Д-р Стоичкова: Ортодонтското лечение променя живота на всеки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10199812 Д-р Стоичкова: Ортодонтското лечение променя живота на всеки Д-р Стоичкова: Ортодонтското лечение променя живота на всеки www.24chasa.bg
Д-р Весела Стоичкова, дм
Д-р Весела Стоичкова, дм

- Д-р Стоичкова, през последните години се говори за „невидима ортодонтия“ – за кои случаи е подходящ този метод на лечение?

- „Невидимата“ ортодонтия е все по-актуална днес във връзка с желанието на пациентите да проведат едно максимално естетично и незабележимо за околните лечение по изправяне на зъбите си, използвайки най-новите 3D-технологии. Над 20 години американската компания Align Technology® предлага индивидуално изработени за всеки пациент алайнери Invisalign® и вече 16 години съм техен сертифициран провайдер. Над 10 милиона щастливци по целия свят се усмихват широко след лечението с практически невидимата апаратура. От 2018 година този вид лечение се предлага и за най-малките. Децата на възраст от 6 до 10 години могат да се възползват от Invisalign First® – системата, с която дори за 4 месеца може да се нормализира положението на зъбите. С новото поколение материал SmartTrack®, който е запантентована марка, зъбите могат да бъдат премествани 2 пъти по-бързо и лечението, съответно, да е 2 пъти по-кратко. Случаите, в които може да се използва системата Инвизалайн, са същите както и при брекет-системата или сваляемите разширителни пластинки тип «шини» – струпване на зъби, недостиг на място в зъбната дъга, наличие на разстояния между зъбите, недоразвита долна челюст при растящи пациенти, наклонени навън/навътре зъби, ротирани зъби и много други. Този начин на работа изисква лични срещи в клиниката само веднъж на 11 седмици и е подходящ за пациенти, живеещи в други градове и държави.

- Как пандемията промени ортодонтското лечение? Възможни ли са онлайн консултациите при специалист ортодонт?

- Пандемията промени живота на всички ни. Тя даде отражение и на начина на протичане на ортодонтското лечение. Срещите с пациентите станаха по-редки, но по-продължителни. Нарастна броят на он-лайн консултациите и виртуалните прегледи. Само за месец ние проведохме над 100 първични безплатни он-лайн консултации за деца и възрастни от цялата страна. Благодарение на програмата Smile Consult на Инвизалайн бяха проведени телеортодонтски прегледи на пациентите на HAPPY SMILES DENTAL CLINIC®, които изпращаха снимки на зъбите си от удобните си дивани вкъщи директно на лекуващия лекар, който стриктно следеше за достигнатите резултати.

- Кои са вредните навици по време на онлайн обучението, които могат да повлияят на позата и захапката?

- При онлайн обучението децата се обездвижват, прекарват дълго време пред компютрите и таблетите в принудително заети пози, които рядко съответстват на правилната стойка. Ние знаем, че главата е естествено продължение на гръбначния стълб и деформациите на последния водят до неправилно положение на главата, неправилно положение на долната челюст и неправилна захапка. При издаване на главата напред се увеличава натоварването на шийните прешлени и се нарушава кръвоснабдяването на главния мозък. Отделно, при устното дишане количеството кислород в кръвта намалява и децата се чувстват уморени, не могат да се концентрират през часовете и по-трудно усвояват учебния материал. Затова е важно да има много спорт и движение в живота на учениците, за да бъдат здрави, успешни и с красиви усмивки.

- Вие сте асистент към Катедрата по Ортодонтия на Медицинския университет в София. Кое е най-важното нещо, на което учите студентите си?

- Втора година имам удоволствието да преподавам любимата си специалност на англоговорящите студенти в моята Алма-матер. Те са привлечени от високото ниво на преподаване и възможността да работят практически с пациенти по време на следването си. Затова се стараем да ги научим да мислят задълбочено, да четат много, да свързват здравето на стоматогенната система със здравето на цялото тяло. Обичам да им повтарям, че трябва да мислят функционално и «да виждат гората, а не дървото».

- Какви са новостите в ортодонтското лечение през последната година?

- Ортодонтията се стреми да привлече интереса на децата и да повиши тяхната мотивация за лечение. Invisalign Stickables® са иновативни стикери за алайнерите на най-малките, които правят преживяването още по-вълнуващо и вълшебно. Австралийската системата Myobrace®, която представлява фабрично изготвени сваляеми силиконови апарати за изправяне на зъбите и формиране на красиво и хармонично лице, също имат нови попълнения. Те са предпочитан метод за лечение на тинейджъри и деца със смесено съзъбие, при които хигиената страда и поставянето на брекети би било рисково за зъбния емайл. Светът все повече се дигитализира и 3D технологиите навлизат в и ортодонтията, която винаги ще бъде една динамично развиваща се специалност, предлагаща най-висока естетика и комфорт на малките и големите си пациенти. Всички тези най-нови тенденции и индивидуален подход, съчетан с лично отношение, нашите настоящи и бъдещи пациенти могат да намерят в HAPPY SMILES DENTAL CLINIC®.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Грипът и коронавирусът се разпространяват по сходен начин.

Очаква се грипна вълна

Увеличават се смъртните случаи от туберкулоза

Увеличават се смъртните случаи от туберкулоза

Аспарух Илиев СНИМКА: Фейсбук

БГ учен: Или ваксинация, или COVID-19 с трайни увреждания поне за 6 месеца

"СОФИЯМЕД" с диагностични пакети в целодневни COVID-19 кабинети

"СОФИЯМЕД" с диагностични пакети в целодневни COVID-19 кабинети

Какво представлява синдромът на сухото око?

Какво представлява синдромът на сухото око?

СНИМКА: Pixabay

Учени: Ядки, семки и растителни масла намаляват риска от ранна смърт с 10%

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber