Гутаб

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9519125 Гутаб Гутаб www.24chasa.bg
Гутаб

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Гутаб е вид затворена палачинка, пълнена с мляно агнешко, тиква, сирене или билки. Думата “гутаб” идва от думата “гатламаг”, което означава “да се сгъне”, пише ни Вусала Садъгова, културно аташе към посолството на Азербайджан.

ПРОДУКТИ

400 г брашно

1 яйце

вода, колкото е необходимо за тесто

сол на вкус

600 г агнешко или говеждо

120 г лук

семена от 1 нар

смрадлика

гатиг (обикновено кисело мляко)

пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Смиламе месото заедно с лука. Разделяме тестото на топки с големина на юмрук. След това го разточваме тънко и изрязваме кръгчета с размер на десертна чиния.

Поставяме тънък слой мляно месо върху половината кръг и поръсваме със семена от нар (5 или 6). Сгъваме наполовина (полусферата) без месо и здраво затворете страните.

Печем гутаба по желание от двете страни със или без масло, на изключително горещ тиган или на сач.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Сладки цветя с ягоди

Сладки цветя с ягоди

Шоколадова торта с вишни

Шоколадова торта с вишни

Торта с кисело мляко и извара

Торта с кисело мляко и извара

Момчиловско гърне

Момчиловско гърне

Гутаб

Гутаб

Пастет от авокадо и шамфъстък

Пастет от авокадо и шамфъстък

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber