Изследването на антитела за SARS-CoV-2 зависи от чувствителността на теста

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10047186 Изследването на антитела за SARS-CoV-2 зависи от чувствителността на теста Изследването на антитела за SARS-CoV-2 зависи от чувствителността на теста www.24chasa.bg
Изследването на антитела за SARS-CoV-2 зависи от чувствителността на теста
СНИМКА: Пиксабей

Изследването на антитела и съответно определянето на техния титър зависи от чувствителността на приложения тест. Тестовете, определящи антитела, могат да се разделят в две групи:

- бързи (10-15 мин.) качествени имунохроматографски тестове;

- по-бавни (няколко часа) полуколичествени ензимно-свързани (ELISA) и хемилуминисцентни (CLIA) серологични тестове, информират от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Тестовете и от двете групи откриват антитела от клас IgM, IgG или и двата едновременно, а някои откриват и антитела от клас IgA. Не всички антитела обаче притежават активност, която неутрализира инфекциозните свойства на вируса. Неутрализиращата активност на антителата се определя чрез вирус-неутрализираща реакция, която в случая на SARS-CoV-2 се извършва в специализирани лаборатории, работещи в 3-то ниво на биологична безопасност. Разработени са и сурогатни вирус-неутрализиращи тестове, които позволяват работа и в по-ниското 2-ро ниво на биобезопасност, се посочва в съобщението.

Реактивността и свързващата активност на антителата не корелира с неутрализиращата им активност и неутрализиращата им активност не е равна на имунитет. Както и че хуморалният имунен отговор не е единственото ниво на защита при инфекция със SARS-CoV-2, допълват от здравното министерство.

Минималното ниво на анти-SARS-CoV-2 антитела, осигуряващо протекция от инфекция, все още не е известно, както и не е известно каква част от детектираните антитела са с вирус-неутрализираща активност.

Към момента няма единно становище за минимален защитен титър на антителата след ваксиниране. Не всички антитела, определяни с наличните търговски китове, притежават неутрализираща активност.

Към момента няма и изискване за минимален титър на антитела, за да се приложи ваксина. Според експертите, след преболедуване, първата доза от ваксината може да се приложи от 3 до 6 месеца след възстановяването от COVID-19.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

1038 са новозаразените с COVID-19 - 9,5% от тестваните

1038 са новозаразените с COVID-19 - 9,5% от тестваните

Протестите в Хага
Снимки: Ройтерс

Протести срещу COVID сертификатите в Рим, Париж и Хага (Снимки)

Христо Стоичков

Стоичков: На това дередже сме, защото не се ваксинираме

СНИМКА: Ройтерс

Протестиращи на шествие в Нидерландия срещу новия здравен пропуск за влизане в барове

Първата ваксинирана срещу COVID-19 жена получи трета доза

Първата ваксинирана срещу COVID-19 жена получи трета доза

Рязко скочиха хоспитализираните с COVID в Търновско за последното денонощие

Рязко скочиха хоспитализираните с COVID в Търновско за последното денонощие

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber