Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Поредното ми вкусно предложение е за мини пълнозърнест киш със солена плънка от бейби спанак и сирене”, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
За блата: 280 г пълнозърнесто брашно от лимец, 140 г краве масло, 50 мл прясно мляко, 1 яйце, 1/2 ч.л. сол
За плънката: 1 кг пресен бейби спанак, 3 яйца, 150 г сирене, 150 мл прясно мляко, 1 глава кромид лук, черен пипер и сол на вкус, кашкавал за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Добавяме към брашното за блата солта и маслото. Намачкваме го с вилица и след това с ръка, докато стане на трохи. Прибавяме яйцето и прясното мляко. Замесваме гладко тесто.
Оформяме го на топка, покриваме го със стречфолио и оставяме в хладилник за 30 мин. Ситно нарязания лук за плънката задушаваме за 10 минути на котлона.
Прибавяме спанака и подправките. Когато сместа се сгъсти, я отстраняваме от котлона и след като изстине, добавяме яйцата, сиренето и млякото. Разбъркваме ги добре.
Разточваме тестото на един голям или няколко малки кръга според формичките за печене и го разстиламе по дъното и стените. Предварително ги запичаме в загрята на 180 градуса фурна. Изсипваме в тях сместа, поръсваме с настъргания кашкавал и печем 20-30 минути.