Симптом - остра гръдна болка вляво

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10006497 Симптом - остра гръдна болка вляво Симптом - остра гръдна болка вляво www.24chasa.bg
Симптом - остра гръдна болка вляво

Острата болка в лявата страна на гърдите често означава инфаркт на миокарда. Болковият синдром се предизвиква от тахикардия, скъсване на мускул, внезапно умъртвяване на цели зони в сърдечния мускул поради липса на кислород, при запушване на коронарните съдове и др.

Това нарушение на кръвоснабдяването може да се провокира от тромби и емболи. Първите са твърди частици, съставени от отпадни материали на системата за кръвосъсирване. Вторите обикновено са капчици мазнина или въздушни мехурчета.

Друга причина за блокиране на потока на кръвта в съдовете е стесняване на диаметъра им поради натрупване на липидни плаки по стените. Това е прекият ефект от атеросклерозата.

Болката може да се усети само вляво, но и да "пътува" към ръцете, рамото, врата, зъбите, челюстта, корема и гърба. По интензивност тя е умерена или твърде силна. Изживява се като стискане, тежест, обръч около гърдите, сякаш тежък камък е поставен върху тях. 

Но има и нетипични инфаркти, засягащи основата и задната стена на сърцето. При тях болката прилича на парене и/или гадене от лошо храносмилане.

Други симптоми на инфаркт освен острата болка вляво в гърдите са задух, гадене или повръщане, тревожност и кашлица. Изпотяването може да е значително. Ето някои от най-важните предразполагащи фактори за появата на инфаркта:

Наследствени фактори

Ако имате кръвни роднини, прекарали инфаркт, вие сте изложени на по-голям риск от хората, които нямат в родословието си такива болести. Генетиката на инфаркта е изключително сложна. Няма отделен ген, който да предразполага към такъв сериозен здравен проблем. По-скоро много наследствени фактори се съчетават по разнообразни начини, за да определят една или друга брънка от патофизиологията на хроничната исхемична болест на сърцето.

Мъжки пол

Не е ясно защо, но мъжете са по-сериозно застрашени от инфаркт. Вероятно една от причините е, че женският полов хормон естроген играе защитна роля и повлиява положително липидния метаболизъм и профил на организма. Наред с това регулацията на кръвното налягане изглежда по-лесна при жените.

Диабет

Захарната болест създава условия, ускоряващи атеросклерозата. Стените на кръвоносните съдове се удебеляват и по други механизми, свързани с нея. Това прави проблемно кръвоснабдяването не само на сърцето, но и на крайниците. Лечението на диабета може да забави този процес и косвено да намали опасността от инфаркт.

Хипертония

Високото кръвно е ключов фактор, който заедно с изброените по-горе може в значителна степен да допринесе за инфаркта. Затова е важно да лекувате хипертонията си. Това означава обаче постоянство и отговорно поведение. Самото приемът на хапчета не ви прави неуязвими спрямо другите вредни фактори. Наред с лекарствата, редовните изследвания и прегледи при кардиолога трябва да свършите и вашата част. А тя се състои в намаляване на излишното тегло, разумно увеличаване на движението, ограничаване на мазнините в храната, понижаване на LDL (лошия холестерол), по възможност повишаване на HDL (добрия холестерол). Това може да стане с медикаменти. Вече има подобни начини за справяне и с пушенето.

Напредване на възрастта

Износването на тялото и всички негови органи създава условия някои от тях "да дадат дефекти". Напредналата възраст предразполага към инфаркт и това е статистически факт. Мъжете над 45-50 г., а жените над 50-55 г. трябва да внимават повече. Това означава по-често да ходят на контролни прегледи.

Лечението на инфаркта е възможно. Зависи от навременната спешна намеса на лекарите. Важно е в тази ситуация ситуация човекът да не бъде местен излишно. Това може да предизвика усложнения след инфаркта. Едно от тях е образуването на тромб и запушването на нов съд - в сърцето или в мозъка, т.е. нов инфаркт или инсулт.

Ощеподобни статии четете в рубриката "Познай болестта по симптомите" на сайта 24zdrave.bg

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Промяна в очите подсказва дълъг COVID-19

Кръвни проби на кьолнския пациент в хода на прочистването му от мазнини

Спасяват мъж с бяла кръв

Американци чакат с маски метрото в Ню Йорк, където заразяването с варианта делта заплашително нараства.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Ето симптомите на делта-варианта

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

2 месеца безплатни прегледи във Втора градска болница

2 месеца безплатни прегледи във Втора градска болница

Жените по-дълго образуват антитела от мъжете, показва проучването.

Възрастните с повече антитела след COVID-19

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber