По-строги мерки заради COVID-19 в област Търговище

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10743141 По-строги мерки заради COVID-19 в област Търговище По-строги мерки заради COVID-19 в област Търговище www.24chasa.bg
Областният кризисен щаб в Търговище заседава.
Снимка: Пресцентър на областната управа в Търговище
Областният кризисен щаб в Търговище заседава. Снимка: Пресцентър на областната управа в Търговище

По-строг контрол при извършване на проверките, свързани със спазването на противоепидемичните мерки и ограничаване на децата при контактите по между си, препоръча Областният кризисен щаб в Търговище, който заседава спешно днес.

Това се налага заради повишаване на броя на положителните случаи на заболяването в национален план и очакван ръст на заболели и в област Търговище. 

Главният секретар на РЗИ д-р Марин Йовов представи данни за актуалната епидемиологична обстановка за региона. Статистиката показва, че все още се задържа на задоволително ниво броя на заболели в областта, но в близките дни и седмици се очаква тяхното повишаване.
От сдружението на личните лекари в областта поеха ангажимент да се създаде организация по общини и в малките населени места, чрез личните лекари, ако има желаещи за ваксини, които са трудно подвижни или не са в състояние да отидат до кабинетите, мобилните екипи на РЗИ да извършат имунизация. 

От своя страна ръководителите на трите много профилни болници за лечение в област Търговище коментираха моментното състояние на болничните заведения, като заявиха за пореден път, че основният проблем си остава липсата на медицински персонал, но в този сезон другият голям проблем са сметките за ток и газ. За момента болничните легла са запълнени почти на наполовина, интензивните също – 5 заети при наличие на 12 легла за лечение на пациенти с усложнения.

Директорът на РЗОК - Търговище съобщи, че към момента всички договорени суми за болнична и доболнична помощ са заплатени.

Представителите на общините споделиха, че във връзка с влошената епидемична обстановка провеждането на масови културни и обществени прояви в реално време са сведени до минимум или се отлагат по преценка на съответните организатори. Прие се в срок до 02.02.2022 г. кметовете да предоставят предложения какви реални мерки биха могли да се въведат на местно ниво при повишаване на заболеваемостта в дадена община.

Елка Станчева, началник на РУО –Търговище, обяви, че към момента има 71 болни ученици с COVID 19 и още близо 1300 с грипоподобни симптоми, което прави близо 18 процента от всички учащи. Карантинираните паралелки са 18 от общо 535.

Присъстващите изразиха безпокойството си, че предстоят непресъствени дни за децата и заболеваемостта сред тях има опасност рязко да се повиши и се обединиха около това да се засилят проверките на обществени места, на места за обществено хранене и др. От щаба призовават всички родители да ограничават децата си от присъствие на масови събирания в големи компании и да спазват стриктно противоепидемичните мерки, където е нужно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Акад. проф. д-р Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ 
Снимка: БАН

Ръст на случаите на урологични тумори

Болница "Шейново" СНИМКА: Архив

"Шейново" купува апарат за 4D ултразвукова диагностика

Доц. д-р Венцислава Пенчева
СНИМКА: МЗ

Доц. Пенчева: Наесен трябва да сме готови за нова вълна от COVID

При съмнение за разпространение на шарката у нас, пробите се изпращат в НЦЗПБ по определен начин.
Снимка: Пиксабей

Вижте инструкции за диагностициране на маймунската шарка у нас

Графика: Национален център по заразни и паразитни болести

Цялата страна е в зелена зона по заболеваемост от коронавирус

Проф. д-р Христо Шивачев

На 4 юни възобновяват Националната програма "Детско здраве"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave