Как да премахнем слънчевите петна?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10140052 Как да премахнем слънчевите петна? Как да премахнем слънчевите петна? www.24chasa.bg
Доц. Жана Казанджиева
Доц. Жана Казанджиева

На читателския въпрос отговаря доц. Жана Казанджиева,
дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ “Александровска”

С термина слънчеви петна обикновено обозначаваме тъмнокафявите участъци по кожата, причинени от свръхпроизводство на пигмента меланин. Хиперпигментациите са безобидни, но козметично смущаващи. Те засягат всички типове кожа и са разположени в областите, изложени повече на слънце - лице, ръце и деколте. На практика понятието слънчеви петна обединява различни видове пигментации в зависимост от причините, които ги предизвикват.
Има 3 основни разновидности - възрастово обусловени петна, мелазма и тъмни петна на мястото на предхождащо възпаление. Отделните видове пигментации имат различна причина и съответно различно лечение.
Възрастовите, или старчески петна (на медицински език – соларно лентиго), се появяват по гърба на дланите и лицето след 50-ата година от живота. Те са истинските слънчеви петна, защото причината за възникването им е дългото и неконтролирано излагане на ултравиолетови лъчи на кожата в определени участъци от тялото.
Мелазмата е друг вид хиперпигментация. Тя се дължи на хормонални промени в организма, а слънцето е само допълнителен фактор за възникването и. Наричат мелазмата маска на бременността, защото най-често се наблюдава при бременни жени в последните месеци преди раждането. Причина за поява на мелазма може да бъде и прием на противозачатъчни лекарства или наличие на различни хормонални нарушения. Мелазмата е разположена по челото, скулите, над горната устна и е типична за хората с по-мургава кожа.
Тъмните петна на мястото на възпалителни кожни промени са характерни за пациентите със силно възпалено акне или екзема. Вследствие на комбинацията от кожно възпаление и слънце се появяват хиперпигментации. Обикновено те възникват на местата на травмиране и/или непрекъснато разчесване на кожата. Възможно е да се появят и след неправилно извършени козметични процедури.
Лечението е различно в зависимост от причините. Все пак има някои общи правила, като на първо място е правилната употреба на фотозащитни средства. Те трябва да се прилагат в достатъчно количество и да се подновяват на 3-4 часа, ако кожата в този период още е изложена на слънце. Фотопротективните кремове, лосиони, млека трябва да са внимателно подбрани и да включват 3 основни компонента – защита от ултравиолетови Б-лъчи, защита от ултравиолетови А-лъчи, водоустойчивост и устойчивост на изпотяване.
Силата на защита от УВ-Б лъчи се измерва с т.нар. слънцезащитен фактор. Приема се, че най-високата стойност на този фактор е 50+ (на етикетите се изписва като SPF 50+). Според международните стандарти УВ-А защитата е обозначена със символа UVA, ограден в кръг. Този символ е показател и за правилно съотношение между УВ-А и УВ-Б фотозащита. Водоустойчивостта се отбелязва с капки вода на етикета и означава, че продуктът издържа 40 минути или съответно при по-голяма защита – 80 мин. във вода.
Козметичните и лекарствените продукти за премахване на хиперпигментните петна имат различен състав и механизъм на действие. Препоръчва се използването на пълната гама – измивни средства, дневен и нощен крем и т.нар. силно активни продукти, с които се третират само отделните най-тъмни петна. Съставките са различни киселини – азелаинова, коджикова, алфа-хидрокси киселини. При по-тежки случаи и разпространени хиперпигментации се използат комбинации от хидрохинон, ретиноиди, витамин С, кортикостероиди. Лекуващият дерматолог преценява подходящото съчетание при всеки отделен пациент, но има едно основно правило – силните избелващи продукти се прилагат само вечер, а сутрешната козметика задължително трябва да включва фотозащита.
През есента и зимата се препоръчват козметични процедури – химически пилинги, лазери, радиочестоти, маски, микродермабразио. Те отново се назначават от лекар - важни са последователността на процедурите и отново точната преценка за комбинирането им в зависимост от пациента и тежестта на хиперпигментациите.
Средствата от т.нар. народна медицина – алое, зелен чай и др., също могат да помогнат, но могат да доведат и до нежелани реакции на дразнене или алергии. Ако опитвате да отстраните тъмните петна с подобни препарати, не забравяйте първо да ги тествате – намажете ги няколко вечери върху малък участък от кожата, но в никакъв случай на лицето. Едва когато се убедите, че ви действат добре, може да пристъпите към третиране на по-големите петна.
При всички видове лечение са необходими предварително успокояване на кожата и регулярно използване на подходяща фотозащита.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

COVID атакува биохимично мозъка с халюцинации и депресия

COVID атакува биохимично мозъка с халюцинации и депресия

България изпила с 30% повече антибиотици в пандемията

България изпила с 30% повече антибиотици в пандемията

Противозачатъчните лекарства
може да намалят риска от диабет
при жени с поликистозни яйчници

Противозачатъчните лекарства може да намалят риска от диабет при жени с поликистозни яйчници

Доц. Цветан Луканов: В плевенската болница сме като “Пирогов” – лекуваме спешни пациенти от 8 области

Доц. Цветан Луканов: В плевенската болница сме като “Пирогов” – лекуваме спешни пациенти от 8 области

Д-р Мария Праматарова

Внезапно влошаване на зрението след COVID може да е от тромб

Проучване откри състаряване на мозъка дори при лек COVID

Проучване откри състаряване на мозъка дори при лек COVID

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber