COVID пакети ще покриват лечението с хапчета срещу коронавируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10691019 COVID пакети ще покриват лечението с хапчета срещу коронавируса COVID пакети ще покриват лечението с хапчета срещу коронавируса www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay
СНИМКА: pixabay

До дни се очаква страната ни да получи първите количества от хапчетата на "Мерк" и "Пфайзер" за лечение на Ковид-19, съобщиха от здравното министерство.

Препаратите, които се използват в първите дни от заразяването, ще се покриват от държавата в т.нар ковид пакети. Фирмите производители ще ги отпускат на квотен принцип и България ще вземе целите количества, определени за страната ни на тази етап. В първата доставка се очаква да получим общо 30 000 опаковки от двете фармацевтични компании. Новите хапчета ще се отпускат по преценка на лекуващия лекар с електронна рецепта.

Дежурните в общинския ковид център към ДКЦ 2 в Пловдив усещат ежедневно натоварването от новата ковид вълна.

Болните са повече, като цяло тенденцията е да са с по-леко боледуване. Идват с цел да им се предпишат лекарства, а лекарства се предписват по лекарско предписание, а не просто защото има безплатни лекарства да им изпишем всичките, казва д-р Николай Петков, общински ковид център, ДКЦ2.

С доставката на хапчетата за лечение на ковид, се очаква натискът от пациенти, които настояват да получат скъпите медикаменти, да се увеличи. И това ще се случи до дни.

Договорите са подписани, процедурата за доставката е завършена и се надявам специално за "Пфайзер" препаратът буквално да съкратим максимално сроковете за доставка, буквално след 4-5 дни да ги имаме в България. Някои от лекарствата ги взимаме по съкратена процедура, защото нормално би следвало да очакваме тяхното одобрение от ЕМА. Но ние използваме една възможност да ги договаряме на национално равнище, защото нямаме друг начин, ако чакаме ЕМА да ги одобри, отиваме към лятото вероятно, каза доц. Георги Йорданов зам.-министър на здравеопазването.

Медикаментите ще се отпускат с електронна рецепта, от съответните ковид зони или личния лекар. Повечето джипита обаче отказват да работят с ковид пакетите, тъй като министерството не им отпуска допълнителни средства за лечението на пациенти с коронавирус.

Това дава вече основание на колегите да не се занимаваме с ковид болни, напълно допустимо е към момента един семеен лекар, който му се е обадил човек с такива оплаквания или е дошъл при него в кабинета, да каже излизай от кабинета и си отивай в ковид зоната, каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

А в ковид зоните очакват точни указания на кои пациенти ще се предписват хапчетата за лечение на коронавируса.

Ще бъдат изписвани на болни, които имат нужда, а не че на някой му се полага, защото повечето болни идват тука, защото има се полага. Не, нищо не им се полага, всичко е по лекарско предписание, каза д-р Николай Петков, общински ковид център, ДКЦ2.

В първите 2-3 максимум 4 дни се приемат, те няма да решат този генерален проблем, който е с общата защита на хората и предпазването от Ковид-9, защото тези лекарства не могат да се използват масово, каза проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

В държавите, в които вече се използва, хапчето на "Мерк" се прилага при пълнолетни с начални симптоми на Ковид-19, които са в най-висок риск от хоспитализация, включително и такива, които имат наднорменото тегло и сърдечни заболявания. А хапчето на "Пфайзер" се прилага при пациенти над 12-годишна възраст и ранни симптоми, за които също има риск да бъдат приети в болница.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Симптомите на маймунска шарка са треска, характерен обрив и подути лимфни възли. СЗО подчертава, че е важно да бъде разграничена от други заболявания като варицела, морбили и бактериални кожни инфекции.

Нова руска хибридка: Шарката е от Нигерия, в която има 4 US биолаборатории

Симптомите на маймунска шарка са треска, характерен обрив и подути лимфни възли. СЗО подчертава, че е важно да бъде разграничена от други заболявания като варицела, морбили и бактериални кожни инфекции.

СЗО: 3 мерки, за ограничаване на маймунската шарка, ваксините са малко

Маймунската шарка от 4 години може би е в Обединеното кралство (Инфографика)

Маймунската шарка от 4 години може би е в Обединеното кралство (Инфографика)

проф. Емил Паскалев, Началник на Клиниката по нефрология и трансплантация, УМБАЛ „Александровска“

13% от българите са с хронично бъбречно заболяване

Част от новия център в Казанлък

Нов център за телемедицина заработи в Казанлък

Болница "Шейново" СНИМКА: Архив

"Шейново" купува апарат за 4D ултразвукова диагностика

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave