Защо някои хора са по-устойчиви срещу ковид

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10320479 Защо някои хора са по-устойчиви срещу ковид Защо някои хора са по-устойчиви срещу ковид www.24chasa.bg
Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс
Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Международен екип от медицински специалисти публикува статия в сп. "Нейчър имюнолъджи", в която се описва провеждащо се проучване защо някои хора са устойчиви на инфекцията от SARS-CoV-2 , съобщи "МедикълЕкспрес".

Авторите отбелязват, че засега се знае твърде малко защо някои хора са "имунизирани" за ковид и подчертават, че са нужни повече общи усилия за установяване на причините, което може да доведе до нови начини за лечение и предотвратяване на заболяването.

Според учените пандемията от коронавируса е напомнила на световната общност за забележителното разнообразие на човешките реакции по отношение на вирусите - някои хора не проявяват симптоми, а други се разболяват тежко и умират. Те отбелязват и различията, наблюдавани от учените - например случаи, в които само един от семейството остава незаразен, докато всички останали боледуват или хора, които работят във високорискова среда, но въпреки това не се разболяват.

В статията се посочва, че досега никой не знае със сигурност на какво се дължи разнообразието от имунни отговори на инфекциите от SARS-CoV-2, но има някои теории.

Има съобщения например, че хората от кръвна група 0 прекарват инфекцията по-леко, след като се заразят. Има и изследвания, според които някои протеини в тялото са по-слабо или по-силно активни, когато се срещнат с новия коронавирус. Известно е също така, че вирусът се нуждае от протеини с рецептори като ACE2 или TMEM41B. Ако човек няма такива рецептори, вирусът не може да се размножава.

Авторите подчертават необходимостта от мащабно изследване за разнообразието от имунни отговори на инфекциите от SARS-CoV-2, което да включва и доброволци, които смятат, че би трябвало да са се заразили - например членове на семейства, в които само един човек не се е разболял.

В момента е в ход подобно изследване сред 400 доброволци, посочват изследователите в статията. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова Кадър: Би Ти Ви

Проф. Ива Христова: Няма данни, че Омикрон се прекарва по-тежко

СНИМКА: Pixabay

ООН: Заразените с ХИВ не намаляват достатъчно бързо

 НЗОК
 СНИМКА: “24 ЧАСА”

НЗОК освободи 129 млн. лв. от резерва си за здравноосигурителни плащания

Снимка: Пиксабей

Кафето намалява риска от Алцхаймер

Кашлицата сутрин издава за възпаление на бронхите

Кашлицата сутрин издава за възпаление на бронхите

СНИМКА: ДАК

Учени: Преди 1 г. е опасно да се дава плодов сок на бебето

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber