Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Представям една рецепта за супа от глава на дунавски сом”, пише ни Ивайло Благоев от град Лом.
ПРОДУКТИ
1 глава от сом, но ако прецените, че няма достатъчно месо, добавете и един котлет от толстолоб и перките на рибата с малко месо по тях
1 стрък пресен лук
2 моркова
1/2 малка глава целина
2 картофа
50 г масло
1 стрък пресен девесил
чесън, черен пипер, сол, магданоз и лимон на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряваме главата в подсолена вода. Слагаме другите части на рибата в тензух, защото така обезкостяването е по-лесно. Варим поне за час, след което махаме костите и прецеждаме бульона.
Задушаваме в маслото нарязания лук, чесън, картофи, моркови и целина. Осоляваме ги и ги подправяме с черен пипер. Добавяме ги в бульона.
Варим до готовност на продуктите - поне 15-20 минути. Накрая добавяме обезкостената риба и маслото. Варим отново за 10-15 минути и сваляме супата от котлона.
Поръсваме с девесила и магданоза. Сервираме с резен лимон и чаша студена ломска ракия.