Проф. Кадурина: Есента стартират естетичните процедури в дерматологията

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5850947 Проф. Кадурина: Есента стартират естетичните процедури в дерматологията Проф. Кадурина: Есента стартират естетичните процедури в дерматологията www.24chasa.bg
СНИМКА: Десислава Кулелиева

Лазер може да се прави веднъж месечно, а пилинг – веднъж седмично

- Проф. Кадурина, след все по-дългото лято в последните години дойде време за почивка на кожата от слънцето. Какви грижи за подходящи за нея сега?

- Есента е активното време за старт на много от естетичните процедури. Причината е, че през лятото слънцето пречи на прилагането им. На първо място - един от най-масовите проблеми, са хиперпигментациите. Те са голям проблем за българката, за нашия фенотип. Кожата на българката не е нито тъмна, нито светла - намираме се между 2-и и 3-и тип кожа по Фицпатрик. Особено жените в активна възраст имат склонност към образуване на пигментни петна.

- Не е вярно, че една от причините е прекомерната употреба на кафе, нали?

- Не. Това е склонност на организма. Може да има различни причини - хормонален дисбаланс, прием на някои медикаменти, приложение на различни козметични продукти, бременност, възраст и др. Много често причината за появата на петна не е хормонален дисбаланс, а употребата на недостатъчно качествена козметика която не е достатъчно изпробвани за фоточувствителност т.е. поставена върху кожата води до по-силен ефект на слънчевите лъчи . Тук спадат и т.нар. старчески петна, които също са подходящи за лечение през есента.

За петната най-важното е да се оцени дълбочината на пигмента. Много специфична дейност е, консултацията с дерматолог е от ключово значение. В зависимост от това се прилагат избелващи средства под формата на кремове - някои са професионални и не се намират в аптеките, а се изписват и се приготвят специално, за да бъдат по-активни. При по-повърхностни пигментации се правят пилинги - те се прилагат само през есенно-зимния сезон, защото при тях изтънява повърхността на епидермиса и е много по-лесно слънчевите лъчи да стимулират по-голяма пигментация от тази, която опитваме да премахнем.

- А ако има дълго циганско лято?

- Изчаква се. Българите много удължиха морския сезон в последните години и тези, които ходят на море и през септември, в началото на октомври все още имат тен. Пилингите се правят по-скоро в късна есен и през зимата, тъй като не са еднократни. Правят се няколко поредни, за да не се травмира кожата твърде много, а да се излющва внимателно горният слой на кожата.

- Използват ли се лазери за премахването на пигментни петна?

- Това е следващото средство за третирането им, но по строга преценка на дерматолог. Лазерите са подходящи за по-дълбоко разположен пигмент. Пигментацията може да се появява за едно лято и да се задържа с години. Ако човек се е излекувал от акне например, на мястото на петънцата от пъпките по-тъмните типове кожа правят пигментации, те се поддават на лечение, но в някои случаи с времето изчезват сами. Формираните хормонални пигментаци по-често остават с години и понякога един зимен сезон не стига, за да ги премахнем изцяло.

Имам удоволствието да работя с лазер “Александрит”, който е изключително подходящ за пигментации, както и за обезкосмяване. Прилагат се още IPL и Nd:Yag лазер. Това са лазери с различна дълбочина на проникването и изискват изключително точна преценка - в това е изкуството на лекаря. Може да се прилагат в съчетание с пилинги, понякога и в една процедура. Ефектът зависи от моженето на лекаря и качеството на лазера.

Фотозащитата е изключително важна след процедури. Както и през лятото, при терапия цяла зима задължително се прилага защитен крем с фактор 50, подновява се през 2 часа, когато сме навън. Причината е, че при тези процедури махаме пигмента, но има риск петната да се върнат, ако има слънчево въздействие. Пигмент се образува само под въздействието на ултравиолетовите лъчи, а те са налице и в най-мрачните зимни дни. Да не говорим за ски ваканциите в планината, където при липса на адекватна защита са възможни тежки щети за кожата. Най-голям проблем са хората, които цяло лято са на море и карат сърф например, а зимата са на ски. Те се увеличават и е разбираемо, защото става дума за две от най-големите удоволствия за съвременния човек, но в такъв случай кожата няма почивка. Вятърът в комбинация със слънце е сериозен фактор за образуването на петната.

- Трайно ли е премахването на пигментните петна?

- Понякога ефектът е траен, понякога изисква по-упорита борба. При бременност например тъмните петна се появяват, но след нея причината е премахната и те се елиминират по-лесно. При някои жени в активна фертилна възраст обаче поради вътрешен дисбаланс на хормоните петната се премахват по-бавно. Няма закон, всичко е индивидуално. Изисква се упорство и от двете страни и сериозна грижа. Има тънкости, тъй като има риск от изгаряне на околната кожа или при лазер да се пусне по-силна енергия и да се стигне до изгаряне - затова е нужна прецизна преценка. При употреба на лазер се образува тънка коричка, която не е изгаряне, а по този начин организмът изхвърля пигмента през епидермиса. Затова често съчетаваме лазерни и пилингови процедури, за да се премахне и изхвърленият пигмент. Процедурите не са еднократни и затова трябва да се почне навреме, за да може до първите пролетни лъчи да са направени максимален брой процедури. Лазерът не може да се използва повече от веднъж месечно, а пилингът не се прави по-често от веднъж седмично. Ето защо сме лимитирани във времето. Прави се зимна програма и лятна програма - дълъг процес с пик през есенно-зимния сезон.

- Какво може да се направи срещу друг неприятен дефект - зачервяването на лицето?

- Пряко свързано с тена и излагането на слънце е и премахването на нежеланите повърхностни кръвоносни съдове по лицето и по краката - т.нар. мрежички от съдове. Кожата на лицето става изключително чувствителна в днешно време. Употребата на различни кремове и излагането на слънце води първо до временно зачервяване на лицето, а после до трайна червенина и се виждат фини червени мрежички по лицето.

Разширените съдове по краката пък най-често се дължат на генетично предразположение. Втората причина обикновено е бременността, когато плодът притиска съдовете в малкия таз и това води до застой на кръвта в долните крайници. Затова и разширените съдове са по-чести при жените. Често те са повърхностният вариант на дълбоко разширени вени и консултация със съдов специалист е задължителна. Ако има дълбоко разширени вени, първо се коригират те, иначе нашите корекции на повърхностните съдове с лазер са временни. Унищожените с лазер кръвоносни съдове са трайно премахнати, но ако организмът има склонност да ги образува, с времето се появяват нови. Премахването им обаче е лесно и категорично, пациентките идват при новообразувани съдове и с 1-2 процедури те се затварят. Около 20 дни след това краката не се излагат на слънце. През лятото се прави поне 1 месец преди морето.

- В такъв случай доколко е трайно премахването на разширени съдове по лицето?

- По лицето те се образуват по друг механизъм и премахването им е по-трайно. Понякога причината е в прекомерната употреба на кортизонови препарати и се получава затворен кръг: жената има свръхчувствителна кожа, алергиите са масови вече и особено на лицето, тъй като козметиката е едно от най-агресивните неща, с които се среща кожата. Все по-често се ползва и биокозметика - това са отлични продукти, когато са качествени и съдържат натурални съставки, съвсем не ги отричам. Има обаче една особеност. Дори един масов продукт за България като розовата вода съдържа аромат на роза, който е алерген и когато жени с алергична кожа обтриват лицето си с розова вода за успокояване на зачервяването, те всъщност го увеличават. Друг масов алергизатор е медът. Сам по себе си той е прекрасен продукт за лицето, но цветният прашец съдържа различни съставки и алергията към липа например, която се изразява в сенна хрема, при употреба на мед върху кожата може да причини кожна алергична реакция. Получава се обрив, той се лекува - къде с лекар, къде самостоятелно с кортикостероид, пациентката вижда, че той помага и го ползва с години. Резултатът е трайно разширени кръвоносни съдове и на следващ етап - розацея.

- Може ли да се излезе от такъв цикъл?

- Да, първо се прави изключване на кортикостероида по схема, тъй като кожата вече е зависима от него. Прави се детокс терапия, която е дълга, и води до преодоляване на общото зачервяване, но разширените кръвоносни съдове, които ние наричаме телеангиектазии се затварят - единствено с лазер. Няма продукти, които могат да ги затворят трайно. Само точно преценената лазерна процедура може да реши проблема. И тук е много важно да се оцени колко голям и на каква дълбочина е кръвоносният съд, защото всеки лазер има различна дълбочина на проникване в кожата. Иначе може да стане беля или просто да няма ефект. Масово достъпният лазер IPL например няма нужната дълбочина на проникване - той е само за повърхностно въздействие.

Терапията е дълга като при пигментациите, при по-силно зачервяване може да продължи и 2 г. Проблемът е много деликатен и далеч не е безобиден, както изглежда. Задължително условие е пациентът да няма тен, той трябва да го прецени много добре, тъй като лекарят може да бъде подведен. Хубавото на тези процедури е, че не горят лицето и пациентът води нормалния си всекидневен живот след това. Изключват се топлинни и пилингови процедури, маски и др. Важна е добрата хидратация и стриктната фотозащита.

(Продължава в следващ брой)

CV

Проф. Мирослава Кадурина е специалист по дерматология и естетична медицина. Консултира и провежда терапии в МЦ “Евродерма” и в “Сити клиник - Онкологичен център”. Секретар на Европейската асоциация по лазерна дерматология, почетен член е на Немското дерматологично дружество и членува в редица световни медицински организации.

Завършила е Немска езикова гимназия през 1979 г. и медицина в София през 1984 г. През 1990 г. придобива специалност "Дерматология и венерология". През 2004 г. придобива научна степен "Доктор" с тема на дисертационния труд: “Acne - патогенетични, клинични и терапевтични аспекти". 2013 - придобива научна степен “Доктор на медицинските науки” - тема на дисертационния труд: “ Биологични продукти при лечение на Psoriasis vulgaris - терапевтични, хистологични и имунохистохимични аспекти” От 2005 г. е доцент, а от 2013 г. – професор. Специализирала е дерматопатология в Университетска болница, Клиника по дерматология, Цюрих, Швейцария, и дерматохирургия в Клиника по дерматология Dermatologicum- Хамбург, Германия. От 2010 до 2015 г. е преподавател към Катедрата по дерматовенерология на Медицинския факултет към Софийския университет. Има над 350 научни публикации в наши и чужди издания.

От 2015 г. е професор и преподавател към Департамента по дерматология на Университета "Маркони" в Рим, Италия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Д-р Надка Карафезиева: Без сладки, млечни, мазни храни и месо при стомашно-чревна инфекция

- Д-р Карафезиева, какви вируси ни разболяват това лято? Има ли нещо нетипично по отношение на инфекциите тази година? - По принцип лятото е сезонът, в който въздушно-капковите инфекции продължават да бъдат актуални. Характерни са за местата с много хора, където има влага. Плажът и басейните са едно естествено място за предаване на инфекции.

Хвани вълната на лятото. Стартирай лечение в Он клиник и вземи подарък: безплатен преглед

Забрави за проблема с ХЕМОРОИДИТЕ - бързо, eфективно и без операция В ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ премахват хемороиди и фисури без операция и без болка Учените съставиха типичен портрет на пациента с диагноза „хемороиди” • Той най-често е на възраст 30-50 години като съотношението с другите възрастови групи е 3:1.

Продължително кърмене пази бебетата от диабет, алергии и астма

Оптималният кърмачески период е 2 години Освен че е единствен начин за бебетата до около 6-месечна възраст да получават всички важни за здравия им растеж и развитие хранителни вещества, кърменето има редица дълготрайни ползи за здравето както на майката, така и на детето, дори и през по-късните етапи на неговото развитие

Откриха мутации на вируса на морбили

Доказана е при пациент от София, ще носи българско име Смятат болестта за една от най-заразните, епидемията у нас утихва Вирус на първата среща. Така образно наричат специалистите вируса на морбили (дребната шарка). Причината е, че той се предава много лесно по въздушно-капков път и няма нужда човек да е в интензивен контакт с някой болен

Уникално: изградиха с 11 стента нов 20 см кръвоносен съд в мозъчна аневризма

Екипът Хенкес - Сираков помогна в София и на втори пациент с гигантско разширение на мозъчен съд. Когато тръгват по лекари заради уж банално главоболие, което обаче се държи твърде своенравно, мъж на 54 г. и жена на 61 г. не знаят, че им предстои да влязат в медицинските новини. Те бяха спасени с безпрецедентни за България техники за лечение на

Истмоцеле - новооткрит проблем след секцио

Това вдлъбване и изтъняване на матката създава трудности при следващо зачеване Последните 2-3 г. на всички европейски и световни научни форуми по АГ се коментира активно състояние на матката, което възниква след оперативно раждане. При малък процент от жените се установява вдлъбване и изтъняване по предната стена на матката в долната ѝ част (т.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Германски топневрорентгенолог ще оперира в УМБАЛ “Иван Рилски”

Проф. Ханс Хенкес - неврорентгенолог в топ 3 на най-добрите в света, пристига в София на 15 август. Заедно с единствения у нас сертифициран неврорентгенолог доц. Станимир Сираков от УМБАЛ “Св. Иван Рилски” ще извърши две сложни операции на български пациенти с гигантски мозъчни аневризми. Случаите, които проф. Хeнкес и доц.

Какви вируси ни атакуват през лятото?

Не създават само стомашни дискомфорти, могат да доведат и до усложнения По-голяма част от лятото вече отмина, но летните отпуски и времето, прекарвано навън, чак до късните часове на вечерта са в разгара си. В разгара си обаче са и не малка част от летните вируси, които не само могат да провалят дългоочакваната почивка,

Хемороидите - древен проблем с модерно решение

В ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ премахват хемороиди и фисури без операция и без болка Учените съставиха типичен портрет на пациента с диагноза „хемороиди” • Той най-често е на възраст 30-50 години като съотношението с другите възрастови групи е 3:1. • Начин на живот – седящ, премествайки се от офисния стол в автомобила, а оттам – във фотьойла пред телевизора.

И диабетици вече са сред столетниците

Продължителността на живота им се е увеличила 2 пъти повече от общата за България Най-възрастната ни пациентка е на 101 г., в същата група е и друга софиянка, но столетниците и дълголетниците с диабет вече изобщо не са прецедент. Тези хора, които виждаме регулярно, са в отлично за годините си състояние и се чувстват не по-зле от връстниците си

Проф. Илия Салтиров: 80% е рискът от рецидив до 10 г. след премахване на камък в бъбрека

Редовната профилактика е задължителна, защото заболяването може да протича и без симптоми, казва ръководителят на Клиниката по ендоурология във ВМА Проф. д-р Илия Салтиров, д.м.н. е ръководител на Катедра по урология и нефрология и началник на Клиниката по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия на ВМА.

“Майчин дом” отвори кабинет за консултации по кърмене

Специализиран кабинет за консултации по кърмене отвори в Университетската АГ болница “Майчин дом”. Там всички настоящи и бъдещи майки ще получават надеждна подкрепа по всички въпроси за кърменето, включително практически съвети и техники за хранене на новороденото и съхранение на кърмата. В рамките на Световната седмица на кърменето,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber