Съхрани бъбрека! Съхрани живота!

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10447917 Съхрани бъбрека! Съхрани живота! Съхрани бъбрека! Съхрани живота! www.24chasa.bg
Д-р Александра Трайковскa
Д-р Александра Трайковскa

Нарушеното функциониране на бъбреците води до дисфункция на сърцетопредупреждава д-р Трайковска

Д-р Александра Трайковскa е специалист по Ендокринология и болести на обмяната, със защитен дисертационен труд - МУ София.  Част от екипа на МЦ „Аргомедика“ и МЦ „Диабет“. Участва в множество национални, европейски конгреси и обучителни курсове по специалността.

- Д-р Трайковска, защо бъбрекът е толкова важен за живота?

- Бъбрекът е ключов орган в поддържането на физиологичните процеси в човешкия организъм. Основната му роля е  филтриране на кръвта, като отделя отпадните вещества и токсини чрез урината, запазвайки важните молекули за поддържане на  водно-солевия баланс в нашия организъм. Бъбреците притежават и ендокринна функция, образуват субстанции, които участват в поддържане на артериалното налягане, образуване на червените кръвни клетки, активна форма на Вит Д и др. Те изпълняват и метаболитна роля синтезирайки глюкоза в периода на гладуване.

- Как се променя бъбречната функция с напредване на възрастта? Влияе ли се тя от определени заболявания и кои са те?

- Както и повечето  други процеси в човешкия организъм, така и бъбречната филтарация намалява с напредване на възрастта. Този процес може да бъде провокиран и от други често срещани хронични заболявания като: захарен диабет, високо артериално налягане,  нарушен липиден статус, други заболявания на бъбреците (гломеруло и пиелонефрити). Като първа причина за терминално бъбречно увреждане с последващо диализно лечение, се изтъква  наличието  на захарния диабет.

- Каква е причината хората с диабет да се по-уязвими за развитие на ХБЗ и какво представлява заболяването?

Хроничното бъбречно заболяване представлява повреда във филтрационната система и структурата на бъбрека, вследствие на което се повишава пропускливостта на мембраната, първоначално на по-малки белтъци, а на по-късен етап и по-големи молекули.   От една страна високата кръвна захар, увеличавайки обема на филтриране, натоварва бъбрека, от друга страна директно уврежда кръвоносните му съдове, като нарушава нормалната им функция.  Основни рискови фактори за ХБЗ при хората със захарен диабет са: лошия гликемичен контрол,  давността на диабета, високото артериално налягане, наднорменото тегло и повишеното ниво на мазнини в кръвта. 

- До каква степен ХБЗ засяга сърцето? До какво може да доведе ХБЗ?

- Хората с налично ХБЗ имат многократно повишен риск за сърдечносъдово заболяване. Нарушеното функциониране на единия орган води до дисфункция на другия. При нарушаване на бъбречната функция настъпват тежки увреждания върху стените на съдовете и сърцето в следствие на задържаните токсини в кръвта. Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртност  сред болните с ХБЗ.

- Какви са симптомите на ХБЗ?

- Важно е да знаем, че увреждането на бъбреците в ранните етапи не дава симптоматика и целия процес протича прикрито. Изявата на симптоми идва с влошаването на бъбречната функция, когато процеса на увреда е доста напреднал. Най-честите признаци са: отоци, покачване на артериалното налягане, анемия, висок серумен холестерол, нарушения на калциево-фосфорната обмяна.

- Как може да се постави диагноза ХБЗ? Какви изследвания са необходими?

- Диагнозата се поставя клинично, чрез активен скрининг на рисковите групи, още преди изявата на симптомите.  Лабораторните показатели, с които може да се установи са: повишена секреция на албумин в урината и повишени стойности на креатинин в кръвта, налични повече от 3 месеца. Тъй като хората със захарен диабет попадат в групата с най-висок риск, за тях е необходимо проследяване на бъбречната функция поне веднъж годишно.

- Какво е необходимо да правят хората с диабет, за да подържат бъбреците си здрави?

- Приоритет е периодичното проследяване и оценка  на гликемичния контрол, бъбречната функция и липидния статус. При поставена диагноза захарен диабет тип 2, пациентите подлежат на проследяване на албумин в урината и креатинин веднъж годишно при своя ОПЛ и ендокринолог.  При първи признаци на бъбречна увреда, лекуващият ендокринолог трябва да преразгледа антидиабетната терапия с цел бъбречна профилактика и забавяне прогресията на ХБЗ. От особена важност е спазването на подходящ хранителен и двигателен режим, за който има подробна информация на страниците на https://диабет.бг/ 

Независим авторски материал. Публикува се с подкрепата на АстраЗенека. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Николай Брънзалов

Д-р Николай Брънзалов: Няма основание за локдаун, пандемията отива към финал

Хора, които изпитват симптоми на депресия, може да са по-податливи на онлайн дезинформация за ваксините срещу Ковид-19. Снимка: Архив

Хората в депресия са по-податливи на дезинформация за ваксините срещу Ковид-19

Новият вариант на коронавируса Омикрон.
Снимка: Пиксабей

Вариантът Омикрон е по-малко опасен за размножаване в клетките и за инфекция

Ваксинация срещу коронавирус. 
СНИМКА: Pixabay

Лекарства за артрит може да понижат ефективността на ваксините срещу Ковид-19

В медицински център "Афродита" победиха безплодието

В медицински център "Афродита" победиха безплодието

За последните 20 години акушерките са намалели почти наполовина. СНИМКА: Pixabay

Акушерките в България все още са два пъти по-малко от необходимия брой

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber