Пълнен шаран без кости за Никулден – мисията възможна с шеф Васил Апостолов

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9265621 Пълнен шаран без кости за Никулден – мисията възможна с шеф Васил Апостолов Пълнен шаран без кости за Никулден – мисията възможна с шеф Васил Апостолов www.24chasa.bg
Пълнен шаран без кости за Никулден – мисията възможна с шеф Васил Апостолов

Над 200 000 българи празнуват имен ден на Никулден – един от най-почитаните празници у нас. 6 декември е празник и на рибарите, банкерите, търговците. Според традициите на трапезата задължително трябва да присъства ястие от риба, най-често шаран.

„Кулинарните изненади са възможни, дори когато спазваме традициите и използваме едни и същи продукти“, убеден е шеф Васил Апостолов. Главният готвач на ресторанти MyChoice споделя своята любима рецепта за шаран без кости, пълнен, но не точно.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- Шаран, около 2 кг.

- Лук, 100 гр.

- Чесън,10 гр.

- Моркови, 80 гр.

- Зелени чушки, 150 гр.

- Червени чушки, 150 гр.

- Гъби, 50 гр.

- Орехи, 100 гр.

- Сол

- Черен пипер

- Магданоз

- Маслиново масло, 50гр.

КАК СЕ ПРИГОТВЯ ШАРАН БЕЗ КОСТИ

Започнете с обработката на шарана. Той се измива, отстраняват се люспите, като се внимава да не се нарани кожата. Прави се малък разрез в коремната област и внимателно се отделя кожата от месото. Двете отделени филета се запечатват в предварително загрятата мазнина. Останалата месна част заедно с костите се задушават на пара при 100 градуса за 20 минути или в тавичка с малко зеленчуков бульон, покрита с алуминиево фолио, за около 30 минути. След това отстранете костите.

За плънката лукът трябва да е ситно нарязан, а зеленчуците да са нарязани на ивички. Сотират се последователно според твърдостта им, като накрая се добавят орехите, ситно нарязаният чесън и магданоза. Към зеленчуците се прибавя обезкостеното месо. Разбъркваме внимател и овкусяваме.

След това се пристъпва към пълненето. В отделената кожа като основа поставяме едното запечатано филе. Върху него поставяме плънката и върху нея второто запечатано филе. Зашиваме внимателно.

Поставяме рибата в тавичка с хартия за печене. Намазваме с олио и наливаме малко топла вода на дъното. Ястието се пече на 170 градуса за около 20-25 минути.

„Истината е, че рецептата отнема време, нужна е прецизност, но ви гарантирам, че ще впечатлите всички“, сигурен е шеф Апостолов. Опитният кулинар ни съветва: „Не се страхувайте да опитате. Сигурен съм, че е нужна мъничко прецизност при отделяне на кожата и филетирането. Останалото със сигурност няма да ви затрудни“.

АКО НЯМАМ ВРЕМЕ ДА СЕ РАЗВИХРЯ В КУХНЯТА

Ако все пак, не разполагате с време да приготвите риба за Никулден, екипът на шеф Апостолов в ресторант MyChoice приема поръчки. Можете да си поръчате стандартен пълнен шаран с ориз, гъби, червена и зелена чушка и, разбира се, орехи. Кулинарните експерти предлагат и лаврак за празника. „Уловът“ зависи само от вас.

За да пристигне навреме ястието, поръчайте три дни предварително на https://www.mychoice.bg/, catering@ff-bg.net или в супермаркети ФАНТАСТИКО! При допълнителни въпроси за рецептурните тайни или специални изисквания, се обадете на +359 894 777-379/-479, 0700 19 799.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Боб по селски в глинено гърне

Боб по селски в глинено гърне

Пълнен шаран с манатарки

Пълнен шаран с манатарки

Жирафско руло

Жирафско руло

Кекс с червено вино

Кекс с червено вино

Пъстърва върху шарен ориз

Пъстърва върху шарен ориз

Банички с праз и фъстъци

Банички с праз и фъстъци

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber