Проф. Ива Петкова и д-р Димитър Димитров: С ново поколение OCT ангиограф болница “Зора” ще прави оценка на очното дъно и кръвоносните съдове неинвазивно и без контраст

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10279040 Проф. Ива Петкова и д-р Димитър Димитров: С ново поколение OCT ангиограф болница “Зора” ще прави оценка на очното дъно и кръвоносните съдове неинвазивно и без контраст Проф. Ива Петкова и д-р Димитър Димитров: С ново поколение OCT ангиограф болница “Зора” ще прави оценка на очното дъно и кръвоносните съдове неинвазивно и без контраст www.24chasa.bg
Проф. Ива Петкова ръководи СБАЛОБ “Зора” и Медицински център “Зора". Професор към Клиниката по очни болести на Александровска болница. Председател на Българското дружество по офталмология.

Лоша диета, свръхизползване на мобилни устройства и пушенето са важни фактори за заболяванията на очите

- Кои са най-честите очни болести?

Проф. Ива Петкова:

При децата най-чести са ретинопатия на недоносеното, вродени генетични заболявания, амблиопия (“мързеливо око”) и кривогледство.

При хората в активна възраст - късогледство, далекогледство и астигматизъм; възпалителните заболявания на очите, синдром на сухото око. Важен е очният травматизъм, който често води до трайна и необратима загуба на зрение.

По-възрастните пациенти най-често страдат от катаракта (“перде”), която изисква оперативно лечение с имплантиране на вътреочна леща; глаукома – хронично заболяване, което води до увреждане на зрителния нерв и загуба на периферното зрение, а в крайните стадии – до пълна слепота; диабет и диабетна ретинопатия, като най-тежките и нелекувани случаи стигат до тракционно отлепване на ретината; макулна дегенерация. Лечението на влажната форма на макулна дегенерация и на диабетния макулен едем се поема от НЗОК и българските пациенти могат да получат най-актуалното лечение.

Отлепването на ретината, съдовите заболявания на окото, патологията на зрителния нерв, както и туморите са състояния, изискващи бърза намеса.

- Кои очни болести трудно се диагностицират ?

Проф. Ива Петкова:

От античните автори е останала сентенция Qui bene diagnostit – bene curat – който добре диагностицира, добре лекува. Основен помощник на очния лекар в точното диагностициране е високоспециализираната апаратура.

Щастливи сме да споделим, че очна болница “Зора” през 2021 г. ще внедри последно поколение OCT ангиограф на фирмата Zeiss – PlexElite 9000. Това е апарат, който регистрира движението на еритроцитите в кръвоносните съдове и на база това движение се генерира триизмерен образ на ретинната и хороидна съдова мрежа.

Този метод на изследване има предимства пред класическата флуоресцеинова ангиография, а именно че е неинвазивен, не изисква контрастно вещество и може да се прилага многократно. Така можем да оценим точно, бързо и лесно хода на съдовите заболявания на очното дъно и тяхното повлияване от приложената терапия.

- Какви са иновациите в лечението на очните заболявания?

Д-р Д. Т. Димитров:

В последните години офталмологията с право може да се гордее с постиженията.

При пациентите с диабет и влажна форма на макулна дегенерация успешно се прилагат anti-VEGF медикаменти. Това са специфични молекули, които се инжектират в окото през интервал от 4 седмици и водят до значително подобрение на зрението.

При глаукома и нейното медикаментозно лечение все по-често се говори за специални лекарствени импланти, които се поставят в предната очна камера и разграждайки се, отделят лекарствен агент. Така се регулира вътреочното налягане и пациентите не са ангажирани да поставят капки ежедневно.

При хората с перде имаме възможност не просто да подобрим зрението след операция, но и да осигурим пълна независимост от очила. Това се постига с новите модели вътреочни лещи, благодарение на които се постига зрение за далече, за средно и за близко разстояние. Освен това имаме възможност и за корекция на съществуващ роговичен астигматизъм, чрез т. нар. торични вътреочни лещи.

При активните хора, страдащи от късогледство, далекогледство и астигматизъм имаме възможност за корекция на зрението чрез последните поколения лазери за рефрактивна хирургия. Операцията отнема броени минути и по безболезнен, прецизен и предсказуем начин осигуряваме промяна в качеството им на живот.

Проф. Ива Петкова:

Няма как да не споменем и витреоретиналната хирургия, в която болница “Зора” е утвърдена като водещ хирургичен център в България и лекува пациенти от цялата страна. Витреоретиналната хирургия обхваща най-трудно достъпните части на окото и се прилага при лечение на отлепване на ретината, кръвоизливи в стъкловидното тяло, дупки на макулата, попадане на вътреочни чужди тела. Това са най-сложните вътреочни операции и благодарение на последните поколения апарати и хирургични техники ние можем да предоставим на нашите пациенти атравматична и безшевна хирургия с бързо следоперативно възстановяване.

- Кои са основните фактори, водещи до заболявания на очите?

Д-р Д. Т. Димитров:

Грешки в диетата и недоимъчното хранене могат да доведат до недостиг на витамини и минерали, както и на каротеноидите лутеин и зеаксантин. Прекомерното излагане на ултравиолетови и инфрачервени лъчи, лошата хигиена на зрителния анализатор и свръхизползването на мобилни устройства и компютри водят до преумора на очите и хронично дразнене. Възрастта,тютюнопушенето и гените са неразривнно свързани с очната патология.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Навсякъде болниците отново са препълнени.

Световната банка ни предложила помощ за COVID

Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Защо някои хора по-устойчиви срещу ковид

Проф. Георги Момеков Кадър: Нова тв

Проф. Георги Момеков: Мит е, че ваксините влияят на фертелитета

Великобритания отбеляза ръст по заразени с коронавирус. Снимка: Архив

Великобритания с най-много заразени за седмица, починалите - с 12% нагоре

Д-р Александър Боцевски

Д-р Александър Боцевски, уролог: “В днешно време лазерът е нормалният начин за премахване на увеличена простата”

Клетъчният имунитет показва най-високото ниво на защита

Клетъчният имунитет показва най-високото ниво на защита

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber