стъклена бутилка. Нещо, което препоръчвам на всички. Причината е, че

при неизбежното

затопляне на

водата в

пластмасова

бутилка

материалът

отделя вредни

вещества

в течността. Дори да не я изпием, докато е топла, а изстинала, химикалите ще са си все така вътре. Това е причината пластмасовите бутилки да са за еднократна употреба и пълни да не се съхраняват на слънце и на повече от 25 градуса, което през лятото е трудноизпълнимо - на сянка е 37-38 градуса, а в паркирана кола на слънце може да стигне 60-70 градуса. Не е хладно място, както препоръчва производителят на бутилките. Отделените при високите температури субстанции от пластмасите обаче може да причинят ранен пубертет при децата, при възрастните – оплешивяване, при жените - рак на гърдата, при мъжете - рак на простатата. А стъклото практически по никакъв начин не взаимодейства с напитките и храните. Така че - през лятото стъклена бутилка.

- Кои хора са най-уязвими в горещините?

-

Сред

най-рисковите

групи са

прехвърлилите

65 години

Около тази възраст терморегулацията става по-несъвършена и хората често губят реалното усещане за температурата. Много масов сценарий за смърт в горещините или при екстремен студ са починали възрастни самотници или хора, чиито деца в момента не са край тях. Това може да се избегне, ако близките си създадат навик поне веднъж на ден да им се обаждат или да държат връзка със съседи, които може да преценят пият ли достатъчно течности, как са облечени, каква е температурата в дома. Да им напомнят да носят леки светли дрехи от естествени материали, да слагат шапка, ако излизат. Подобна грижа е необходима и за хората с психични проблеми. Голям риск има и за малките деца, които също лесно може да получат топлинен или слънчев удар.

- Други логични неща, за които обаче забравяме?

- Да затваряме прозорците сутрин и да изолираме прозорците от топлината, доколкото може. Като не забравяме, че когато щорите са метални, а завесите тъмни - те се нагряват и излъчват топлина към дома. Ако нямаме завеси от типа блекаут, които не пропускат светлината и по този начин ограничават топлината, може да се сложат светлоотражатели между стъклото и пердетата. В по-дългосрочен план

за по-прохладен

дом помага

засаждането на

дървета наоколо.

Дърветата са

природните

климатици

Съветът ми в тази продължителна гореща вълна е човек да търси възможно най-хладното място в дома. Мой познат от Мадрид, където жегите започнаха по-отдавна и са още по-екстремни, си е сложил походно легло на терасата, защото сградата е толкова напечена, че нощем излъчва акумулираната топлина. От опита му може да се възползва всеки, които не може да мигне в топлата стая. Освен това в екстремните горещини е разумно да се намали физическата активност. Особено за хората, които работят на открито.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Може ли столетната БЦЖ ваксина да нахъса имунната система срещу новия вирус

Може ли столетната БЦЖ ваксина да нахъса имунната система срещу новия вирус

Учени проверяват в 4 държави Изследователи ще започнат в четири държави клинично изпитване на неортодоксален подход към новия коронавирус. Те ще проверят дали ваксината столетница срещу туберкулоза може базово да обнови имунната система. Хипотезата е да я направи по-силна срещу патогена, който причинява новата коронавирусна болест, и

Доц. Христо Хинков: Ирационалният страх подкопава имунитета

Доц. Христо Хинков: Ирационалният страх подкопава имунитета

Дифузната тревожност сега се материализира в заплахата от коронавируса, антидот е разумът Ясното изказване на причините за страховете, изговарянето на чувството страх сваля напрежението и премахва страха Доц. д-р Христо Хинков е психиатър, директор на Националния център по обществено здраве и анализи. Завършил е медицина в София през 1980 г

Как да попречим на COVID-19 да ни атакува, докато спим

Как да попречим на COVID-19 да ни атакува, докато спим

Това, което може да не знаем за коронавирусната болест, която достигна пандемични размери, е, че един от моментите, в които сме уязвими за заразяване, е докато спим. Мнението изказва пред Си Ен Ен д-р Брус Дейвидсън, белодробен лекар и изследовател в Сиатъл, експерт в респираторното предаване на инфекция и бивш президент на Националната асоциация

3 теста за COVID-19, генетичният е най-точен, хваща рано, но е скъп

3 теста за COVID-19, генетичният е най-точен, хваща рано, но е скъп

Експресните дават ориентировъчен отговор за антитела за 10 минути, но едва след 7-и – 8-и ден е ясно имало ли е инфектиране Освен болниците от първа линия в борбата със заразата и частни лаборатории изследват пациенти на цена между 100 и 120 лева Тестовете, с които може да се докаже коронавирусът, са три типа – генетични, експресни и един вид

Който не си доспива, е 4 пъти по-лесна цел на вируси

Който не си доспива, е 4 пъти по-лесна цел на вируси

Това доказва експеримент на Калифорнийския университет Докато медицината не намери ваксина или лекарство, което убива новия коронавирус, най-рационално е да се засили профилактиката. Всичко, което може да помогне да не се заразим, е добре дошло. След като се научихме да спазваме дистанцията от 2 метра и да избягваме да излизаме без основателна

Снимка: ДАК

Проф. Момеков: Ибупрофенът в доза срещу температура не потиска имунитета

Четете сигурни източници, в нета глупостите са много, казва още проф. Момеков “Мантрата, че нестероидното противовъзпалително средство ибупрофен потиска имунитета в дозите, в които се използва за сваляне на температурата, е безумна - каза за “24 часа” проф. Георги Момеков от Катедрата по фармакология

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Проф. Воденичаров казва как да пазим дома от вируса при липса на дезинфектанти

Проф. Воденичаров казва как да пазим дома от вируса при липса на дезинфектанти

Топекспертът по хигиена: Най-мръсното място е дръжката на вратата, ако няма препарати или спирт, течност за чистачки върши работа След прибиране проветрявайте връхните дрехи 3 часа Събувайте си обувките в коридора Има алтернативи и за ръцете и за най-мръсната лична вещ Хигиената е единственото средство извън рязкото ограничаване на контактите

Дихателни техники и медитация овладяват “пандемичното” сърцебиене

Дихателни техники и медитация овладяват “пандемичното” сърцебиене

Тревожността е рисков фактор - вдига с 26% вероятността за коронарна болест. Тревожността повишава сърдечната честота, а паническите атаки създават усещания, сходни с тези при инфаркт. Това обясняват кардиолозите на пациенти, за които прегледът и изследванията не откриват обективна причина за оплакванията от ускорен пулс, задух

Кой кръщава вирусите и защо подменят името на най-новия патоген

Кой кръщава вирусите и защо подменят името на най-новия патоген

“Грешката” е по правилата на рисковата комуникация - да се избегне алюзия за опасния SARS. Подобно на брошурите с имена за бебета има и списък с имената на вирусите. Той може да изглежда произволен като Ноа, Лео и Ава, които мейнстриймът изкачи в топ 3 за имената на новородените, но не е. Опира се на задълбочено определяне на вируса

СЗО: Коронавирусът оцелява на повърхности от няколко часа до няколко дни

СЗО: Коронавирусът оцелява на повърхности от няколко часа до няколко дни

Въпреки че новият коронавирус не разкрива лесно тайните си, Световната здравна организация дава отговор на най-често задаваните от хората въпроси. Вирусът как се разпространява? Към днешна дата проучванията сочат, че вирусът се предава главно чрез контакт с капчици от болен, а не чрез въздуха. Заболяването може да се разпространи от човек на човек

Доц. Мангъров: Ако новият коронавирус преживее лятото, вероятно всички ще минем през него

Доц. Мангъров: Ако новият коронавирус преживее лятото, вероятно всички ще минем през него

При контакт с болен 9 от всеки 10 души се заразяват. От тях само 5% се нуждаят от интензивно лечение, останалите са за домашна карантина или да лежат вкъщи, няма нужда да задръстват отделенията, за да не стане като в Италия, където реанимират болни хора по коридорите Използването на бързи тестове с 98-99% чувствителност биха опростили

По състоянието на устата, венците и зъбите се съди за здравето на все повече отдалечени органи и системи в организма.

На италианка й растат косми около зъбите, само още 5 случая има в света

Медицината няма обяснение за редкият гингивален хирзутизъм. Нежеланата поява на косми на нетипични за пола места става все по-масов проблем. Лекарите го отдават на “грешки” с баланса на половите хормони. Като виновници обикновено се подозират фамилни генетични предразположения. Но все повече се говори и за ефекти от ултрапреработени храни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber