Проф. Райнов: Лекуваме рака на кръвта с нужната доза, независимо колко тежи човекът

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6182644 Проф. Райнов: Лекуваме рака на кръвта с нужната доза, независимо колко тежи човекът Проф. Райнов: Лекуваме рака на кръвта с нужната доза, независимо колко тежи човекът www.24chasa.bg
Проф. Райнов: Лекуваме рака на кръвта с нужната доза, независимо колко тежи човекът
СНИМКА: Любомира Николаева

Таргетните лекарства обръщат някои онкохематологични диагнози – не откриваме следи от болестта.

Проф. Юлиан Райнов, дм, е ръководител на Клиниката по хематология към ВМА.
Има придобити 4 специалности – по клинична хематология, онкология, военна терапия и по вътрешни болести. Специализирал е в Израел, Германия, Чехия, Белгия, Русия, Италия и др. Автор е на над 370 научни труда.

- Проф. Райнов, населението на Земята застарява, вероятно има и други фактори, които увеличават раковите заболявания, а специалистите говорите по-скоро с оптимизъм за лечението. Какво ви вдъхва оптимизъм?
- Авторитетното сп. “Лансет” публикува графиките на очакваната продължителност на живота на родените между 2010 и 2030 г. За моя изненада водещата държава и при двата пола е Южна Корея, където се очаква жените да живеят средно 89 г., а мъжете – 84 г. За съжаление, но не за изненада на другия полюс са балканските държави. У нас се очаква родените в този период жени да живеят средно 78 г., а мъжете – 75 г. Според друго авторитетно списание (“Ню Ингланд джърнъл ъв медсин”) през 2010 г. смъртността от сърдечносъдови заболявания по света е 192,9 на 100 хиляди, а през 1900 г. е била 137,4 на 100 хиляди. Този ръст обаче е относително малък, ако се сравни с нарастването при онкологичните заболявания за същия период. За един век те са се увеличили от 64 на 100 хиляди до 186 на 100 хиляди, или 31%.

- И за България ли увеличението е 3 пъти?

- Според данните в националния ни раков регистър от 2014 г. има значителен ръст на новите болни – с 55 процента, но увеличението на смъртността е със 17 процента. Независимо че в България все още повечето пациенти с онкологични заболявания се диагностицират в напреднал стадий, голямата разлика в ръста на новодиагностицираните и на леталитета говори за подобрение на лечението.


- Какъв е трендът във вашата специалност - рака на кръвта?
- Иновативното лечение много подобри прогнозата и при малигнените хематологични заболявания. Основният принос за това е на таргетните, прицелни терапии. Наричат се така, защото медикаментите атакуват само раковите клетки – специфични рецептори по тяхната повърхност или прекъсване на сигнални пътища вътре в тях. Това води до прекъсване на жизненоважни функции на туморната клетка и нейната смърт.


- Достъпни ли са тези съвременни терапии?
- Ще отговоря с пример. През 2003 г. по света таргетните терапии заемаха 11% от общото лечение на злокачествените заболявания на кръвта. До 2013 г. те са вече 46%. Може да се каже, че днес иновативното лечение се прилага при всеки втори пациент с малигнено заболяване на кръвта. За това допринася и бързото навлизане на много нови медикаменти. За да може всеки да прецени сам за какъв напредък говорим, отново ще си послужа с числа. За периода 1980-1989 г. противотуморните лекарства са само 5% от одобрените нови медикаменти. А за 2010 – 2013 г.
иновативните
онколекарства се
вече 30% от всички
одобрени нови
препарати.


- Имат ли пациентите у нас реален достъп до тях?
- Като причина за смърт раковите заболявания и у нас, и в света са на второ място след сърдечносъдовите. България има най-високата смъртност в ЕС и доста лоши показатели в глобален план. Достъпът до иновативните терапии е факт и у нас и се очаква това да промени неблагоприятната статистика. Специално в онкохематологията отчитаме изключителни пробиви в лечението на някои тежки заболявания на кръвта. Нашите пациенти не са забравени и те заслужават това лечение!


- При кои диагнози е най-голям успехът?
- Основно в групата на неходжкиновите лимфоми, при болестта на Ходжкин, миелодиспластичните синдроми, които са доста разнородна група - включват различни анемии, някои състояния, близки до острите левкемии, напредък има и при миелома, който е често заболяване. Както и при една голяма група, наречена миелопролиферативни болести, сред които е и хроничната миелоидна левкемия, в лечението на която има забележителни успехи.


- За пациента успехът се мери с годините живот.
- За онкохематолога също. Преди 40-ина години много малка група от нашите пациенти е можело да достигне 5-годишна преживяемост. Днес е факт при над 50%. А при някои заболявания, които доскоро завършваха фатално за няколко години или дори месеца, вече имаме такъв успех, че при изследване не се открива и следа от тумора.


- Нито една туморна клетка?
- Да. И ние
имаме пациенти,
които от години са
практически здрави,
живеят нормално,
ходят на работа.
За такива случаи сред специалистите по цял свят вече тече етично-професионална дискусия дали може лечението да бъде спряно и пациентът само да остане под наблюдение.


- Вашата преценка каква е?
- Личното ми мнение е, че при определени показания - главно при липса на следа от заболяването, лечението може да бъде спряно и пациентът да се проследява с прегледи и изследвания. Един от аргументите е, че всяко лекарство има странични действия, чиито ефекти се натрупват с годините. По света вече има случаи на спиране на терапията и пациентите се наблюдават диспансерно. Но за да се превърне това в практика, първо трябва да се стигне до международен консенсус и той да бъде отразен в ръководствата за лечение и в решенията на нашите клинични комисии по хематология. Разбира се, и със съгласието на болния.
Новият рамков договор с НЗОК беше голяма изненада за онкохематолозите. Бяхме шокирани от абсурдите в него, най-големият от които е изчисляването на дозата на лекарствата за нашите пациенти на база средна телесна повърхност.


- По-просто казано – според теглото и ръста?
- Да, НЗОК ще заплаща на болницата стойността на лечението не според реално приложените медикаменти за всеки от пациентите, а като определя дозата според средностатистическите данни за телесните мерки на българите – за мъжете ръст 175 см и 81 кг тегло, за жените съответно 163 см и 67 кг.


- Това не залага ли риск да се прави компромис с лечението в името на спазването на нормираната доза?
- Това, че НЗОК желае да заплаща използваните милиграми, изчислени по тази доза, не означава, че ще отстъпим от професионалните ръководства. Хематолозите в България
ще лекуват
пациентите си
по правилата
на медицината
и на морала
Ще прилагаме точно стандартната доза, записана в методическите ни ръководства. Заявих тази наша позиция и на среща с ръководството на касата и БЛС.


- Какво друго ви изненадва в договора?
- Заложеното изискване ефективността от лечението да се отчита всеки месец. Това предполага оценка на туморния обем, която следва да бъде направена чрез образна диагностика – скенер, ПЕТ скенер и друга подобна апаратура. Но
не можем да
натоварваме
лъчево пациентите
толкова често.
Освен това по цял свят оценката за ефекта от лечението се прави най-рано след втория или четвъртия курс (месец). Така оценяваме ефективността и ние. Лекарствата трябва да се натрупат, за да се види ефектът. Когато няма задоволителен отговор, променяме схемата на лечението. Но резултатите от лечението и решението за евентуални промени се вписват в протоколите и са достъпни за НЗОК по всяко време.


- Защо не дискутирахте тези особености предварително с НЗОК?
- Никой не ни е питал и канил. Не е искано мнението на клиничните хематолози. Нито на националния експерт по хематология към БЛС, нито на председателя на професионалното сдружение, нито на националния консултант към министерството. В договора има и други нелепи моменти, но съм сигурен, че практиката ще ги отхвърли. Лекарят мисли първо за доброто на пациента си и го лекува по правилата на медицината. А директорите на болниците трябва да убедят касата, че
ако лечебното 
заведение трябва да
поеме за своя сметка
по-големите дози
лекарства според
индивидуалните
нужди на пациентите,
ще се увеличават
дълговете
на болниците.


- На срещата в здравната каса стигна ли се постфактум до готовност за ревизия на договора?
- Не мога да съобщавам подробности, тъй като се разбрахме, че ако нещо трябва да бъде коментирано, ще се направи от организаторите на срещата. Но обсъдихме решения, които, смятам, ще бъдат полезни за всички страни. Към момента обаче е в сила публикуваният в “Държавен вестник” Национален рамков договор 2017.


- Като началник на клиника по хематология ще промените ли работата на екипа и терапиите на пациентите?
- Това е невъзможно, болните в България заслужават и ще получат същото лечение, каквото и тези в Европа и по света.
ВМА излиза от
тежка финансова
ситуация и всеки
от нас направи
немалко жертви
през годините. Някои напуснаха, останалите обаче гледаме напред и защитаваме името на нашата институция, на марката ВМА, известна и търсена от болни от цялата страна. Добрият лекар е призван да има душа и сърце, да търси новото и да помага. Да бъде лечител!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Очният лекар пръв открива 7 болести в други органи

Очният лекар пръв открива 7 болести в други органи

Освен прозорец към света окото е “шпионка” за здравето. Очният преглед е важен не само за проследяване на здравето на очите. Той може да предостави информация за системни заболявания и да послужи като ранна аларма. Окото е прозорец към света, но натрупването на медицински знания го превръща и в “шпионка” към вътрешните органи

Системата 5 плюс 5 помага при задавяне с храна

Системата 5 плюс 5 помага при задавяне с храна

Най-рискови са хлъзгави и лепкави храни като хотдог, сандвичи, грозде - особено при ядене в движение и говорене.  Д-р Пенчо Пенчев от БЧК: Признатите техники за първа помощ са потупване по гърба и компресията на Хаймлих. Неподозирано много здрави хора умират от задавяне с храна. Особено често се случва на малки деца и след 60-те

Онконавигатор е ръководство за пациентите по пътя им през диагнозата, лечението и рехабилитацията при рак

Онконавигатор е ръководство за пациентите по пътя им през диагнозата, лечението и рехабилитацията при рак

На едно място е събрана научна информация от международно признати източници за почти всички видове рак. Това казва д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Завършил е медицина през 1990 г. и право през 2004 г. Има призната специалност по вътрешни болести и специализация по здравен мениджмънт

На Св. Валентин купидони раздават прегръдки и брошури “Обичай безопасно”

На Св. Валентин купидони раздават прегръдки и брошури “Обичай безопасно”

Младежкият Червен кръст организира за Деня на влюбените днес кампания “Обичай безопасно” като част от националната анти-СПИН инициатива. В София от 15 до 18 часа на метростанции “Сердика” и “СУ Св. Климент Охридски” доброволци на червенокръстката организация ще разпространяват информационни материали и ще приканват минувачите да станат част от

Любовта активира мозъка като подарък

Любовта активира мозъка като подарък

Настъпва същата реакция като при зависимите: Още! Още! Най-романтичната история за свети Валентин и валентинките препраща към времето на император Клавдий II. Владетелят бил убеден, че бракът пречи на пълната войнска отдаденост и забранил войниците да се женят. От съпричастност свещеникът Валентин нарочно си затварял очите за младите мъже

Д-р Владимир Дочев

Д-р Владимир Дочев: При зъболекарите е към пренасищане, но кадрите не са равномерно разпределени

"24 часа" и “ЕО Дент” представят националната кампания “Лекарите, на които вярваме” - Д-р Владимир Дочев е част от новата генерация стоматолози, избрал да остане в България въпреки трудностите, с които той и неговите колеги се сблъскват ежедневно. Кой е той Д-р Владимир Дочев завършва своето висше образование във Факултета по дентална медицина в

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

“Подутина” от удар по костта на пищяла изчезва най-много за 7 г.

“Подутина” от удар по костта на пищяла изчезва най-много за 7 г.

Компреси и лед намаляват риска от голям хематом. По спортните площадки във всички сезони може да се видят малки ученици, които все още не са обсебени от виртуалните игри. Освен всички ползи от движението обаче активните физически усилия и особено игри като футбола са свързани с риск от травми на костите на краката

Взрив, огнище, ендемия, епидемия, пандемия?

Взрив, огнище, ендемия, епидемия, пандемия?

Бяс, чума, полиомиелит - изключително редки заболявания, които всяват такава тревога, че дори един болен налага епидемиологично разследване. Други се срещат по-често и само отклонения от условно приета норма натискат алармата за внимание. За това колко тревожна е ситуацията, се съди по термините, които използват здравните власти за

Националната кардиология ще преглежда безплатно при вродени сърдечни аномалии

Националната кардиология ще преглежда безплатно при вродени сърдечни аномалии

Най-честите вродени аномалии са на сърцето – засягат средно 10 на 1000 новородени. Над 1 милион деца в света годишно се раждат с такъв проблем, в България - между 500 и 600, и около 300 се нуждаят от хирургично лечение. Ако не се проведе своевременно лечение, около 30% биха загинали в рамките на първата година от живота си

С този макет Центърът за контрол и превенция на заболяванията, САЩ, илюстрира морфологията на новия коронавиурс. Обърнете внимание на шиповете по външната повърхност на вируса, които му придават вид на корона около вириона.

Засега няма коронавирус у нас, но Кърджали счупи всички рекорди по грип

Засега у нас няма болни с новата пневмония от коронавируса, който преди малко повече от месец се прехвърли междувидово от животни на хора в Ухан. Инфекцията излезе от Китай, стигна и до Европа и постави света нащрек за пандемично разпространение. Всяко число за заразените, починалите и инвазията обаче е вярно само за дадения момент

Проучване на университета в Глазгоу сочи 3,5 пъти по-голям риск от ранна “боксьорска” деменция и при нападателите. СНИМКА: PIXABAY

Шотландия: Заради ударите с глава децата до 12 г. аут от футболното игрище

Въпреки че все повече деца са обсебени от умните си телефони и прекарват втренчени в екраните много часове всеки ден, все още подрастващите момчета се събират и на спортните площадки. Най-често се организират за футбол – играта, която в последните години буди тревога у педиатрите. Старт на дебат за връзката между болестта на Алцхаймер и футбола

Всеки втори хипертоник не успява да поддържа целта 140/90

Всеки втори хипертоник не успява да поддържа целта 140/90

Българският профил: надхвърляме процентите за света по обхванати от лечение, но и по рискове - над 20% са пушачи, над 30% пият алкохол поне веднъж седмично, 38% са пълни, 27% затлъстели. Голямата част от хипертониците у нас знаят за риска, с който живеят, повечето имат изписана терапия, но всеки втори лекуван българин с високо кръвно не постига

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber