Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vvatsova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
“Новото ми предложение е за традиционен боб в глинено гърне. Разликата във вкуса в сравнение с обикновена тенджера е осезаема”, пише ни Марияна Бончева.
250 г боб
1 глава кромид лук
1-2 моркова
2 чушки
1 домат
чубрица
джоджен
магданоз и сол на вкус
За запръжката: 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер и олио
Накисваме боба в студена вода за една нощ или поне за няколко часа. Измиваме го и го изсипваме в глинения съд. Заливаме го с вода.
Поставяме гърнето на студен котлон - трябва да се загрява бавно, за да не се спука. Оставяме боба да заври и след 30 минути прибавяме нарязаните лук, моркови и чушки.
Готвим на ниска температура около 3 и половина - 4 часа. След като омекнат бобът и зеленчуците, прибавяме нарязания домат, солта и останалите подправки.
Изчакваме десетина минути и правим запръжка от малко олио, брашното и червения пипер. Добавяме я към боба и след 5 минути сваляме съда от котлона. Поръсваме с едро нарязан магданоз. Поднасяме по желание с люта чушка.
Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.