Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vvatsova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
“Лека, лесна, вкусна, и красива тортичка. На вкус наистина е лека и не много натрапчиво сладка, идеална за повод и без повод”, пише ни Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
За блата:
1 яйце, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1/2 пакет бакпулвер, 1/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. брашно, 5-6 с.л. мед, 5-6 ореха
За крема:
500 г сладкарска извара, 200 мл течна сладкарска сметана, 1/2 ч.ч. пудра захар, 1 пакет желатин, топинг и орехови ядки
Разбиваме яйцето, заедно с олиото, киселото мляко и меда. Добавяме пресятото брашно с бакпулвера и смлените орехови ядки. Изсипваме сместа във форма с падащо дъно, покрита с хартия за печене. Печем в загрята фурна на 180° до готовност. Оставяме да изстине.
Прехвърляме го в чиния за торта. Сиропираме го с малко прясно мляко, за да стане десертът по-сочен.
Разбиваме сладкарската сметана с миксер до пухкав крем. В купа смесваме изварата, сметаната и пудрата захар. Объркваме всичко с дървена лъжица. Разтваряме желатина в 50 мл вода да набъбне, след което го разтопяваме на водна баня. Добавяме го към млечната смес и разбъркваме отново до хомогенност.
Изсипваме крема върху блата, заглаждаме и прибираме в хладилника за около два часа. Украсяваме отстрани със смлени орехови ядки, а отгоре с шоколадов или плодов топинг и орехови ядки.
Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.