Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Ето страхотен и здравословен вариант на пържените картофи и цаца. По вкус с нищо не отстъпват на оригинала, а същевременно не са толкова тежки и мазни”, пише ни Румен Петров.
ПРОДУКТИ
500 г цаца
500 г бланширани
картофи
брашно за овалване –
царевично или
пшенично
чедър за поръсване
зехтин или олио
сол и подправки
на вкус
свежа мента за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Накисваме цацата в студена вода за половин час, като я сменяме 3 пъти, защото обикновено е замразена и доста солена. Взимаме плитка правоъгълна тава и я намазняваме с олио или зехтин.
Овалваме добре отцедената цаца в брашно, към което предварително добавяме сол на вкус. Поставяме рибата в гевгир и пресяваме излишното брашно. Нареждаме рибките една до друга в тавата и ги поръсваме с олио или зехтин.
Печем в загрята фурна на 200 градуса до приятно покафеняване. Намазняваме друга тава и в нея изсипваме бланшираните картофи. Овкусяваме ги със сол, зехтин и подправки по избор.
Разбъркваме добре и печем до получаване на апетитен загар. Поднасяме топлите картофки с рибата, поръсени с настъргано сирене чедър и украсени със стръкче мента. Много добре вървят с чаша студена бира.