Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vvatsova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
“Гутаб е вид затворена палачинка, пълнена с мляно агнешко, тиква, сирене или билки. Думата “гутаб” идва от думата “гатламаг”, което означава “да се сгъне”, пише ни Вусала Садъгова, културно аташе към посолството на Азербайджан.
ПРОДУКТИ
400 г брашно
1 яйце
вода, колкото е необходимо за тесто
сол на вкус
600 г агнешко или говеждо
120 г лук
семена от 1 нар
смрадлика
гатиг (обикновено кисело мляко)
пипер на вкус
Смиламе месото заедно с лука. Разделяме тестото на топки с големина на юмрук. След това го разточваме тънко и изрязваме кръгчета с размер на десертна чиния.
Поставяме тънък слой мляно месо върху половината кръг и поръсваме със семена от нар (5 или 6). Сгъваме наполовина (полусферата) без месо и здраво затворете страните.
Печем гутаба по желание от двете страни със или без масло, на изключително горещ тиган или на сач.
Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.