Внимание: стресът е много заразен

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6435940 Внимание: стресът е много заразен Внимание: стресът е много заразен www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Най-трудно е да се опазим, когато идва от колеги и близки.

Чувствали ли сте смътно безпокойство, без да сте в състояние точно да установите защо?

Да, така е с всеки от нас, дори да не сме се замисляли.

Можем да направим всичко възможно, за да смекчим последиците от стреса, но невинаги можем да контролираме напрежението, което ни завладява сякаш на принципа на заразно заболяване.

Интернализацията -

“облъчването”

от стреса на

друг човек, е

нещо подобно на

пасивното пушене.

Не е нужно да държите в уста цигарата, за да пострадате от отровното им излъчване, същото е и със стреса. Когато сте спокоен, но човекът близо до вас излъчва свръхнапрежение, сте като непушач в стая с пушач, разликата е само, че поглъщаните отрови са от емоционалния спектър.

Логично е да очакваме да се чувстваме в най-голямо напрежение на работното място. Особено когато в разгара на някой проект трябва да бъдат изпълнени допълнителни задачи или да се гонят съкратени срокове. Но освен това ставаме по-тревожни дори когато другите по време на работа преживяват стресови ситуации, които не ни засягат пряко.

По същия начин може да интернализираме усещането за нарастващото напрежение на друг човек, дори когато балансът между работата и личния ни живот е относително съхранен.

За повечето хора домът е безопасно място, гарантиран оазис на спокойствие, където можем да се отпуснем и да презаредим. Това емоционално убежище за цялото семейство обаче може да бъде взривено, когато един от членовете му се чувства под свръхнапрежение.

Обяснимо е да съпреживяваме с близките или на работното си място, където все пак се чувстваме част от екипа. Но вторичният стрес ни се лепва като вирус дори на места, където няма причина да сме пристрастни. Например, когато сме

на опашка и

не бързаме, но

човекът пред нас

въздиша или

нервничи.

Неговото нетърпение и припряност постепенно се прехвърлят и върху нас, независимо че точно в този момент нямаме причина да се дразним от чакането.

Всички тези ситуации са илюстрация на феномен, добил популярност като вторичен стрес или стрес втора ръка.

Независимо от обстановката, в която сме облъчени от стреса на друг човек, има начини да избегнем поглъщането на отровата, твърдят психолозите.

1. Отдръпнете се на възможно най-голямо разстояние

Когато сте близо до някой, който излъчва силно напрежение, е от решаващо значение физически да се отдалечите от този човек. Изследванията показват, че ако сте в непосредствена близост до него, най-вероятно ще поемете излъчваната от него “радиация”. Ако този човек е роднина или близък приятел, може да се наложи да се дистанцирате и емоционално. Това в повечето случаи е предизвикателство, но помислете: за него също е по-полезно, ако вие останете източник на спокойствие.

2. Не си внушавайте вина

Понякога, без значение колко уверени сме в своята невинност, е лесно да започнем да се съмняваме дали сме направили нещо, което да е предизвикало напрежението. В такива моменти е важно да не се поддаваме на автосугестия. При добро желание всеки може да си изфантазира вина. Например: вбесих мъжа си с бавното паркиране. Когато поемате вибрациите на чужд стрес, е важно да не си внушавате принос за него. Мантрата “Това няма нищо общо с мен” или някакви си ваши думички ще укрепят имунитета ви към “заразата”.

3. Включете напрегнатия човек в разговор,

ако няма как да избегнете присъствието му. Този съвет изглежда нелогичен, но често източникът на вторичен стрес не осъзнава, че излъчва негативна енергия. Разговорът в почти всички случаи разрежда емоцията му, което пропорционално намалява и ефекта върху вас. Но избягвайте съвети като “отпусни се”, “не се впрягай” и др. от сорта. Обикновено не работят, а само фиксират човека в чувствата му.

4. Създайте си защитна стена

Никой не е в състояние да контролира разрушителните емоции на хората около себе си. Но може да си създаде защита срещу тяхното влияние. Нещата от живота са такива или онакива в зависимост от нашето отношение към тях. Пренастройката на собствените ни физически и емоционални реакции на вторичния стрес е мощен инструмент за отстраняването му.

Един от начините за това е да се използва силата на визуализацията. Когато почувствате вибрациите на стреса на човека около вас, може да си представите например, че сте заобиколени от стена, отклоняваща напрежението.

Друга възможна реакция е просто да се усмихвате на източника на инфектиращ стрес. Дори насилена, усмивката освобождава по рефлекторен път ендорфини, които са също толкова заразни, колкото стреса и прозявката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Профилът на децата с атопичен дерматит: умни и разсеяни

Появи се нов вид атопична екзема - с късно начало. Всички форми на заболяването са се увеличили 6 пъти, страда 1 от 3 деца и всеки 13-и възрастен. Дерматолозите се шегуваме, че ако доведеното за преглед дете започне да пипа навсякъде и да влиза в “умни” разговори, да задава любознателни въпроси, обикновено е с атопичен дерматит, разказва доц.

Първият час в училище да е от 9 ч, препоръчват невролози

Такъв ритъм се доближава повече до биологичните особености на възрастта. Изследвания установиха, че от хормоните тийнейджърите стават поспаливи сутрин. Започването на училище по-късно през деня може да има значителен положителен ефект върху тийнейджърите от мозъка до телата им. Констатацията е от ново проучване на Американската академия по

Проф. Габровски: Новите 3D технологии и невронавигацията увеличиха сигурността на операциите в неврохирургията на "Пирогов"

Реализира се наша отдавнашна мечта и разполагаме с апаратура, която ни позволява да лекуваме по нов, съвременен и много по-щадящ за пациентите начин. Тя позволява да се използва много по-малко облъчване, при по-ниски рискове за пациента и с по-сигурен резултат. Предимствата на новото оборудване проличават най-добре при тежките интервенции,

Безплатни прегледи на вени във великотърновската болница “Д-р Стефан Черкезов”

Съдовият хирург д-р Ангел Григоров: До 70% е съдовата патология у нас МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново и съдовият хирург д-р Ангел Григоров се включват в националната информационна кампания “Вземи краката си в ръце”. Тя е организирана от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия.

Слънцето е приятел при псориазис, но враг при риск за рак на кожата

Някои хора с екзема също имат подобрение, обаче е илюзия, че премахва акне. Това предупреждава в първите дни на истонското лято проф. Мирослава Кадурина, специалист по дерматология и естетична медицина. Консултира и провежда терапии в “Сити клиник - Онкологичен център” и в Медицински център “Евродерма”.

Профилактиката срещу алцхаймер с по-голям шанс, ако е още от 50 г.

Екип от лекари, социални експерти, пациентски сдружения и омбудсманът пишат национална стратегия Болестта на Алцхаймер започва 19-20 години преди очевидните проблеми с паметта и това е доказано в много проучвания. При разгърната клинична картина можем само до някаква степен да забавяме процеса. Към момента обаче няма дефинитивно излекуване

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Доц. Сираков лекува мозъка през крака

Доц. Станимир Сираков е един от само 36-има лекари в света с европейска диплома по неврорентгенология.  Когато майка ти е майстор на спорта в ски бягането и те е възпитала от дете, че отговори Не мога и Не искам не се броят, няма ги, вероятно можеш да се реализираш в която си поискаш професия. За щастие на хората с най-тежки патологии на

Доц. Сираков от "Св. Иван Рилски" взе диплома, каквато имат само 35 лекари в света

Доц. Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ стана 36-ия специалист в цял свят с престижната европейска диплома по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции. Целта на дипломата е да отличи тези специалисти, които имат опита и квалификацията да се занимават с ендоваскуларно лечение на най-сложните и

Има ли връзка между захарта и рака

Захарта е очакваният заподозрян за всички здравословни проблеми на съвременния човек и най-страшното обвинение е, че има връзка с рака. Информациите и съветите, посветени на “злодея” в диетата ни, са понякога толкова разнопосочни, че се объркваме. Какви са причините за съмненията? Когато ядем сладко, подхранваме ли риска за тумори?

Проф. Червенков: Венозната болест започва много преди сериозните оплаквания

Дискомфорт в краката при затопляне на времето, стоене прав, седене е сигнал да се прегледате, за да избегнете усложнения, казва проф. д-р Васил Червенков, дм - началник на Клиниката по съдова хирургия към “Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда”. Завършил е медицина през 1987 г. в МУ – София, и започва работа по разпределение за 1 г.

Плевен води у нас елита на роботизираната хирургия

Медицинският университет – Плевен, ще покаже специална демонстрация на 3D обучение чрез излъчване на 3D хирургия на живо по време на ХI eвропейски конгрес по роботизирана хирургия в София през есента. Университетът спечели домакинството след сложна конкурсна процедура. В рамките на форума ще бъдат представени две операции на живо,

Български учени разгадаха нова коварна фамилна болест

Те са в екип на неврогенетици от 8 държави. Това проправя път за генетични терапии Екип учени от България, САЩ, Иран, Белгия, Италия, Испания, Германия и Канада откри генетичен вариант на коварна невродегенеративна болест с мутации в гена UBAP1 - наследствена спастична парапареза. Тя се отличава с много ранно начало и тежка инвалидизация.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber