Започва 40-дневният Рождествен или Коледен пост

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9224457 Започва 40-дневният Рождествен или Коледен пост Започва 40-дневният Рождествен или Коледен пост www.24chasa.bg
Започват Коледните пости. СНИМКА: Архив

Завършва на Бъдни вечер

От днес (15.11.) започва 40-дневният Рождествен /Рождественски/ или Коледен пост, които завършва на 24 декември - Бъдни вечер.

Според Типика /Устава/ на Българската православна църква Рождественият или Коледният пост е вторият по своята продължителност след Великия пост.

Той е четиридесетдневен и

не е така строг като Великия и Богородичния пост,

като е подобен на Апостолския или Петровия пост. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост, напомня БТА.

За болни, бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние се приема в някаква степен духовен подвиг, изискващ себеограничение.

Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се чества Рождеството на Господ Исус Христос. Това е станало сравнително късно - през 12-и век. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син Исус Христос.

През първата седмица на Рождествения пост и от 20 до 24 декември, включително, се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост /без сряда и петък/ се разрешават т.нар. морски дарове /миди, октоподи и други/, които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се консумира и риба.

Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.
40-дневният Рождествен пост често е наричан още "Четиридесетница на апостол Филип", тъй като се празнува веднага след Деня на апостол Филип - на 14 ноември. Установен е сравнително късно - в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост, и с чисто сърце, душа и тяло, благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.

Свети Симеон Солунски пише: "Рождественият пост напомня за поста на Мойсей, който, постейки 40 дни и нощи, получил каменните скрижали с Божиите слова. А ние, постейки 40 дни, съзерцаваме и приемаме живото слово от Девата, начертано не на камък, но въплътило се и родено, и се приобщаваме към Неговата Божествена плът".

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Справочник

СНИМКА: Архив

Вижте ограниченията по пътищата утре

СНИМКА: Архив

Аварийни ремонти спират топлата вода в София

Сградата на Столична община

Затварят част от бул. „Ген. Тотлебен“ в София

Движение по пътищата. Снимка: Архив

Ето ограниченията по пътищата по области

Черешова задушница е

Черешова задушница е

Православен календар за 18 юни

Православен календар за 18 юни

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber