Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Когато става дума за Новруз, много хора могат да кажат: “Това е нашият празник”.
Това е доказателство за основната философия на Новруз, неговата мисия за единство и способност да се превърне в мост между народите и да създава диалог.
Изтъкнатият владетел и поет, основателят на азербайджанската държава на Сефевидите Шах Исмаил Хатаи, ясно формулира философията на Новруз в известната си поема “Дахнаме”.
Той смята, че Новруз не е само триумфът на цъфтежа на цветята и събуждането на природата, но преди всичко е символ на съживяването на любовта и страстта като огън вътре в хората”, пише ни Вусала Садъгова, културен аташе към посолството на Азербайджан.
ПРОДУКТИ
1 и 1/2 кг орехи, 500 г масло, 2 яйца, 800 г брашно, 1 и 1/2 кг захар, 100 г тинктура от розови листа, 200 г шафран, 600 мл вода или мляко, 10 г мак, 50 г шамфъстък или бадеми, 1 щипка сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Замесваме тестото, като към брашното и млякото или водата добавяме 2 жълтъка, 100 г меко масло и щипка сол. Разделяме го на 10 равни части. Обелваме орехите, като ги потапяме във вряща вода, изсушаваме ги и ги смиламе. Прибавяме към тях захарта. Разделяме получената смес на 7 части. Намазваме обилно тавата с масло.
2. Разточваме една част от тестото на тънка кора и я поставяме в тавата. Намазваме я с масло. Върху нея слагаме друга кора, която отново намазваме с масло. Разстиламе отгоре слой от пълнежа от орехи и захар. Поставяме още една кора и повтаряме тези стъпки, докато корите не свършат. Уверяваме се, че между последните - 9 и 10 кора, има само масло.
3. Накисваме шафрана - за 2 г от него се използват 6 с.л. кипяща вода. Нарязваме пахлавата на ромбове - като диаманти. Намазваме сладкиша с тинктурата от шафран. Поставяме бели макови семена в ъглите на диамантите и слагаме шамфъстък или бадем в средата им.
4. Печем в загрята на около 180 градуса фурна за около час. След като тавата се затопли, поливаме пахлавата с останалата част от маслото. Приготвяме сиропа от захарта и водата. Кипваме ги и добавяме тинктурата от розови листа. Заливаме със сиропа.
*Името на този сладкиш идва от начина, по който изглежда - като диамант, символа на огъня, който се нарича “пахла” в дизайна на азербайджанския килим. Това е един от празничните сладкиши, които се приготвят за Новруз (фестивала, който отбелязва пристигането на пролетта), в чест на звездите в небето. Съществува и теория, че думата пахлава идва от думата бакала (баглама), която на тюркски езици означава “да се свърже” или “да се наслои”.