Доц. Казанджиева: 15% от татуираните съжаляват веднага и искат да махнат рисунката

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6297776 Доц. Казанджиева: 15% от татуираните съжаляват веднага и искат да махнат рисунката Доц. Казанджиева: 15% от татуираните съжаляват веднага и искат да махнат рисунката www.24chasa.bg
Доц. Жана Казанджиева
Доц. Жана Казанджиева

Лазерите дават много възможности за това, но не става от раз като изтриване с гумичка. 

Интересът към заличаване на татуировките е толкова силен, колкото и стремежът да бъдат придобити. В представите на повечето хора това е лесно като изтриване на рисунка с гумичка. За съжаление, не е така, дори днес, когато разполагаме с иновативни технологии в медицината, съобщи доц. Жана Казанджиева, дерматолог от Александровска болница с 30-годишен опит.

Модата на татуировките не е приумица на новото хилядолетие. Артефакти говорят за съществуването й по нашите земи от времето на траките. Има множество изображения върху гръцки вази, където траките са рисувани с татуировки по ръцете и краката. Друго свидетелство е, че Цицерон нарича татусите знаците на траките. Те са били привилегия на знатните и богатите, обясни доц. Казанджиева. В юнския мастър клас по дерматология известният специалист показа невъзможна за заличаване татуировка, влязла през 1856 г. в първия атлас по кожни болести като културен феномен.

В монументалния си труд съставителят на атласа проф. Фердинанд фон Хебра включва мъж, покрит с 388 символи и рисунки на животни в червено и синьо, когото нарича Татуирания човек и homo notis compunctis (на илюстрацията ). Той е идентифициран като Джордж Константин - цирков артист от Албания, който наричал себе си княз Константин и се показвал в представления в Европа и Северна Америка. Припечелвал хляба си с приказка за насилствено татуиране. Със симетрично взаимосвързани изображения било покрито цялото му тяло, включително лицето, клепачите, ушите и пенисът. Въпреки малките размери рисунките детайлно изобразяват короновани сфинксове, дракони, змии, маймуни, слонове, леопарди, тигри, лъвове, пантери, газели, котки, крокодили, гущери, орли, щъркели, лебеди, пауни, бухали, риби, саламандри, хора, плодове, листа и цветя. Дори с възможностите на днешните технологии би било невъзможно те да бъдат премахнати. Но навлизането на лазерите дава възможности да се отстранят почти напълно не толкова обширни татуировки.

Татуиран е всеки четвърти човек на възраст между 18 и 50 г. в Северна Америка и Европа. Първоначалният възторг от декорацията също толкова често отстъпва място на желанието тя да се премахне. Наше проучване показа, че 15% искат да “изтрият” рисунката веднага, след като си я направят. Най-често причината е професионалната реализация, поясни дерматологът.

Други мотиви са осъзнаването, че трайният бодиарт от тийнейджърските години остава за цял живот и розичката под пъпа няма да стои добре върху 70-годишен корем; лоша визия на рисунката; невъзможност тя да се скрие.

Впечатляващ случай от българската практика е премахването на татуировката на 16-годишен младеж, сдобил се с името на любим футболен отбор върху лигавицата в устата му. За щастие, дерматолозите успяват да поправят емоционалната приумица на размислилия юноша.

Много усилие полагат специалистите за заличаването на надписи върху цялото лице на жена, завързана за леглото и татуирана с игла и туш от мъжа си. Съпругът описал по бузите й, че се е подиграла с него, като му е изневерявала, и изоставяла 37 пъти детето им.

Очевидно омразата е била много силна, защото и 10 години след като пациентката беше преминала през терапия за премахване на татуировките, те продължаваха да си личат, разказа доц. Казанджиева.

С годините може да създадат проблем и некачествени очертания на перманентен грим. Най-често се променя цветът им, но и изкривяването в нежелана посока кара пациентите да търсят начин да се отърват от тях.

Вариантите за премахване на татуировки са няколко - чрез химически вещества, класически хирургически техники, лазерна терапия, която е най-предпочитана.
Много важен е изборът на лазер според спецификата на татуировката. Дълбоките и обширни рисунки, както и някои от цветните картинки изискват търпение от пациента и професионализъм от лекаря.

В Европа лазерното изтриване на младежкия каприз струва от няколкостотин до няколко хиляди евро, у нас е значително по-достъпно.

В практиката на кожните лекари не всички процедури за премахване на пигментни следи са от мастилата на татуистите. С нежелани оцветявания от асфалт или взривни частици може да останат хора, пострадали при катастрофи, екстремни увеселения с гърмящи смеси, жертви на престъпления. Науката ги нарича травматични татуировки. При тях често се налага използване на комбинирани методи за отстраняване.

Точно обратна - да са вечни, е целта при нанасянето на медицинските татуировки. Те са част от пластично-възстановително лечение след операция за рак особено при премахване на гърдите, изгаряния, травми. До медицинските татуировки може да се прибегне и при лечението на витилиго (бели петна по кожата), при плоски хемангиоми (доброкачествени образувания със съдов произход) и др. Това лечение е изключително сложно и се практикува основно в Япония.

Дали временните татуиси не са приемлива алтернатива на доживотното жигосване с вкарване на мастила дълбоко в кожата? Невинаги.

Дерматолозите по цял свят имат пациенти с тежки кожни уртикарии от боички за временни рисунки върху кожата. Обикновено до такива обриви се стига при използване на т.нар. черна къна, която всъщност не е къна, а багрило, което съдържа голямо количество парафенилендеамин - силно алергизиращо вещество, предупреждават дерматолозите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

СНИМКА: РОЙТЕРС

Белият дроб на 54% страда 1 г. след COVID, а 4% дори го карали леко

СНИМКА: РОЙТЕРС

Черна гъбичка отваря 12 см кухини в белия дроб след COVID

Откриха връзка между променливото кръвно, депресията и тревожността

Откриха връзка между променливото кръвно, депресията и тревожността

COVID-19 при някои действа подмолно – изписваме човека здрав, след 2 - 4 месеца идва без дъх

COVID-19 при някои действа подмолно – изписваме човека здрав, след 2 - 4 месеца идва без дъх

СНИМКА: CDC

Маймунската шарка - неочакван ефект от ликвидирането на едрата шарка?

До 70 г. мозъкът трудно се хваща на фалшиви новини и измами

До 70 г. мозъкът трудно се хваща на фалшиви новини и измами

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave