Кръгъл козунак с мед

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9746997 Кръгъл козунак с мед Кръгъл козунак с мед www.24chasa.bg
Кръгъл козунак с мед

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Ето как най-лесно да си сплетете кръгъл козунак от шест фитила. Подсладила съм го с мед и съм добавила богата плънка за разкош”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ

550 г брашно, 240 мл прясно мляко на стайна температура, 3 яйца, 120 г мед, 120 г олио, 1 и 1/2 пакетче суха мая, щипка сол, настърганата кора от 1 лимон, жълтък за намазване, кристална захар и филирани бадеми за поръсване

За плънката: боровинки, локум, орехи и сушени плодове - сливи, кайсии, годжи бери и стафиди, накиснати в ром за една нощ

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Смесваме брашното със солта и маята. Добавяме млякото, яйцата, меда, олиото и започваме да разбиваме тестото с миксер с приставката за тесто. Добавяме лимоновата кора и разбиваме до гладко и лепкаво тесто.

Оформяме го на топка, която набрашняваме, покриваме с фолио и оставяме да втаса на топло около 1 час или докато удвои обема си. С намазнени ръце изваждаме тестото и го разделяме на 6 части, от които оформяме фитили. Сплескваме ги и в средата по дължина слагаме плънката от боровинки, парченца сушени плодове, локум и ядки.

Прищипваме фитилите. Кръстосваме три от тях с другите три, така че да получим квадратче в центъра (както се вижда на снимката). Всеки от четирите му страни е с по три фитила, които сплитаме на плитка. Прибираме малките плитки под центъра, като ги подпъхваме внимателно, и пренасяме козунака в намазнена и набрашнена кръгла форма.

Оставяме да втаса втори път. Намазваме с леко разбит жълтък, разреден с малко вода, поръсваме със захар и филирани бадеми и печем в загрята фурна на 180 градуса 40-45 минути.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Хачапури

Хачапури

Гергьовденска торта "Овца"

Гергьовденска торта "Овца"

Пролетна агнешка чорба

Пролетна агнешка чорба

Гянджинска довга

Гянджинска довга

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Козунакът е създаден във Франция преди 4 века, но сладък хляб правят още в Древен Египет

Кръгъл козунак с мед

Кръгъл козунак с мед

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber