България купува три нови лекарства за лечение на COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10432719 България купува три нови лекарства за лечение на COVID-19 България купува три нови лекарства за лечение на COVID-19 www.24chasa.bg
COVID-19
СНИМКА: Pixabay
COVID-19 СНИМКА: Pixabay

Изменят се утвърдените максимални размери на разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г.

Правителството прие Постановление за извършване на промени на утвърдените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. максимални размери на разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г.

По този начин на ведомството ще се даде възможност да поеме финансов ангажимент за сключване на договори за осигуряване на лекарствените продукти за лечение нa COVlD-19 Molnupiravir, Regdanviniab и Anakinra.

Molnupiravir е противовирусно лекарство, предназначено за нехоспитализирани възрастни пациенти с лек до умерен COVID-19 и поне един рисков фактор, свързан с прогресия до тежък COVID-19. Лекарственият продукт е за перорална терапия за амбулаторна употреба и ще се предлага в опаковка за петдневен курс на лечение.
Моноклоналното антитяло Regkirona е за лечение на умерена форма на COVID- 19, с прогноза за тежко развитие на заболяването и/или хоспитализация. Клиничните данни демонстрират доказано трикратно намаляване на хоспитализациите след приложение на лекарството.

Лекарственият продукт Anakinra е подходящ за пациенти с индуциране от COVID-19 пневмония, с риск от прогресиране до тежка дихателна недостатъчност. Той се прилага чрез подкожна инжекция.
С приемането на постановлението ще бъде осигурен достъпът на българските граждани до лекарствени продукти за лечение на COVID-19.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: Pixabay

ЕМА одобри ново лекарство за тежки форми на Covid-19

Здравният министър Стойчо Кацаров (в средата), директорът на “Майчин дом” проф. Иван Костов (вляво до него) и родилният екип по време на откриването на обновеното отделение.

Раждане като от филм - стаите със стол за кърмене и кът за тоалет на бебето в новото отделение на “Майчин дом”

Тестовете улавят новия вариант на COVID

Сингапурски учени разработиха PCR тест, който открива Омикрон

Новият вариант на коронавирус - Омикрон
Снимка: Пиксабей

Още два случая на Омиркон са потвърдени в Гърция

Лазерно лечение на простата от гледната точка на пациента

Лазерно лечение на простата от гледната точка на пациента

На лечение с вендузи (Видео)

На лечение с вендузи (Видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber