Баклава чийзкейк

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9387734 Баклава чийзкейк Баклава чийзкейк www.24chasa.bg
Баклава чийзкейк

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Предлагам ви зашеметяващ десерт, съчетаващ ефирния вкус на чийзкейка с екзотичния вкус на баклавата. На тази интересна рецепта попаднах в прекрасния блог на Людмила Слокоски”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ 

За форма с диаметър 20 см:

За риропа:

150 г мед, 100 г захар, 150 мл вода, парченце канелена кора, настъргана кора от 1 лимон, сок от 1/2 лимон, 1 ч.л. розова вода

За пълнежа: 350 г крема сирене, 300 г заквасена сметана, 100 г захар, 25 г царевично нишесте, 3 яйца, щипка смляна ванилова шушулка, по желание боровинки

За основата: 8-16 броя кори, 50-60 г масло, 200 г смлян суров шамфъстък

За декорация: нарязан шамфъстък, зърна от нар, стръкчета розмарин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Кипваме в касерола меда, захарта и водата. Варим, докато се сгъстят леко - около 5-6 минути. Дръпваме от огъня и добавяме канелата, лимоновата кора и сок и розовата вода.

Оставяме да се охлади. Смесваме кремасиренето за пълнежа със сметаната и захарта. Разбъркваме на ръка до получаването на гладка смес. Добавяме нишестето и яйцата едно по едно, като разбъркваме след всяко, и накрая - ванилията.

Взимаме една от корите за баница и я намазваме леко с разтопено масло. Отгоре слагаме втора. Застиламе формата, като поставяме корите с ъглите нагоре, така че да стърчат над ръба. Между тях ръсим смлените ядки и още малко масло. Подреждаме корите плътно. Когато основата е готова, изсипваме вътре пълнежа, по желание смесен с боровинки, и заравняваме.

Печем в загрята фурна на 160 градуса около 70 минути, като проверяваме към края - на пипане повърхността трябва да бъде еластична. Открехваме вратата на фурната и я подпираме с дръжката на дървена лъжица за още около 30 минути. След изстиване освобождаваме десерта от формата и го оставяме в хладилник за 1 нощ. Преди поднасяне поръсваме с нарязания шамфъстък, зърната нар и украсяваме със стръкчета розмарин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Рамен с пилешко месо

Рамен с пилешко месо

Ябълков сладкиш с какаови бисквити

Ябълков сладкиш с какаови бисквити

Боб по селски в глинено гърне

Боб по селски в глинено гърне

Пълнен шаран с манатарки

Пълнен шаран с манатарки

Жирафско руло

Жирафско руло

Пъстърва върху шарен ориз

Пъстърва върху шарен ориз

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber