Българският природен продукт в борба с Ковид-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10164515 Българският природен продукт в борба с Ковид-19 Българският природен продукт в борба с Ковид-19 www.24chasa.bg
Българският природен продукт в борба с Ковид-19

Началото на четвъртата „Ковид-19“ вълна е вече факт в повечето европейски страни, като и България не прави изключение. Въпреки ускорените темпове на ваксинация в Европа, медицинските власти препоръчват задължителното носене на маски на закрито дори и от напълно ваксинираните. Причина за това поредно затягане е наблюдението на протичащи инфекции и на два пъти по-висока заразност на новият Делта вариант B.1.617.2, в сравнение с Алфа варианта или с оригиналния щам SARS-CoV-2. Ваксините, одобрени от Европейската Агенция по Лекарствата, показват относително висока ефективност в намаляването на тежестта на инфекцията и опасността от смъртен изход, но за съжаление не са 100% ефективни. Има случаи на ре-инфекция при ваксинирани пациенти, което налага спазването на мерките за превенция. В допълнение, съществуващите ваксини все още са в процес на тестване при деца под 12 години, което определя тази възрастова група като потенциално застрашена от тази или бъдещи вълни на Ковид-19.

До момента няма конкретни медикаменти, които да са одобрени от медицинските власти в Европа и Северна Америка. Препарати като ремдесивир, лопинавир-ритонавир (Калетра®) и нитазоксанид се прилагат под специално наблюдение при диагностицирани с Ковид-19. Лабораторни и клинични изследвания проведени по време на предишните коронавирусни епидемии (SARS и MERS) са показали добри резултати с някои традиционни терапии, базирани на природни продукти. В допълнение, в някои азиатски държави като Китай и Южна Корея, лечението на Ковид-19 включва комбинирана терапия с природни продукти и стандартни методи. Учените са установили, че този подход показва значително по-висока клинична ефикасност, като намалява продължителността и тежестта на Ковид-19 инфекцията.

Основно предимство на природните продукти е тяхната безопасност доказана през хилядолетната им употреба, с минимални странични ефекти, по-висока ефикасност и по-голямо разпространение в сравнение със синтетичните препарати, които се предлагат на пазара. Тъй като растителните екстракти са съвкупност от различни вторични метаболити с различна структура, като например алкалоиди, сапонини, флавоноиди, и полифеноли, тяхната антивирусна активност се дължи не само на един от тези биоактивни компоненти, а по-скоро на комбинацията от много. Този холистичен подход на комбинирано приложение отключва възможността за синергични, ансамблови и антуражни взаимодействия между отделните компоненти, което помага за многкратното увеличение на ефикасността на продукта. Такъв е примерът с екстракта от листата на сладък пелин (Artemisia annua L). Това растение е прилагано повече от 2 хилядолетия като средство за лечение на треска. Лабораторни проучвания направени в Колумбийския Университет (САЩ) показват, че именно листния екстракт от сладък пелин със стотиците активни вещества, които съдържа, а не отделни изолирани и пречистени компоненти, имат антивирусна активност срещу два от вариантите на SARS-CoV-2 предизвикали предишните две вълни на Ковид-19.

Взимайки под внимание подобни проучвания и информацията за симптомите при Ковид-19, екип от лекари и технолози начело с проф. д-р Иво Петров и д-р Камен Стойчев създадоха хранителната добавка с търговското наименование Корвирал®, която съдържа екстракти от 12 растения в допълнение на витамини и минерали. Тук са включени екстракти от сладък пелин, женско биле и китайската билка Lindera aggregata доказали своята ефикасност срещу коронавируси включително и настоящия предизвикващ Ковид-19; багрилна сърпица и японското дърво Torreya nucifera източници на естествени инхибитори на вирусните ензими; глухарче, джинджифил, мушкато и горчив портокал притежаващи имуномодулиращ, антибактериален и антивирусен ефект традиционно използвани при лечение на простудни заболявания, остър и хроничен бронхит; глог с доказано приложение при атеросклероза, повишен холестерол и нарушена сърдечна функция, екстракт от листата на хининово дърво известен със своето противовъзпалително и противопаразитно действие. Най-общо хранителната добавка Корвирал® има за цел да блокира различни етапи от вирусното развитие, да подпомогне имунната система, да подобри кръвообращението, да подобри абсорбцията в червата и да помогне при контрола на нивата на инсулин с оглед на комплексната патология на коронавирусната инфекция. Корвирал® е хранителна добавка, което не ни задължава да провеждаме клинично проучване. Въпреки това сме в процес на подготовка на клинично проучване на най-високо научно ниво, имащо за цел да установи ефективността на този продукт при лечението на Ковид-19.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

1 500 000 послания: „Прегледай се. Погрижи се за себе си!“

1 500 000 послания: „Прегледай се. Погрижи се за себе си!“

Клиничните проби са взети от 23 август до 9 септември.

100% доминация на Делта варианта

Върви дискусия дали тютюнопушенето предпазва от коронавирус. СНИМКА: АРХИВ

Ето защо пушенето предпазва от коронавирус

СНИМКА: Pixabay

Имунизацията с трета доза ваксина в Румъния започва от утре

Пълни сме с паразити от пържоли и мезета

Пълни сме с паразити от пържоли и мезета

Източник: БТА

Проф. д-р Георги Попов: Имаме отговор срещу вирусните инфекции

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber