Използването на социални мрежи увеличава риска от депресия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10433049 Използването на социални мрежи увеличава риска от депресия Използването на социални мрежи увеличава риска от депресия www.24chasa.bg
Социалните мрежи като Фейсбук могат да ни причинят депресия.
Снимка: Пиксабей
Социалните мрежи като Фейсбук могат да ни причинят депресия. Снимка: Пиксабей

Изследване върху връзката между социалните мрежи и депресията показва, че те вървят ръка за ръка, съобщи ЮПИ.

"Отношението на социалните мрежи към психичното здраве е обект на доста дебати", каза ръководителят на изследването д-р Рой Перлис. Той е директор на Центъра за експериментални лекарства и диагностика в Общата болница на Масачузетс в Бостън.

От една страна социалните медии са начин хората да останат свързани с по-широка общонст и да получават информация по теми, които ги интересуват, отбелязва Перлис.

Но от друга страна дори и преди да се установи масово разпространение на дезинформация в тези платформи, имаше съмнение, че те влияят отрицателно върху младите хора.

Авторите на изследването са проследили използването на социални мрежи и проява на депресии сред близо 5400 души, обясни БТА. Нито един от тях не е съобщил дори за лека форма на депресия в началото на проучването.

То обаче установява чрез множество анкети в 12-месечния период, че психичното състояние при някои от участниците се влошава. Рискът от развитие на депресия се увеличава с използването на три много популярни платформи - Снапчат, Фейсбук и ТикТок.

На въпрос дали социалните медии предизвикват депресия, Перлис отговаря, че не е ясно кое от двете е кокошката и кое - яйцето.

"Едно от възможните обяснения на нашите резултатите е, че хората, които са изложени на риск от депресия, дори и ако в момента не са в депресия, е по-вероятно да използват социални медии. Друго обяснение е, че социалните мрежи всъщност допринасят за този повишен риск", каза той.

За да изслезва уязвимостта при възрастните, екипът на Перлис се концентрира върху потребители на социални медии на и над 18 г., като средната възраст е около 56 г. Близо две трети от изследваните са жени.

Всички участници попълват първоначална анкета за употребата на платформи като Фейсбук, Инстаграм, ЛинкедИн, Пинтерест, ТикТок, Туитър, Снапчат и/или Ютюб.

В първоначалната анкета никой не проявява признаци на депресия. В следващата обаче близо 9 на сто от респондентите показват "значителен" ръст в резултатите за риск от развитие на депресия.

Повишен риск е отчетен при потребителите на ТикТок или Снапчат, които са на и над 35-годишни, но не и сред по-младите потребители на тези мрежи.

Обратната динамика се наблюдава при потребителите на Фейсбук - рискът от депресия се повишава при доброволците под 35 г., но не и сред по-възрастните потребители.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация JAMA Network Open.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: Pixabay

ЕМА одобри ново лекарство за тежки форми на Covid-19

Здравният министър Стойчо Кацаров (в средата), директорът на “Майчин дом” проф. Иван Костов (вляво до него) и родилният екип по време на откриването на обновеното отделение.

Раждане като от филм - стаите със стол за кърмене и кът за тоалет на бебето в новото отделение на “Майчин дом”

Тестовете улавят новия вариант на COVID

Сингапурски учени разработиха PCR тест, който открива Омикрон

Новият вариант на коронавирус - Омикрон
Снимка: Пиксабей

Още два случая на Омиркон са потвърдени в Гърция

Лазерно лечение на простата от гледната точка на пациента

Лазерно лечение на простата от гледната точка на пациента

На лечение с вендузи (Видео)

На лечение с вендузи (Видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber