Проф. Кадурина: В терапията на витилиго прилагаме и автотрансплантация на меланоцити

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5452108 Проф. Кадурина: В терапията на витилиго прилагаме и автотрансплантация на меланоцити Проф. Кадурина: В терапията на витилиго прилагаме и автотрансплантация на меланоцити www.24chasa.bg
Проф. Мирослава Кадурина

Първата специализирана клиника у нас "Витилиго клиник" предлага най-модерните терапии, казва нейният ръководител проф. Мирослава Кадурина

- Проф. Кадурина, каква е идеята за създаването на “Витилиго клиник”?

- Това е университетска клиника, първата за лечение на витилиго у нас. Базирана е в клиника “Евродерма”, където работят водещи специалисти по дерматология. Работи по проект на университета “Маркони” в Рим, Италия, където защитих научна теза по темата и станах професор към университета през септември 2015 г. Повече информация за университета може да се види на www.csrmr.unimarconi.it.

Част съм от научния отдел, който работи по нови подходи в лечението на витилиго. Затова заедно с ръководителя на катедрата проф. Торело Лоти решихме да направим такава клиника в България. Тя вече е факт, а проектът е международен и предстои откриването на такива клиники в Австрия, Хърватия и др. Целта е да предоставяме всички иновативни терапии, които се прилагат в лечението на витилиго в развитите страни.

- Какво представлява заболяването витилиго?

- То е социалнозначимо заболяване, тъй като влошава в сериозна степен качеството на живота. Засяга между 1 и 2% от населението. Изявата на заболяването е предимно кожна, макар да се прокрадват идеи, че е системно заболяване, както всички останали в дерматологията. Това е нова тенденция в дерматологията - няма изолирано кожно заболяване, а то винаги е резултат от някакъв процес в организма. При витилиго може да има бели участъци и по миглите, веждите, косата освен по кожата. Изявата е по кожата и кожните придатъци, но процесът, който води до тези последици, в голямата си част е системен. Той не е само локален, в кожата.

На тези принципи се базира и подходът във “Витилиго клиник”. Досега пациентите получаваха най-често отговора: “Това е козметичен проблем, трябва да свикнете с него”. Като не виждаш идея и перспектива за справяне с проблема, това допълнително влошава качеството на живота. Тъй като проф. Торело Лоти е един от най-големите специалисти в областта на витилигото в света, решихме да започнем този проект в рамките на университета. След това защитих публично тезата за новите терапии на заболяването, които предоставя и “Витилиго клиник” - България. Всички съвременни достижения в медицината са включени в тази комплексна терапия. Проф. Лоти е консултант на клиниката, през юни например ще консултира пациенти тук.

- Къде се корени заболяването?

- Никой не може да каже причините за витилигото със 100% точност. Със сигурност участва оксидативният стрес - той задвижва процеси, които блокират клетките, произвеждащи пигмент. Той се приема като основна причина за стареенето, което включва и развитието на различни заболявания. Идеята на приложението на антиоксиданти при витилиго е да предизвикаме спиране на процесите, блокиращи производството на пигмента меланин. Клетките меланоцити не са унищожени, но са стопирани. Те могат да възвърнат функцията си, когато блокираме свободните радикали, довели до спирането й. Това практически е възможно, защото дори при спонтанното развитие на витилиго едни петна изчезват, без да се прилага нищо, а се появяват на друго място.

- Цялостното лечение включва прием на антиоксиданти?

- Да, това е част от системната терапия. Приемат се определени антиоксиданти, каквито са включени в препарата витикс. В него те са комбинирани по такъв начин, за който е доказан ефект при витилиго. Това е основата, но не може да бъде единствено лечение. Иначе, ако въздействаме само локално, няма да има резултат.

Другата част от системната терапия, чрез която въздействаме върху процеса в организма, е приемът на цитокини в ниска доза. Те са в хомеопатична доза и не носят никаква вреда за организма. Прилагат се дълго, по няколко месеца. Това е разработка на лаборатория в Италия, в практиката е, има проучвания, доказващи ефекта, и ще бъдем първата чужда страна, в която ще се използва методът.

- Какви локални средства участват в лечението?

- Те са много важни в зависимост от мястото на проява на витилигото, както и от динамиката на заболяването. Най-важното при старта на лечението е дали заболяването е в динамика - дали продължават да се появяват бели петна, или заболяването е стабилно.

Първото локално въздействие е с ултравиолетови лъчи. Имаме апарат, който предоставя таргетирана ултравиолетова светлина - много концентрирана, с тънък спектър, 311 нанометра. Не осветяваме цялото тяло, а само прицелния участък. Независимо от другите методи, които се прилагат, това е задължително, тъй като клетката, произвеждаща меланин, задължително се нуждае от ултравиолетови лъчи. Те са дозирани и точно изчислени. Това е таргетирана фототерапия, апаратът е “Биоскин”. Подробна информация за тази и останалите терапии има на интернет сайта vitiligoclinic.bg. Разбира се, първо се прави консултация и се определя от кой тип витилиго страда пациентът и коя терапия е подходяща за него.

- Има ли случаи, в които състоянието не се повлиява от изброените методи?

- Терапията на по-високо ниво - при рефрактерно витилиго, което не се повлиява от предишните терапии, включва и лазерно въздействие. Тук вече навлизаме в специфични за нашата клиника методи. Такъв е фракционираният СО-лазер, който съчетан с ултравиолетова светлина, е форма на лечение. Прилагаме го с локални простагландини. В хода на развитието на болестта се унищожават определени важни молекули, между които и простагландините. Този изключително иновативен метод, фракциониран лазер с простагландини - за който мога да кажа, че и аз имам принос във внедряването му, всъщност е таргетно доставяне на медикамент. Тази модерна техника се използва в онкологията - да дадеш лекарството точно там, където е нужно, без да засягаш здрави тъкани.

- Как работи комбинацията?

- С лазера правим милимикронни дупчици в тъканта на плаката, които отварят своеобразни тунелчета - те зарастват за около седмица и външно няма нищо, но за месец имат по-голяма пропускливост. Точно там поставяме простагландина, който прониква дълбоко до мястото на меланоцитите. Простагландинът участва в изграждането на пигмента меланин и чрез тази терапия го даваме директно на клетката. Описаните техники не са експериментални, отдавна са в медицината, а новото е в комбинацията им.

Стигаме и до последната степен в лечението, която предоставят съвсем малко клиники в Европа. Това е автотрансплантацията на меланоцити. Хирургична техника, която в България се прави само в нашата клиника. Взема се повърхностно здрава кожа - най-често от областта на седалището. Отделят се меланоцитите чрез специална техника - в това е всъщност сложността. След това се обработват и се получава суспензия, която се поставя върху засегнатите зони. С 1 кв. см взети клетки се покриват 5 кв. см засегната тъкан. Лесно е и има отличен ефект. Цялата процедура трае около час. Условието е болестта да е стабилна.

- Изброените терапии прилагат ли се и при деца?

- Да, приложими са при всички пациенти.

Вижте страницата на проф. Кадурина на www.kadurina.com

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Д-р Сибила Маринова - МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”: Има нужда от повече подготвени координатори по донорство

5 от 10 реализирани донорски ситуации у нас за 2019 г. са от великотърновската болница Списъкът на хората, за които трансплантацията на орган е единствен шанс за живот у нас, нараства. По последни данни чакащите са 1139. От началото на 2019 година успешно реализираните донорски ситуации в България са 10

Започната навреме, рехабилитацията спестява над 60% от разходите за лечение

Във всички европейски държави терапията на пациенти, прекарали инсулт, продължава от 20 дни до 4 месеца. У нас касата плаща 2 пъти годишно за 7 дни, казва ръководителят на Клиниката по физикална и рехабилитационна - Проф. Илиева, на пациенти с какви заболявания помагат физиотерапията и рехабилитацията

В Плевен спасиха бременна с карцином и първото бебе (Обзор)

Премахване на маточната шийка заедно с тумора в ранна бременност и серклаж за износване на плода се прави за първи път в България След няколко месеца - преждевременно, но с пораснал плод, са направени две операции - секцио и отстраняване на матката с лимфна дисекция Млада бременна жена и първото ѝ бебе бяха спасени навръх Голяма Богородица

Д-р Надка Карафезиева: Без сладки, млечни, мазни храни и месо при стомашно-чревна инфекция

- Д-р Карафезиева, какви вируси ни разболяват това лято? Има ли нещо нетипично по отношение на инфекциите тази година? - По принцип лятото е сезонът, в който въздушно-капковите инфекции продължават да бъдат актуални. Характерни са за местата с много хора, където има влага. Плажът и басейните са едно естествено място за предаване на инфекции.

Хвани вълната на лятото. Стартирай лечение в Он клиник и вземи подарък: безплатен преглед

Забрави за проблема с ХЕМОРОИДИТЕ - бързо, eфективно и без операция В ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ премахват хемороиди и фисури без операция и без болка Учените съставиха типичен портрет на пациента с диагноза „хемороиди” • Той най-често е на възраст 30-50 години като съотношението с другите възрастови групи е 3:1.

Откриха мутации на вируса на морбили

Доказана е при пациент от София, ще носи българско име Смятат болестта за една от най-заразните, епидемията у нас утихва Вирус на първата среща. Така образно наричат специалистите вируса на морбили (дребната шарка). Причината е, че той се предава много лесно по въздушно-капков път и няма нужда човек да е в интензивен контакт с някой болен

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Уникално: изградиха с 11 стента нов 20 см кръвоносен съд в мозъчна аневризма

Екипът Хенкес - Сираков помогна в София и на втори пациент с гигантско разширение на мозъчен съд. Когато тръгват по лекари заради уж банално главоболие, което обаче се държи твърде своенравно, мъж на 54 г. и жена на 61 г. не знаят, че им предстои да влязат в медицинските новини. Те бяха спасени с безпрецедентни за България техники за лечение на

При консервиране на месо през лятото бурканите да се варят 2 пъти

След бума на африканска чума рискът от ботулизъм заради неправилно съхранение на месото е голям, предупреждават вирусолозите Вирусът на африканска чума по свинете не е опасен за хората, консумацията на заразено месо - също, успокоиха институциите още в началото, когато пламна епидемията. Ситуацията обаче поражда необходимост здравите прасета

Истмоцеле - новооткрит проблем след секцио

Това вдлъбване и изтъняване на матката създава трудности при следващо зачеване Последните 2-3 г. на всички европейски и световни научни форуми по АГ се коментира активно състояние на матката, което възниква след оперативно раждане. При малък процент от жените се установява вдлъбване и изтъняване по предната стена на матката в долната ѝ част (т.

Германски топневрорентгенолог ще оперира в УМБАЛ “Иван Рилски”

Проф. Ханс Хенкес - неврорентгенолог в топ 3 на най-добрите в света, пристига в София на 15 август. Заедно с единствения у нас сертифициран неврорентгенолог доц. Станимир Сираков от УМБАЛ “Св. Иван Рилски” ще извърши две сложни операции на български пациенти с гигантски мозъчни аневризми. Случаите, които проф. Хeнкес и доц.

Какви вируси ни атакуват през лятото?

Не създават само стомашни дискомфорти, могат да доведат и до усложнения По-голяма част от лятото вече отмина, но летните отпуски и времето, прекарвано навън, чак до късните часове на вечерта са в разгара си. В разгара си обаче са и не малка част от летните вируси, които не само могат да провалят дългоочакваната почивка,

Хемороидите - древен проблем с модерно решение

В ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ премахват хемороиди и фисури без операция и без болка Учените съставиха типичен портрет на пациента с диагноза „хемороиди” • Той най-често е на възраст 30-50 години като съотношението с другите възрастови групи е 3:1. • Начин на живот – седящ, премествайки се от офисния стол в автомобила, а оттам – във фотьойла пред телевизора.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber