Как да различим: COVID глас или банален ларингит (Графика)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10696049 Как да различим: COVID глас или банален ларингит (Графика) Как да различим: COVID глас или банален ларингит (Графика) www.24chasa.bg
Как да различим: COVID глас или банален ларингит (Графика)

Симптомите съвпадат напълно, дори лекари не се произнасят категорично без изследване

След COVID диабет, COVID мозъчна мъгла, COVID пръсти и още десетки специфични прояви на “стари” заболявания и симптоми идва и феноменът COVID глас - ларингит като част от новата коронавирусна инфекция. За него първи заговориха лекарите във Великобритания, където инвазията на мутиралите варианти на вируса започна по-отдавна. В същото време дрезгавият глас (дисфония) и загубата му изобщо (афония) са чест

симптом при всички

инфекции на горните

дихателни пътища,

по-рядко на други заболявания или в резултат на притискане от образувания в областта на ларинкса.

Данните от милиони участници в приложението ZOE COVID Symptom Study показват, че дрезгавият глас може да е чест симптом на COVID. (Вижте в инфографиката обобщена информация от споделянията.) Приложението за смартфон беше създадено като находчив инструмент заразените да се включат доброволно в “картографирането” на оплакванията и разширяване на възможностите за изучаване на вируса в движение по всички възможни начини.

Според статистическата обработка на профила на доброволците вероятността за класическа дрезгавина или загуба на глас се увеличава с възрастта. По изключение е единствено оплакване. При възрастни най-често се комбинира с главоболие и смазваща умора. При децата - пак по британски данни - има

особеност, която

досега е свързвана

с парагрипни вируси

- промяната в гласа може да се изяви с нещо подобно на симптомите на круп. Всъщност се определя като псевдокруп и според сегашните клинични наблюдения често върви в пакет с висока температура, силна отпадналост и мускулни болки.

Интервю по темата четете утре в съботните страници на вестник "24 часа" за здраве “Сила за живот”.

В авторитетния “Бритиш медикъл джърнъл” се появиха и първите публикации за нетипично дълго задържане на COVID гласа. “Трябва да направим повече, за да разберем хроничните вокални симптоми, пишат авторите - говорител и двама лекари, които имат личен опит. При тях оплакването продължава 10+ месеца.

Преди COVID

никой не е имал

проблеми с гласа,

а сега “това функционално увреждане влияе на способността да общуваме ефективно с пациенти, колеги и студенти по медицина”. Лекарите пациенти смятат, че е нужно повече да се говори по темата. Те са проучвали и групи в социалните медии на хора с подобен проблем и установяват, че той е чест, но остава на втори план на фона на много тежките усложнения от инфекцията. Изтъкват необходимост от популяризиране на опита с COVID глас, тъй като

вокалните проблеми

са очевидна част

от мултисистемно

разстройство

Според европейското епидемиологично проучване 26,8% от случаите на COVID протичат с дисфония в една или друга комбинация.

Няма никаква възможност обаче само по симптомите да се каже дали дрезгавият глас е част от проявите на новата коронавирусна инфекция, или е резултат от банално възпаление на гласните връзки или на зоната непосредствено под тях. Потвърждението или отхвърлянето зависи от изследване.

Лекар: Омикрон започва със забележима изява - сухота и жестоко драскане в гърло, несравнимо с гъделичкането от настинка

Има все повече доказателства, че омикрон се представя повече като настинка, отколкото предишните варианти. А за някои от болните един от първите потенциални симптоми е дрезгав или слаб глас, което означава, че е възможно, преди да почувствате омикрон, да го “чуете”, пише “Метро” в разгара на вълната от новия вариант.

Докато превъплъщението на вируса се разпространява бързо в света, се трупат все повече данни за по-леко протичана със симптоми, подобни на настинка. Експертите уточняват, че издайническите признаци могат да съвпадат с цялата палитра на зимните простуди - от хрема и главоболие до болки в тялото и нощни изпотявания. Другите по-чести симптоми са драскане в гърлото, кихане, болки в кръста и умора - хората описват, че се чувстват като премазани.

Американски лекари, които натрупаха повече опит с новия вариант, също обръщат внимание на различната в сравнение с преди симптоматика. “Често инфекцията започва със сухота и драскане в гърлото, което причинява остра болка при преглъщане. Това е много забележим симптом. Не е като леко гъделичкане. Пациентите казват, че чувстват гърлото си буквално като одрано”, показва практиката на д-р Хорхе Морено, асистент в Медицинския факултет в Йейл.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Слънцезащитната козметика пречи ли да имам добро ниво на витамин D?

Слънцезащитната козметика пречи ли да имам добро ниво на витамин D?

Пациенти отделят вируса на маймунската шарка по-дълго от очакваното

Пациенти отделят вируса на маймунската шарка по-дълго от очакваното

СНИМКА: РОЙТЕРС

Белият дроб на 54% страда 1 г. след COVID, а 4% дори го карали леко

СНИМКА: РОЙТЕРС

Черна гъбичка отваря 12 см кухини в белия дроб след COVID

Откриха връзка между променливото кръвно, депресията и тревожността

Откриха връзка между променливото кръвно, депресията и тревожността

СНИМКА: CDC

Маймунската шарка - неочакван ефект от ликвидирането на едрата шарка?

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave