ЕК забрани титановия диоксид като добавка в храните

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10646679 ЕК забрани титановия диоксид като добавка в храните ЕК забрани титановия диоксид като добавка в храните www.24chasa.bg
Е 171 се добавя в печивата, за да им предаде бял цвят. Снимка: Архив
Е 171 се добавя в печивата, за да им предаде бял цвят. Снимка: Архив

Европейската комисия забрани употребата на титановия диоксид, по известен като Е 171, в храните. Забраната ще се прилага след преходен период от 6 месеца, което означава, че от лятото той не трябва повече да се слага в хранителните продукти, съобщи БНР.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду подчертава, че той не може повече да се смята за безопасен за здравето. Страните членки единодушно подкрепиха предложението на Комисията, което бе направено през есента. То се основава на научното становище на Европейската агенция за безопасност на храните.
Е 171 се добавя, за да придаде бял цвят на много храни - от печива и сандвичи до супи, сосове, дресинги и хранителни добавки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Вижте кои са 5-те най-често срещани симптоми на Омикрон след ваксина

СНИМКА: Pixabay

Край на пандемията след Омикрон?

Дядо и внучка
Снимка: Пиксабей

Внучките на мъже, пропушили преди пубертета, са по-дебели

Тези симптоми могат да са сигнал за рак на дебелото черво

Тези симптоми могат да са сигнал за рак на дебелото черво

COVID-19.

10 000 българи пият белина срещу COVID-19

В Сливен и Нова Загора учениците от 1 до 4 клас продължават присъственото си обучение

В Сливен и Нова Загора учениците от 1 до 4 клас продължават присъственото си обучение

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber