Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам един от най-сладките десерти, декориран в стила на Баба Марта”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
1 пакет кори за баница
200 г белен суров шамфъстък
100 г орехи
200 г масло
За сиропа: 900 мл вода, 600 г захар, 1 ч.л. ситно настъргана кора от лимон, 2 ванилии
За декорация: бял шоколад, зърна нар, кокосови стърготини, шамфъстък
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам един от най-сладките десерти, декориран в стила на Баба Марта”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
1 пакет кори за баница
200 г белен суров шамфъстък
100 г орехи
200 г масло
За сиропа: 900 мл вода, 600 г захар, 1 ч.л. ситно настъргана кора от лимон, 2 ванилии
За декорация: бял шоколад, зърна нар, кокосови стърготини, шамфъстък
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Счукваме в хаванче шамфъстъка и орехите. Слагаме правоъгълна или кръгла тава върху всички кори и режем по неин размер, за да паснат след това. Дъното и краищата на съда намазваме с масло.
Слагаме 2 от корите в тавата и отгоре мажем с разтопено масло. Поставяме нови две, мажем отново с масло и част от плънката от шамфъстък и орехи. Редим останалите по същия начин. Режем баклавата на квадратчета. Отгоре изсипваме останалото масло.
Печем в загрята фурна на 170°, докато се зачерви добре. След като е готова, я изваждаме и я оставяме да изстине. В тенджера слагаме водата и захарта за сиропа. Разбъркваме с дървена лъжица. Варим, до умерено гъст сироп. Сваляме го от котлона и добавяме лимонената кора и ванилията.
Заливаме студената баклава с горещия сироп. След като изстине отново, я оставяме за една нощ в хладилник. На другия ден декорираме баклавичките с глазура от разтопения бял шоколад и зърна нар, така че да наподобят мартенички. Бялата част поръсваме с кокосови стърготини и украсяваме с шамфъстък. Оставяме на студено, за да стегне глазурата.