Проф. Кадурина: В терапията на витилиго прилагаме и автотрансплантация на меланоцити

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5452108 Проф. Кадурина: В терапията на витилиго прилагаме и автотрансплантация на меланоцити Проф. Кадурина: В терапията на витилиго прилагаме и автотрансплантация на меланоцити www.24chasa.bg
Проф. Мирослава Кадурина
Проф. Мирослава Кадурина

Първата специализирана клиника у нас "Витилиго клиник" предлага най-модерните терапии, казва нейният ръководител проф. Мирослава Кадурина

- Проф. Кадурина, каква е идеята за създаването на “Витилиго клиник”?

- Това е университетска клиника, първата за лечение на витилиго у нас. Базирана е в клиника “Евродерма”, където работят водещи специалисти по дерматология. Работи по проект на университета “Маркони” в Рим, Италия, където защитих научна теза по темата и станах професор към университета през септември 2015 г. Повече информация за университета може да се види на www.csrmr.unimarconi.it.

Част съм от научния отдел, който работи по нови подходи в лечението на витилиго. Затова заедно с ръководителя на катедрата проф. Торело Лоти решихме да направим такава клиника в България. Тя вече е факт, а проектът е международен и предстои откриването на такива клиники в Австрия, Хърватия и др. Целта е да предоставяме всички иновативни терапии, които се прилагат в лечението на витилиго в развитите страни.

- Какво представлява заболяването витилиго?

- То е социалнозначимо заболяване, тъй като влошава в сериозна степен качеството на живота. Засяга между 1 и 2% от населението. Изявата на заболяването е предимно кожна, макар да се прокрадват идеи, че е системно заболяване, както всички останали в дерматологията. Това е нова тенденция в дерматологията - няма изолирано кожно заболяване, а то винаги е резултат от някакъв процес в организма. При витилиго може да има бели участъци и по миглите, веждите, косата освен по кожата. Изявата е по кожата и кожните придатъци, но процесът, който води до тези последици, в голямата си част е системен. Той не е само локален, в кожата.

На тези принципи се базира и подходът във “Витилиго клиник”. Досега пациентите получаваха най-често отговора: “Това е козметичен проблем, трябва да свикнете с него”. Като не виждаш идея и перспектива за справяне с проблема, това допълнително влошава качеството на живота. Тъй като проф. Торело Лоти е един от най-големите специалисти в областта на витилигото в света, решихме да започнем този проект в рамките на университета. След това защитих публично тезата за новите терапии на заболяването, които предоставя и “Витилиго клиник” - България. Всички съвременни достижения в медицината са включени в тази комплексна терапия. Проф. Лоти е консултант на клиниката, през юни например ще консултира пациенти тук.

- Къде се корени заболяването?

- Никой не може да каже причините за витилигото със 100% точност. Със сигурност участва оксидативният стрес - той задвижва процеси, които блокират клетките, произвеждащи пигмент. Той се приема като основна причина за стареенето, което включва и развитието на различни заболявания. Идеята на приложението на антиоксиданти при витилиго е да предизвикаме спиране на процесите, блокиращи производството на пигмента меланин. Клетките меланоцити не са унищожени, но са стопирани. Те могат да възвърнат функцията си, когато блокираме свободните радикали, довели до спирането й. Това практически е възможно, защото дори при спонтанното развитие на витилиго едни петна изчезват, без да се прилага нищо, а се появяват на друго място.

- Цялостното лечение включва прием на антиоксиданти?

- Да, това е част от системната терапия. Приемат се определени антиоксиданти, каквито са включени в препарата витикс. В него те са комбинирани по такъв начин, за който е доказан ефект при витилиго. Това е основата, но не може да бъде единствено лечение. Иначе, ако въздействаме само локално, няма да има резултат.

Другата част от системната терапия, чрез която въздействаме върху процеса в организма, е приемът на цитокини в ниска доза. Те са в хомеопатична доза и не носят никаква вреда за организма. Прилагат се дълго, по няколко месеца. Това е разработка на лаборатория в Италия, в практиката е, има проучвания, доказващи ефекта, и ще бъдем първата чужда страна, в която ще се използва методът.

- Какви локални средства участват в лечението?

- Те са много важни в зависимост от мястото на проява на витилигото, както и от динамиката на заболяването. Най-важното при старта на лечението е дали заболяването е в динамика - дали продължават да се появяват бели петна, или заболяването е стабилно.

Първото локално въздействие е с ултравиолетови лъчи. Имаме апарат, който предоставя таргетирана ултравиолетова светлина - много концентрирана, с тънък спектър, 311 нанометра. Не осветяваме цялото тяло, а само прицелния участък. Независимо от другите методи, които се прилагат, това е задължително, тъй като клетката, произвеждаща меланин, задължително се нуждае от ултравиолетови лъчи. Те са дозирани и точно изчислени. Това е таргетирана фототерапия, апаратът е “Биоскин”. Подробна информация за тази и останалите терапии има на интернет сайта vitiligoclinic.bg. Разбира се, първо се прави консултация и се определя от кой тип витилиго страда пациентът и коя терапия е подходяща за него.

- Има ли случаи, в които състоянието не се повлиява от изброените методи?

- Терапията на по-високо ниво - при рефрактерно витилиго, което не се повлиява от предишните терапии, включва и лазерно въздействие. Тук вече навлизаме в специфични за нашата клиника методи. Такъв е фракционираният СО-лазер, който съчетан с ултравиолетова светлина, е форма на лечение. Прилагаме го с локални простагландини. В хода на развитието на болестта се унищожават определени важни молекули, между които и простагландините. Този изключително иновативен метод, фракциониран лазер с простагландини - за който мога да кажа, че и аз имам принос във внедряването му, всъщност е таргетно доставяне на медикамент. Тази модерна техника се използва в онкологията - да дадеш лекарството точно там, където е нужно, без да засягаш здрави тъкани.

- Как работи комбинацията?

- С лазера правим милимикронни дупчици в тъканта на плаката, които отварят своеобразни тунелчета - те зарастват за около седмица и външно няма нищо, но за месец имат по-голяма пропускливост. Точно там поставяме простагландина, който прониква дълбоко до мястото на меланоцитите. Простагландинът участва в изграждането на пигмента меланин и чрез тази терапия го даваме директно на клетката. Описаните техники не са експериментални, отдавна са в медицината, а новото е в комбинацията им.

Стигаме и до последната степен в лечението, която предоставят съвсем малко клиники в Европа. Това е автотрансплантацията на меланоцити. Хирургична техника, която в България се прави само в нашата клиника. Взема се повърхностно здрава кожа - най-често от областта на седалището. Отделят се меланоцитите чрез специална техника - в това е всъщност сложността. След това се обработват и се получава суспензия, която се поставя върху засегнатите зони. С 1 кв. см взети клетки се покриват 5 кв. см засегната тъкан. Лесно е и има отличен ефект. Цялата процедура трае около час. Условието е болестта да е стабилна.

- Изброените терапии прилагат ли се и при деца?

- Да, приложими са при всички пациенти.

Вижте страницата на проф. Кадурина на www.kadurina.com

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

15 януари 2020 г.: хората са покрили лицето си с хирургически маски по време на протест заради липса на мерки за справяне с тежкото замърсяване на въздуха в Тузла, Босна и Херцеговина.

Мръсният въздух руши дори костите, ставаме по-чупливи

Костите са най-здрави около 30-те, после развитието е обратно.  Остеопорозата засяга милиони хора по света и някои от основните рискови фактори като остаряване не е възможно да се променят. Но все по-решително в процеса на отслабване на костите се намесват теоретично предотвратими, а на практика трудни за избягване условия

Новият опасен коронавирус бързо излиза извън Китай

Новият опасен коронавирус бързо излиза извън Китай

Пореден случай на предхвърляне на животински коронавирус към човека. Смята се, че източник на 2019-nCoVса морски животни. Расте страхът от трансграничното разпространение на новия коронавирус, идентифициран в китайския град Ухан, който разболя десетки и уби един пациент, повали човек в Тайланд, а вече го докладва и Япония, съобщи Си Ен Ен

Д-р Емануил Найденов: Докосвам се до мозъка, но това ми дава само част от смисъла, заради който избрах медицината

Д-р Емануил Найденов: Докосвам се до мозъка, но това ми дава само част от смисъла, заради който избрах медицината

Така малко късно се породи интересът ми към психологията - вероятно тя изучава свързващото звено на осъзнатата материя. Не ме привлича “на баницата мекото” – и в операционната, и в живота. Заради кауза участвах в “Сървайвър”, казва неврохирургът от университетската болница "Св. Иван Рилски" д-р Емануил Найденов. Роден е в Силистра през 1977 г

Проф. Тодор Кантарджиев

Тежък грип вече в 5 града

Грипът разширява териториалните си граници и разнообразието на вирусите, както и възрастовия диапазон на болните. Освен в столицата и Бургас, откъдето бяха съобщени първите случаи с тежко протичане, вече има приети за болнично лечение и в Русе, Сливен и Смолян. В националната референтна лаборатория по грип са потвърдени случаи на пациенти с двата

Зам. главен лекар на болница „Чорлу Ватан“ д-р Мустафа Йондер Долап, специалист по обща хирургия.

Д-р Мустафа Йондер Долап: Лечението на затлъстяване е дълго пътуване към оздравяването

Затлъстяването е един от най-сериозните здравословни проблеми на нашето време, което е в основата и на редица тежки заболявания: рак на хранопровода, дебелото черво, гърдата, бъбреците и панкреаса. Д-р Мустафа Йондер Долап, заместник-главен лекар на доказано успешната болница „Чорлу Ватан“ в град Чорлу, Турция, дава препоръки от своята практика

Ето 50-те най-четени текста за годината в рубриката "Докторе, кажи"

Ето 50-те най-четени текста за годината в рубриката "Докторе, кажи"

1 Ученичката от Враца не е починала от респираторен вирус Любомира Николаева 484460 2 Доц. Сотир Марчев: Формулата на здравословното хранене е: Средиземноморска диета плюс пълноценни млечни продукти минус алкохол Любомира Николаева 304916 3 Български учени разгадаха нова коварна фамилна болест Любомира Николаева 220148 4 Проф

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

И без специален уред може да се направи инхалация - като покрием с кърпа главата си над съд с лечебна отвара.

Гърлото боли най-много сутрин, кои лекове не оспорва медицината

За пресипнал или изчезнал глас също има домашни средства, но терапията е различна. Ако тези дни ви боли гърлото или имате спомен за такъв минал епизод, знаете, че положението е най-лошо сутрин. Главната причина е, че нощем лигавицата изсъхва повече, отколкото през деня, когато дори нищо да не пием и ядем, най-малкото преглъщаме повече

Най-скъпото лекарство в света може да се подарява чрез лотария

Най-скъпото лекарство в света може да се подарява чрез лотария

Най-скъпото лекарство в света да се дава на деца безплатно чрез лотария в държавите, в които още не е получило търговско разпространение, обмисля компанията производител, съобщи “Индипендънт”. Пациентските сдружения обаче са загрижени, че подбирането на “късметлии” не е най-добрият начин. Медикаментът е за гръбначна мускулна атрофия - рядко

Ако се будите често нощем, мозъкът ви може да е в беда

Ако се будите често нощем, мозъкът ви може да е в беда

ЛЮБОМИРА НИКОЛАЕВА Университетът в Илинойс, САЩ, установи, че протеините, свързани с болестта на Алцхаймер, са най-много при хората, които страдат от дихателни нарушения по време на сън. Тези белтъци се смятат за биомаркери на заболяването - наличието им говори за започнали промени в мозъка. Алцхаймер е най-често срещаният вид деменция и

СНИМКА: PIXABAY

Има връзка между липсата на физическа активност и повишения риск от рак на простатата

Ракът на простатата е вторият най-често срещан вид рак сред мъжете в целия свят, особено след 50-годишна възраст. Въпреки големия брой на хората, които той ежегодно засяга - над 1 млн., специалистите все още нямат достатъчно познания за рисковите фактори, които могат да играят роля в развитието му. С тази задача се заема преди време екип

Д-р Яна Колева

Д-р Яна Колева: Яжте червени плодове и зеленчуци срещу рак на дебелото черво

За първи път от 20 г. двама млади лекари са защитили специалност и са останали в отделението, казва шефът на гастроентерологията във Велико Търново Д-р Яна Колева е началник на отделението по гастроентерология към МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” от 2012 г. В момента в него работят четирима специалисти по гастроентерология

ИЛЮСТРАЦИЯ: biolife4d

Медицинските пробиви на 2019-а: битка с нелечимото и обратно летоброене

Биотехнологиите и 3D принтирането променят начините за диагноза и терапиите на най-тежките болести. Един от големите медицински пробиви на 2019 г. е първото човешко сърце, създадено с 3D печат. Базирана в Илинойс, САЩ, високотехнологична компания използва специализиран биопринтер, който с наслояване на клетки създаде работещ орган.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber