Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Ето как най-лесно да си сплетете кръгъл козунак от шест фитила. Подсладила съм го с мед и съм добавила богата плънка за разкош”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
550 г брашно, 240 мл прясно мляко на стайна температура, 3 яйца, 120 г мед, 120 г олио, 1 и 1/2 пакетче суха мая, щипка сол, настърганата кора от 1 лимон, жълтък за намазване, кристална захар и филирани бадеми за поръсване
За плънката: боровинки, локум, орехи и сушени плодове - сливи, кайсии, годжи бери и стафиди, накиснати в ром за една нощ
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме брашното със солта и маята. Добавяме млякото, яйцата, меда, олиото и започваме да разбиваме тестото с миксер с приставката за тесто. Добавяме лимоновата кора и разбиваме до гладко и лепкаво тесто.
Оформяме го на топка, която набрашняваме, покриваме с фолио и оставяме да втаса на топло около 1 час или докато удвои обема си. С намазнени ръце изваждаме тестото и го разделяме на 6 части, от които оформяме фитили. Сплескваме ги и в средата по дължина слагаме плънката от боровинки, парченца сушени плодове, локум и ядки.
Прищипваме фитилите. Кръстосваме три от тях с другите три, така че да получим квадратче в центъра (както се вижда на снимката). Всеки от четирите му страни е с по три фитила, които сплитаме на плитка. Прибираме малките плитки под центъра, като ги подпъхваме внимателно, и пренасяме козунака в намазнена и набрашнена кръгла форма.
Оставяме да втаса втори път. Намазваме с леко разбит жълтък, разреден с малко вода, поръсваме със захар и филирани бадеми и печем в загрята фурна на 180 градуса 40-45 минути.