Внезапно влошаване на зрението след COVID може да е от тромб

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10289905 Внезапно влошаване на зрението след COVID може да е от тромб Внезапно влошаване на зрението след COVID може да е от тромб www.24chasa.bg
Д-р Мария Праматарова
Д-р Мария Праматарова СНИМКА: Архив

Описани са и случаи при хора, които не са разбрали, че са инфектирани.

Внезапно влошаване на зрението в едното око месец-два след излекуване от COVID е сигнал веднага да се потърси офталмолог, защото с епидемията зачестяват случаите на тромбози в кръвоносните съдове на очите. Това предупреди д-р Мария Праматарова, началник на Очното отделение на спешната университетска болница “Пирогов”, където са лекували пациенти с такова усложнение.

При тромб спешността

е много голяма,

подценяване и чакане “да мине” носи риск от пълна загуба на зрение, обясни офталмоложката.

Въпреки че много се говори за склонността за съсиреци в кръвоносните съдове в резултат от коронавирусната инфекция, обикновено не се мисли за засягане на очите. Там обаче също може да се стигне до запушване в резултат на тромб и деликатните клетки, които остават без кръвоснабдяване, да се увредят необратимо. В специализираните публикации има докладвани дори случаи на хора, които поради почти безсимптомно състояние не знаят, че са прекарали инфекцията, а тя е била установена ретроспективно по повод на тромби в очите - тестовете откриват антитела към вирус.

Причината за тромбите е, че по време на инфекцията

кръвта става много

плътна и лепкава

- фактор за образуване на съсиречета и съдова оклузия (непроходимост). Наблюдаваните тромби в очите са точно като тези, които се откриват в сърцето и белите дробове. Това са много рискови състояния в сравнение със симптома розово око - възпаление, конюнктивит, който често съпътства острата фаза на COVID.

Сериозните увреждания на окото в резултат на коронавируса варират от кръвоизлив до така наречения очен удар. Характерният симптом при всички варианти е

внезапната загуба

на зрението без травма

Въпреки че това може да се случи и при други състояния и заболявания, в периода след COVID за загубата на зрение се подозират 3 проблема.

Драстичното почервеняване на окото се случва, когато кръвоносните съдове в ретината започнат да кървят, най-често от запушване на вената на ретината.  Кръвоизливът може да доведе до “слепи петна” и постепенна или внезапна загуба на зрение.

Кръвните съсиреци в артериите на ретината могат да блокират потока на кислород и това да убие клетките. В основата е запушване на ретиналната артерия (очен удар). Най-честият му симптом е внезапна безболезнена загуба на зрение.

Когато вената в ретината се запуши, кръвта не може да изтече нормално и повишава налягането в окото. Това води до кървене и отоци. Хората с това усложнение могат да развият замъглено зрение или дори внезапна трайна слепота.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Д-р Енис Мерт: 15-16 години е твърде ранна възраст за естетична хирургия

Д-р Енис Мерт: 15-16 години е твърде ранна възраст за естетична хирургия

Учен разглежда микроскопско изображение на кръвоносен съд, заобиколен от ракови тъкани, като част от изследване на рака на мозъка.

Кои вредни навици повишават риска от рак

Спасиха германец с трето сърце

Спасиха германец с трето сърце

Д-р Бурак Демирел: Ултразвукова ринопластика е здраве и естетика в едно

Д-р Бурак Демирел: Ултразвукова ринопластика е здраве и естетика в едно

СНИМКА: РОЙТЕРС

Опитват заместване на неработещи клетки на панкреаса с препрограмирани

Д-р Николай Николов

Д-р Николай Николов: Как да се предпазите от рака на маточната шийка и заразен ли е той

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber