Д-р Валери Нецов: Новият живот не се влияе от пандемията

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10680842 Д-р Валери Нецов: Новият живот не се влияе от пандемията Д-р Валери Нецов: Новият живот не се влияе от пандемията www.24chasa.bg
Д-р Валери Нецов, началник на АГ отделението в УМБАЛ „Софиямед“
Д-р Валери Нецов, началник на АГ отделението в УМБАЛ „Софиямед“

Раждането на живота е това, което ти дава стимул да продължаваш да работиш и да си оптимист, казва началникът на АГ отделението в УМБАЛ „Софиямед“

-Д-р Нецов, днес вашите колеги от цялата страна, както и вие, празнувате Деня на родилната помощ. Как вашият екип в УМБАЛ „Софиямед“ ще отбележи празника?

- Бабинден е етнически празник, произлиза и се празнува от езически времена. В провинцията, по селата и малките градчета неговото празнуване е изключително романтично и интересно. Когато започвах работа преди 40 г. на Бабинден идваше файтон, който взимаше нашия шеф на гинекологичното отделение и го караше в центъра на града, където имаше чешма. Там стари баби се събираха, даваха му кърпа и сапун, той измиваше ритуално ръцете си-това е много стара традиция. След това се правеше празник в самото родилно отделение, пак се извършваше ритуала по миене на ръце, чиято цел е да се измие лошото, чистото да остане, с кърпата да се изтрие всичко лошо.

В днешни времена празникът се отбелязва по подобен начин – измиват се ръцете първо на най-опитния акушер-гинеколог и акушерка, събира се целият екип на отделението. Нашето тържество е днес на обяд, ритуалът ще се извърши по старшинство. В този ден дори имаме изпит-колоквиум на специализантите в Отделението. За нас това е най-големият празник, по-голям от Деня на здравето.

На всички колеги пожелавам здраве- започваме да го ценим когато имаме проблем, да нямаме усложнения, да нямаме тежки заболявания и колкото бебета се родят, толкова бебета и майки да се изпишат здрави.

Повечето лечебни заведения в страната отчетоха бейби бум през 2021г. Според вас тази тенденция ще се задържи ли и през 2022 г. и на пандемията ли се дължи тя?

- Тази година в нашата болница също имаме увеличение на родените деца с над 22%. Това се дължи не толкова на пандемията, а на това, че работим още по-добре, имаме по-голяма популярност в София и въпреки голямата конкуренция в столицата ние имаме авторитет сред лечебните завения с родилни и неонатологични отделения. Така както след Голямата чума, която продължава близо 3 години и населението на Европа е намаляло с 30%, идва просвещението, ренесансът -тогава се ражда голямата култура, музика, изкуство, голямата философия, така се надявам след тази пандемия да „израсне“ нещо голямо.

Пандемията постави вас лекарите и медицинския персонал през изключително предизвикателна година, как се справихте?

- Пандемията наистина постави целия ни медицински персонал в особено положение. Преживяхме това дори на собствен гръб, тъй като ние бяхме лечебното заведение с първи положителен пациент, което беше изцяло поставено под карантина за около 9 дни. За тези 2 години обаче не сме имали клъстър на заболели колеги в Отделението – разпространение на заболели в структурата ни няма.

Всички жени, които се приемат за раждане или лечение влизат с бърз антигенен тест, направен максимум 48 часа преди приема. Слава Богу нямаме родилка, която да е била в тежко състояние, което да наложи да бъде транспортирана за раждане в друго лечебно заведение поради заболяване от ковид. Имали сме изолирани случай на заболели колеги, но не и заразени колеги вътре в самото отделение, което смятам е голям успех за нас, дължащ се на упражнения контрол. Когато бяхме в изолация в началото на пандемията-тогава се родиха 5 бебета, осъзнахме истински чудото на живота. Раждането на тези деца тогава ни даде оптимизъм и смелост да преживеем тези дни, в които почти нямаше информация за новия вирус. Тогава изградихме една специална връзка както с родилките и техните бебета, така и с екипа, с който бяхме. Новият живот ни помогна да преодолеем онзи стресов момент. Майките също го помнят и днес когато идват в болницата за консултации споделят за него, но с позитивни чувства.

Няма друга специалност в медицината, в която да се ражда живот. Това е много оптимистично, приятно, каквото ще да става -въпреки тежките случай, които имаме предимно при гинекологичните операции, раждането на живота е това, което ти дава стимул да продължаваш да работиш и да си оптимист.

- Какво ще пожелаете на бременните или планиращите бременност дами в това толкова предизвикателно време, в което всички ние живеем?

- Желая им да са здрави и да се ваксинират, защото ние загубихме бебета, които можеше да се родят. Загубихме близнаци, на бременна, която се зарази от ковид, а толкова много се радвахме на тази жена и нейната бременност, тъй като тя има преди нея 2 дечица. Пожелавам на планиращите бременност и на бременните да се ваксинират без страх. Това е и мнението на Световната здравна организация, всички АГ специалисти в цял свят препоръчват това.

В духа на днешния празник, какво най- много обичате в своята работа?

- Ражда се живот, виждаш майките щастливи, че си отиват с бебета. След години разни хора те спират и казват на децата си „това е човекът, благодарение на който се появи на бял свят, той първи те пипна“. Това е прекрасно. Другото, което обичам в професията е, че нищо не се повтаря. Например в гинекологията се прави операция и нито една не е като предишната. Винаги може да се направи нещо ново, всеки човек е различен и това е много интересно, и този процес не свършва. Интересно е да правиш нещо „ново“ всеки ден и винаги в полза на  жената. Скоро оперирах дама, от която извадихме 47 миоми, на мен лично не ми се беше случвало подобно нещо.

Д-р Валери Нецов завършва МА, гр. София през 1982г. Взима специалност по акушерство и гинекология в МА – София през 1986г. От 1982г. до 1986г. работи по разпределение в Районна болница в гр. Бяла. От 1986г. до 1991г. работи в I АГ болница – Тина Киркова – гр. София, а по-късно във II АГ болница – Шейново – гр. София. Началник на отделението по Акушерство и гинекология в УМБАЛ "Софиямед" е от създаването на болницата.

Д-р Валери Нецов е един от основателите на Българската асоциация по гинекологична ендоскопия (БАГЕ) и член на Управителния й съвет. Той е и член на Управителния съвет на Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

СНИМКА: РОЙТЕРС

Белият дроб на 54% страда 1 г. след COVID, а 4% дори го карали леко

СНИМКА: РОЙТЕРС

Черна гъбичка отваря 12 см кухини в белия дроб след COVID

Откриха връзка между променливото кръвно, депресията и тревожността

Откриха връзка между променливото кръвно, депресията и тревожността

COVID-19 при някои действа подмолно – изписваме човека здрав, след 2 - 4 месеца идва без дъх

COVID-19 при някои действа подмолно – изписваме човека здрав, след 2 - 4 месеца идва без дъх

СНИМКА: CDC

Маймунската шарка - неочакван ефект от ликвидирането на едрата шарка?

До 70 г. мозъкът трудно се хваща на фалшиви новини и измами

До 70 г. мозъкът трудно се хваща на фалшиви новини и измами

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave