Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10031233 Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков www.24chasa.bg
Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател.

Той обаче е преди всичко художник. Името му е Димитър Чорбаджийски, роден е през 1890 г. в село Турия, община Павел баня. Учил е в Казанлък и Стара Загора. Там негова хазяйка първа оценява таланта му. Той нарисувал цветя с водни бои, а тя възкликнала: “Льох, мари, същински, същински, само дето не миришат. Нима тоз келеш можа да направи туй нещо!”

Окрилен, младежът постъпва в Рисувателното училище в София. В спомените си твърди, че отишъл само с 300 лв. в джоба и малък вързоп. А преди това навързал 12 двойки в гимназията и само една шестица - по рисуване. Изкарва четирите курса до 1913 г., но заминава за фронта през Балканската война. После участва и в Първата световна и се дипломира чак през 1919 г.

След това става гимназиален учител в Казанлък, купува си къща и заживява в града. Там е и първата му самостоятелна изложба с рисунки и карикатури през 1925 г. Втората е пак в Казанлък година по-късно. През 1929 г. художникът отива да специализира живопис в Париж, а после изкарва известно време и в Рим и Виена.

Жена му Мара Нонова, също художник, не може да прости на мъжа си, че избира скромния живот нейде в затънтена България пред примамливи предложения за кариера в Париж и Рим. Двамата не живеят щастливо. Нямат деца, а с времето се отчуждават един от друг, но без да се разведат.

През 1930 г. Чудомир става уредник, а после директор на музея в Казанлък и заема поста до 1958 г. Последните 14 години работи там “на обществени начала”, т.е. без заплата.

У нас освен като автор на карикатури Чудомир добива голяма поулярност и като писател на къси хумористични разкази, фейлетони и епиграми. По-късно ги издава в сборника “Нашенци” - едно от бижутата на българската литература, илюстрирано от автора му. В него Чудомир се надсмива над слабостите на българите, но го прави фино и незлобливо.

През 1941 г. е мобилизиран за кратко и изкарва курс за запасни офицери в Скопие, от който излиза с чин подпоручик. После основава казанлъшкия вестник “Искра” и публикува там много от фейлетоните си.

През 1967 г. писателят вече знае, че е болен от рак на устната и че той е нелечим. През април изпраща от болницата в София прощално писмо на свой приятел, в което пише: “Така се шегува животът - дорде разбереш, че “мястото ти е сторено”, веднага се убеждаваш, че “времето ти е минало”. Ех, Коста, дали ще дойде време да има магазини, в които да се продават запасни човешки части? Ако имаше такъв, щях да си сменя всичките заедно с главата. Бъдете здрави, обичайте се и се раздайте на живота!”

След това Чудомир, който по това време е и депутат, пише писмо и до Тодор Живков. В него обяснява защо е взел решение да сложи край на живота си. След това се хвърля от прозореца на болницата.

Още статии на zdrave.bg

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

1 500 000 послания: „Прегледай се. Погрижи се за себе си!“

1 500 000 послания: „Прегледай се. Погрижи се за себе си!“

Върви дискусия дали тютюнопушенето предпазва от коронавирус. СНИМКА: АРХИВ

Ето защо пушенето предпазва от коронавирус

СНИМКА: Pixabay

Имунизацията с трета доза ваксина в Румъния започва от утре

Пълни сме с паразити от пържоли и мезета

Пълни сме с паразити от пържоли и мезета

Доц. Жана Казанджиева, Клиника по дерматология в УМБАЛ „Александровска“

Доц. Жана Казанджиева: Иновативни терапии поставят под контрол тежките форми на атопичен дерматит

Задължителна ваксина или тест за учителите и студентите в Албания

Задължителна ваксина или тест за учителите и студентите в Албания

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber