Коварството на морбили: причинява имунна амнезия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10412383 Коварството на морбили: причинява имунна амнезия Коварството на морбили: причинява имунна амнезия www.24chasa.bg
По време на епидемии от морбили по правилата на СЗО граничният контрол уведомява влизащите в страната за риска. СНИМКА: РОЙТЕРС

След дребната шарка възстановяването на имунната памет отнема 3 години

Има световен спад в рутинните ваксинации в детска възраст, предупредиха СЗО и УНИЦЕФ. Светът е изправен пред повишен риск от епидемия от морбили, защото 22 милиона бебета не са получили ваксините си срещу морбили. През първата година на пандемията 3,5 млн. деца повече в сравнение с предходната година са пропуснали стартовата ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, а над 3 млн. повече - първата си доза срещу морбили. COVID-19 и свързаната с него криза подриват ценния напредък, който не можем да си позволим да загубим, защото за последиците ще плащат с живота и благополучието си най-уязвимите, посочва Хенриета Фор, директор на УНИЦЕФ.

Предупрежденията на двете организации са особено тревожни на фона на нови открития за т.нар. феномен на имунната амнезия, която морбили причинява.

Морбили (брустница, дребна шарка) е изключително заразно заболяване.

При контакт на болен

със 100 души 95 от

тях прихващат вируса

У нас за последно огнище имаше през 2019 г. Беше овладяно сравнително бързо и не се повтори трагедията от 2009-2010 г., когато се разболяха над 24 хиляди българи, предимно деца, и 24 починаха. 

Учените от години знаят, че дребната шарка може да промени имунната система, но последните доказателства сочат, че това е повече от намеса. Тотално нулиране!

“Късна нощ, 15 ноември 2019 г.: на самоанския остров Уполу – маничко нефритенозелено петънце в Тихия океан, някъде между Хаваите и Нова Зеландия. Министри бързат за среща в спящата пристанищна столица, за да обсъдят спешен проблем за общественото здраве. Тя завършва с обявяване на извънредно положение, което влиза в сила веднага.” Така започва пространен материал на Би Би Си за един загадъчен медицински феномен – имунната амнезия, която морбили може да причини.

Три месеца по-рано човек от острова е развил характерен червено-кафяв обрив на петна след завръщане от Нова Зеландия, където бушува епидемия от морбили. Случаят е диагностициран като “подозрителен” и толкова. До 2 октомври обаче се появават още седем жители с морбили. Училищата, идеални среди за разпространение на вируса сред предпочитаните от него жертви – децата, обаче остават отворени, спрени са единствено церемониите по раздаване на награди, а някъде дори това не се спазва. За месец епидемията достигна застрашителни размери – заразени са 716 души при население от 197 000.

С въвеждането на извънредното положение са затворени училища, предприятия, офиси. Хората са посъветвани да останат в домовете си. Самоа се превръща в остров призрак – с пусти пътища и отменени полети. Общо 5667 души са заразени по време на епидемията – включително 8% от населението под 15 години. От тях 8 деца, включително 3 от едно и също семейство, умират. Но в крайна сметка епидемията е овладяна и извънредното положение е отменено на 28 декември 2019 г. Епидемията приключва, но

не е задължително

вирусът да е взел

последната си жертва

Имунната амнезия е мистериозен феномен, който вероятно съществува от хилядолетия, въпреки че е открит едва през 2012 г. По същество при заразяване с морбили

имунната система внезапно

забравя всички патогени,

които е срещала преди

– всяка настинка, всеки грип, всяко излагане на бактерии или вируси в околната среда, всяка ваксинация. Загубата е почти пълна и трайна. Има доказателства, че след като инфекцията с морбили приключи, тялото трябва да се научи отново кое е добро за него и кое е лошо, като започва почти от нулата.

“По някакъв начин заразяването с вируса на морбили настройва имунната система в режим по подразбиране - казва д-р Мансур Хаерифар, професор по имунология в Западния университет в Канада. - Все едно никога не е срещал микроби в миналото”.

Морбили е древен респираторен вирус, предаван чрез аерозоли и капчици. Смята се, че за първи път е

прескочил от едър рогат

добитък към хора преди

около 2500 години

Вероятно като се е възползвал от идеалната среда за разпространение в нововъзникващите градове.

В продължение на хилядолетия дребната шарка е бич за децата, особено през първите няколко години от живота. На практика заразява почти всички преди 15-ия им рожден ден във времето, преди да бъде създадена ваксина.

Когато европейските колонизатори за първи път прекосяват Атлантическия океан, пренасят заразите при девственото за морбили, едра шарка и тиф коренно население. За век тези инфекции са унищожили в Америка 90% от местните общности.

От десетилетия учените знаят, че дори след като се възстановят, децата, които са били заразени с морбили, са в по-голям риск да се разболеят и да умрат от други инфекции. Според проучване от 1995 г. ваксинирането срещу вируса намалява общата вероятност от смърт с между 30 и 86% в годините след това, но не дава отговор защо точно морбили е мощен двигател за детските болести.

През 2002 г. японски учени откриват, че рецепторът, с който се свързва вирусът на морбили – вид молекулярна ключалка, която му позволява да влезе в тялото -

не е в белите дробове,

както се очаква за

респираторен вирус

Вместо това рецепторът е върху клетките на имунната система.

Десетилетие по-късно международен екип от изследователи маркират вируса със зелен светещ протеин и заразиха с него маймуни макаци, за да проследят къде в тялото се озовават фосфорисциращите вирусни частици.

Вижда се, че вирусът заразява много клетки в организма, причинява виремия, което означава, че има вирус в кръвта.

Белите кръвни клетки се заразяват и пренасят вируса до всички лимфоидни структури - лимфни възли, далак, тимус.

Това потвърждава хипотезата, че дребната шарка е инфекция на имунната система. 

Избухването на епидемия от морбили в Холандия през 2013 г. прави възможно тестването на тази теория.

Разпространяването започва сред ортодоксална протестантска общност, която отказва да бъде ваксинирана по религиозни причини и в крайна сметка заразява 2600 души. Години по-късно учени изследват кръвни проби, взети от пациенти - и потвърждават, че съдържат Т-клетки на паметта, заразени с морбили. Но това не е краят на историята, връща лентата Би Би Си. Екипът установява, че рецепторът за морбили се свързва със специфичен тип имунна клетки: Т-клетките на паметта. Тяхната работа е да останат в тялото десетилетия след заразяването и незабележимо да търсят конкретния патоген, към който всяка от тях е обучена да се насочва. Така че

морбили активно

заразява

единствените клетки,

които могат

да си спомнят това,

което тялото

е срещало преди

Това, което се случва по-нататък, озадачава учените и до днес – дотолкова, че се нарича парадоксът на морбили.

Морбили потиска имунната система и я активира в същото време, коментира д-р Рик Сварт, вирусолог в Медицинския център към университета “Еразъм” в Нидерландия. Въпреки че морбили изтрива имунните спомени, има едно изключение - единственият вирус, който имунната система може да разпознае, след като човек се разболее от морбили, е вирусът на морбили.

Инфекциите генерират мощен имунен отговор срещу вируса, което води до доживотен имунитет при повечето хора. И въпреки че все още никой не знае защо, това може да е причината за имунната амнезия.

Първо морбили заразява клетките на паметта, след това по някакъв начин имунната система се научава как да идентифицира самия вирус. След като започне да произвежда специфични за морбили имунни клетки, те пътуват из тялото, преследвайки заразени клетки на паметта. В резултат на това се създават клетки, които могат да идентифицират морбили, като систематично убиват клетки, които могат да идентифицират други вируси. Вирусът кара тялото да унищожи собствените си имунни спомени.

В крайна сметка морбили замества всичките нормални клетки на имунната памет с такива, които могат да я идентифицират, и нищо друго. Това означава, че човек е естествено имунизиран само срещу морбили, докато всички останали патогени са забравени. Това е антиинтуитивна стратегия, особено от гледна точка на вируса, тъй като той няма да може да се промъкне обратно в тялото, без да бъде разпознат.

Друг вирус, който

използва такава

стратегия, е ХИВ

“Той заразява клетките на имунната система, в резултат на това я разгражда и я прави по-малко компетентна. Но голямата разлика е, че ХИВ прави това бавно, но сигурно, хронично, така че разпадането продължава дълго.” Въпреки че и ХИВ уврежда имунната система, амнезията, породена от морбили, е уникална сред човешките инфекции. При животни вируси като кучешка чума и морбили по делфините също потискат имунната система и може да имат подобен механизъм, каза Сварт.

След откриването на имунната амнезия парчетата от пъзела започват да се подреждат. Когато имунната система изгуби своите клетки на паметта, тя трябва внимателно да научи отново всичко, което някога е знаела. Проучване от 2015 г. показва, че този процес може да отнеме до три години - приблизително времето, необходимо на бебетата да придобият имунитета към ежедневните патогени на първо място. Това означава, че морбили има голямо въздействие върху здравето на населението дори години след угасването на огнището.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Проф. Димитър Марков, д.м.н.: Българи на световно ниво и апарати последно поколение “улавят” по-рано аномалии при плода

Д-р Валери Нецов, началник на АГ отделението в УМБАЛ „Софиямед“

Д-р Валери Нецов: Новият живот не се влияе от пандемията

5% повече фибри в храната може да намалят с 30% прогресията на меланом

5% повече фибри в храната може да намалят с 30% прогресията на меланом

СНИМКА: РОЙТЕРС

Защо децата се справя по-лесно с COVID

Колко защитават антителата след среща с коронавируса

Колко защитават антителата след среща с коронавируса

Доц. д-р Ерсон Аксу: Не пренебрегвайте профилактичните гинекологични прегледи!

Доц. д-р Ерсон Аксу: Не пренебрегвайте профилактичните гинекологични прегледи!

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber