Стъпки за здраво сърце: Пийте вода! Поне по 30 мл на килограм живо тегло

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6499639 Стъпки за здраво сърце: Пийте вода! Поне по 30 мл на килограм живо тегло Стъпки за здраво сърце: Пийте вода! Поне по 30 мл на килограм живо тегло www.24chasa.bg

 

Най-трайните лидерства на България в световни класации са все в черната статистика - по степен на удовлетвореност от живота (щастие), по сриващи се демографски показатели и по смъртност от сърдечносъдови болести. Излиза, че днес българите са нещастни, застаряващи, умиращи най-много от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност.

По-внимателно вглеждане вероятно би открило връзка между трите, а промяната на тези показатели трябва да е сред целите на всяка политика.

И ако за управленски решения, които да подобряват живота ни, периодично оторизираме хора, остава личният избор на поведение - как да останем здрави по-дълго, да се радваме на живота и да живеем по-качествено.

Промяната на статистиката, че над 65% от смъртността в България се дължи на сърдечносъдови заболявания, е и лично дело. Нужни са знания, четене от достоверни източници и консултации с компетентни лекари и други специалисти.

Така се повишава личната здравна култура, а тя води към решението да следваш здравословния избор всеки ден, да го направиш начин на живот - за себе си и за семейството. За днешните българи в активна възраст това не е лесно - заради глобалното замърсяване, ниския икономически стандарт, лошото качество на масовите храни, все по-високата скорост на ежедневието с все по-малко лично време и произтичащия от това стрес.

В. “24 часа” стартира поредици за профилактика на болестите, от които умират най-много българи. Нека се научим да живеем по-добре.

Тема на първата поредица “5 стъпки за здраво сърце” са сърдечносъдовите болести.

Сърдечносъдовата профилактика е сложна наука, на нея са се посветили хиляди от най-светлите умове по света.

Но има няколко прости стъпки, които всеки може да спазва, да ги превърне в навик, преди опасността да е дошла.

Първият е: пийте вода. Достатъчната хидратация е главен фактор за здравето. Ако сте забелязали, първата работа в болниците е да поставят на болния човек система с физиологичен разтвор.

Това всъщност е вода и рязко подобрява състоянието на всеки болен или пострадал човек. Затова пийте вода - поне 30 мл на килограм живо тегло. Тоест, ако тежите 100 килограма, трябва да изпивате поне по 3 литра на ден. Като задължително една чаша трябва да е преди лягане. Съотношението е много важно. Забравете общите препоръки за литър и половина вода на ден. Това е доза за 50-килограмова манекенка. Претеглете се и сам изчислете колко вода ви е нужна.

Добрата хидратация има отношение към сърдечносъдовото здраве, макар често да се подценява. Редовното пиене на вода се учи. Достатъчно е една седмица да държите пред очите си нужното количество вода и да си казвате: “Това до довечера трябва да се изпие”. В първите дни пиеш, без да си жаден, а малко насила, но след това става навик и потребност.

Пиенето на

вода помага за

детоксикация,

справяне с

излишните

килограми,

постигане на алкално-киселинно равновесие, а също и разкрасява.

Водата увеличава количеството кръв, което циркулира. Така работят по-добре всички органи и системи на човешкия организъм. Бъбреци, кожа, черен дроб. Водата е най-добрият диуретик, което е добре за кръвното налягане.

Затова се научете да пиете още докато сте млади, но и късно да започнете, е по-добре, отколкото никога. Водата е и главен алкализиращ фактор - ако случайно не е кисела, но такива са рядкост.

За да запазим здравето на сърцето по-дълго, първо трябва да знаем какво го застрашава. Основните рискови фактори са пушене, високо кръвно, висок холестерол, висока кръвна захар. Те формират различни “рискови профили” в комбинация с пола, възрастта, генетичната обремененост и начина на живот. Целта е човек да управлява риска - най-добре е, докато не е дошла болестта, а ако тя вече е факт, от следването на терапията и борбата с рисковите фактори зависи бъдещето.

Общият сърдечносъдов риск се определя чрез SCORE система, която отчита наличието и комбинациите от рискови фактори, обяснява доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Александровска”. Не може да се определи кой от рисковите фактори е номер едно, защото те действат независимо един от друг, а комбинациите между тях, съотнесени към пола, възрастта, генетичните особености и географското местоположение, дават различна степен на риск. Така Европейското кардиологично дружество е разделило Европа на 4 зони на сърдечносъдов риск.

България попада

в най-опасната,

IV зона, където

рискът за

инфаркт и инсулт

е най-висок,

а изявата на заболяванията - най-тежка.

Гените, полът и възрастта са непроменимите фактори, но всички останали подлежат на повлияване. Затова генералната препоръка е здравословен начин на живот или промяна към здравословен, ако човек вече е на пътя към болестта.

Най-опасният профил за сърдечносъдов инцидент е на мъж след 50-те, пушач, с диабет и наднормено тегло. При жените сърдечносъдовият риск скача с началото на менопаузата, когато отпада защитната роля на естрогените.

Пушенето е доказана директна причина за инфаркт. Освен че намалява кислорода в кръвта, то поддържа възпалението в организма и води до склонност за образуване на тромби и разпукване на атеросклеротичните плаки във всички съдове. Смята се, че ако човек спре цигарите днес, след 3-5 г. ще има изравнен риск с този на непушачите.

Наднорменото тегло е особено опасно, когато е свързано с коремния тип затлъстяване. То е налице при обиколка на талията над 80 см за жените и над 94 см за мъжете и е един от компонентите на метаболитния синдром, който включва още висока кръвна захар - над 5,6 милимола на литър кръв сутрин, висок холестерол - с високи триглицериди, артериална хипертония. За метаболитен синдром говорим, когато са налице поне 3 от тези състояния. Самата комбинация е много силен рисков фактор за инфаркт и инсулт. Обичайно при метаболитен синдром човек е в преддиабетно състояние и се очаква скоро да развие диабет, ако не вземе мерки.

Мастната обмяна, която при нарушения се изявява с висок холестерол, се влияе много силно от начина на хранене. Важно е полиненаситените мастни киселини в дневния порцион да са повече от наситените, да не се допускат трансмастни киселини (най-често чрез продукти с хидрогенирани растителни масла), а въглехидратите да са в умерено количество и да не се приемат вечер. Десертите със захар и въглехидратните храни като пица и паста, а също

ориз и картофи

не бива да се

ядат на вечеря

В такъв случай те не се “изгарят” с активна физическа дейност, а се складират като мазнини. Достатъчният прием на фибри също е от значение за баланса на мазнините. Според американски източници нужната доза за добра функция на червата е поне 50 г фибри на ден. Те препоръчват комбинирането на сурови и сготвени зеленчуци, като се избягват замърсените с пестициди.

Колкото и да е дисциплиниран човек на масата обаче, ако холестеролът му обичайно е 6 и повече милимола на литър кръв, диетата няма да помогне. В такива случаи става дума за генетични причини и спасението е в лекарствата, наречени статини.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Близо 200 000 в България страдат от деменция

След като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев актуализира работната група по изработване на Национална стратегия за хората с деменция, акад. Лъчезар Трайков от клиниката по Нервни болести на Университетска болница „Александровска“ в София обясни за БНР, че се надява тя да бъде изготвена до края на годината.

НЗОК: Повишават се цените на някои клинични пътеки

С решение на Надзорния съвет на НЗОК е приет и подписан анекс към Националния рамков договор за 2018 г., с който се повишават цените на някои клинични пътеки в областта на педиатрията, неонатологията, пулмологията и др. Това съобщиха от пресслужбата на НЗОК. Предстои анексът да бъде подписан и от Българския лекарски съюз /БЛС/,

Как да бъдеш незабравим в леглото

Има два начина да бъдеш незабравим в секса. Да се представиш страхотно и да побъркаш от удоволствие партньорката си… няколко пъти. Или да се изложиш тотално. Сега ще ви разкрием как винаги ще ви се случва първият и никога вторият вариант. Дори и най-способните мъже могат да изпаднат в неприятна ситуация.

Манията 10 000 крачки на ден

Учени установиха, че и по-малка активност е полезна Kойто скоро си е купувал нов мобилен телефон, със сигурност се е поддавал на онази малка обувчица в долния ляв край, която измерва колко крачки правиш дневно. Преди да обсеби и моя ден, честно казано, гледах с голяма доза насмешка на всички майки на детската площадка,

Нова опасност се крие в консумацията на бързи закуски

Специалисти от Австралийския национален университет установиха, че консумацията на бързи закуски, включително хамбургери, допринася за преждевременно стареене на мозъка, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.  Били анализирани резултатите от 200 изследвания, които потърсили връзка между здравето на главния мозък, стареенето и фактори,

25 минути в сауната действат като тренировка

Германски специалисти установиха, че 25 минути в сауна повишават пулса и кръвното като тренировка по гребане на закрито за същия период, съобщи в. "Дейли мейл". След края на престоя в сауната тези показатели спадат и ефектът е подобен на ползата от тренировка. Много хора мислят, че в сауната кръвното налягане пада,

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Управителят на НЗОК: Пробойните на Касата са добре известни

По закон НЗОК, освен че трябва да подсигури определени услуги и изделия, е задължена да осигури мерки и действия за тяхното най-рационално използване. Прокуратурата сега това изисква, иска да получи информация какви проверки са правени. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

11 лекари от 3 болници в Стара Загора спасиха 5-годишно дете

11 лекари от 3 болници в Стара Загора с общи усилия успяха да спасят живота и ръката на 5-годишно дете, предава Нова тв. Малкият Георги от Казанлък вече е добре, след като стъкло прерязва артерия, сухожилия и нерви на дясната му ръка. Преди седмица състоянието на момчето е критично. Инцидентът се случил вкъщи,

Гинко билоба – лечебната сила на свещеното дърво

Екстрактът от листата на гинко билоба има сложен химически състав, в който влизат повече от 40 биологично активни съставки. Гинко билоба е единственото от известните на науката растения, съдържащо специфичните вещества гинколиди, които повишават еластичността на стените на кръвоносните съдове в главния мозък и допринасят за разширяване на съдовете.

Ню Йорк премахва религиозни изключения за ваксинация заради епидемия от морбили

Докато щатът Ню Йорк е изправен пред риска от сериозна епидемия от морбили и нарастващо движение срещу ваксините, властите гласуваха за премахване на религиозните изключения, които родителите посочваха досега, за да заобиколят ваксинация в училищата, предава БНТ. Ню Йорк, който е изправен пред сериозна епидемия от морбили и нарастващо движение

Витамин D предпазва от сърдечни болести и диабет

Ново изследване показа, че жените в постменопауза могат да използват хранителни добавки като средство за защита срещу сърдечносъдови болести, съобщи ЮПИ. Витамин D и добавките естроген могат да намалят редица индикатори за метаболитен синдром, като затлъстяване, хипергликемия, инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Безплатни прегледи за лаймска болест във Военна болница

Във Военномедицинска академия /ВМА/ ще се извършват безплатни консултации и прегледи за всички лица над 12-годишна възраст, ухапани от кърлежи. Това съобщиха от лечебното заведение. Прегледите ще бъдат в периода 19-21 юни, от 10.00 до 14.00 ч., в кабинет 108 на Катедра "Инфекциозни болести". Необходимо е предварително записване на тел.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber